Spalvingos rudens gėlės praskaidrins nuotaiką

Rudens pradžioje sode neturėtų apsigyventi nuobodulys. Juolab kad yra augalų, kurie tik dabar pasirodo scenoje. Gėlyne nedidelėmis grupėmis susodinus augalus ryškiaspalviais žiedais ar lapais, jie ilgai trauks dėmesį, šviesdami tarp nužydėjusių daugiamečių.

Pasirinkti yra iš ko

Tam reikėtų rinktis vėsesnį orą mėgstančias gėles, kurios puikiai auga nuo rugpjūčio pabaigos iki spalio pradžios ar pirmųjų šalčių.

Rudenį gausiai žydi ežiuolės, saulainės, gaurės, rudbekijos, rykštenės, šilokai, zinijos, puskrūmiai viržiai ir erikos, rudeninis vėlyvis.

Daugumos mėgstami viržiai kurie pasižymi žiedų spalvų įvairove.

Pačios ryškiausios ir puošniausios rudeninės gėlės – chrizantemos. Jos puikiai derės kartu su kitų gėlių žiedais, ryškiaspalviais vaisiais ir geltona lapija.

Astrai gražiai dera su viksvomis, smilgomis. Rudeniniam balkonui, terasai rekomenduotinos originalią lapiją ir stiprų kvapą turinčios vaistinio šalavijo (Salvia officinalis) veisles "Icterina" ir "Tricolour".

Varpiniai augalai, tokie kaip pašiaušėlė soruolė (Pennisetum alopecuroides) ir ašuotės (Stipa), traukia žvilgsnį puošniomis šluotelėmis.

Nesibaimina ir šalnų

Rudeninėmis uogomis terasą ar balkoną gali papuošti žemaūgio kaulenio (Cotoneaster) rūšys ir veislės: skėstašakis (C. adpressus), Damerio (C. dammeri) ir kitos. Perkant būtina pasidomėti, ar įsigytos veislės augalą žiemai reikia pridengti.

Į vazonus tarp esamų augalų galima pasisodinti keletą svogūninių gėlių svogūnėlių – pavasarį jos pradžiugins pirmaisiais žiedeliais.

Dekoratyvieji kopūstai – tai rudenį savo ryškiomis spalvomis įvairias kompozicijas puošiantys augalai.

Jų lapai žėri įvairiomis spalvomis, ir kuo lauke šalčiau, tuo jos yra intensyvesnės. Vėsios rudens naktys ir pirmosios šalnos nekenkia.

Rudenį vazonuose pasodintų augalų reikėtų perlaistyti – tam į indo dugną būtina įpilti keramzito. Padėklai reikalingi tik tiems indams, kurie stovi nuo lietaus apsaugotoje vietoje.

Jei pastogės nėra, būtų geriau, kad indai turėtų nedideles kojeles ir nereikalingas vanduo greitai ištekėtų. Laistyti reikia mažai, o tręšti visai nereikia.

Džiugina ne vieną sezoną

Augalus patariama susodinti glausčiau, nes rudenį jie nesiplečia, auga labai lėtai. Nužydėjusius žiedus reikia pašalinti.

Žydinčius augalus nuo šalnų nakčiai patartina uždengti lengva medžiaga ar laikraštiniu popieriumi. Labai nedaug rudeninių augalų, susodintų į vazonus, auga vieną sezoną.
Dauguma išgyvena žiemą ir pavasarį ir vėl gali džiuginti savo grožiu. Todėl, priklausomai nuo augalo, juos reikia atitinkamai paruošti žiemos periodui.

Jei nėra galimybių augalą įnešti į patalpą ar įkasti į dirvą, galima bandyti išsaugoti lauke. Patariama indų apačią ir sieneles apsukti putplasčiu ar kita šilumą sulaikančia medžiaga.

Ant viršaus reikėtų paberti durpių, pjuvenų, lapų. Indus pastatyti vėsioje, nuo šalčių apsaugotoje vietoje ir žiemą retkarčiais palieti.

Geriau augalų, kuriuos norime išlaikyti kelis metus, nesodinti į plastikinius vazonus. Labiau tiks medžio, keramikos, betono gaminiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių