Specialistas: be priežiūros palikta veja gali pavirsti pieva

„Veją tikrai galima papuošti, neretai žmonės prie namų stengiasi turėti kuo įdomesnę veją. Dažniausiai ją papuošiame baltaisiais dobilais arba daugiametėmis saulutėmis“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ kalba gamtininkas, mokinių neformaliojo švietimo centro gamtos sk. vedėjas Almantas Kulbis.

Pasak specialisto, baltieji dobilai ir saulutės puikiai tinka vejoms, nes žydi nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, yra žemi, nedideli augalai, todėl juos nupjovus gali vėl lengvai atželti.

Kaip pasakoja A. Kulbis, veja – dekoratyvinę paskirtį turinti pieva, kurioje auga ne vienos, bet kelių rūšių augalai. Tad neretai sudaromi specialūs skirtingų sėklų mišiniai, skirti būtent vejoms.

„Tie, kas turi privačius namus ar sodybas ir sėja vejas, tą puikiai žino, nes neretai veją renkasi pagal paskirtį: ar tai bus dažnai mindoma vieta, pavyzdžiui, privatūs namai ar stadionas, ar bus sportuojama ir t.t. Žiūrima, kokie augalai bus reikalingesni“, – pasakoja A. Kulbis.

Anot gamtininko, meistriška vejos priežiūra – sunkus darbas: ją reikia nuolat laistyti, prižiūrėti, kad neaugtų kiti augalai, pavyzdžiui, samanos.

„Kiekvieną veją ilgesnį laiką palikę be priežiūros, galime jos vietoje rasti pievą, kurioje bus daug didesnė biologinė įvairovė nei paprastoje vejoje – augs kiti augalai, atsiras ir gyvūnų“, – aiškina A. Kulbis.


Šiame straipsnyje: pievavejaaugalaieksterjeras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O taip !!! To " siekia ir uab'as MANO APLINKA - kiekviena menesi nuo sausio iki gruodzio men ' pasiima' savo susigalvotus ikainius , bet isipareigojimu atlikti net nemano . Teritorijos prieziura nevykdoma, kruopsciai paciu gyventoju priziureta veja paverte pieva , i pastabas del darbu nevykdymo nekreipia jokio demesio , o valdininkai - siulo kreiptis i teisma !..Kaip suprasti su tuo susijusiu instanciju darba kokybe?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių