Sportinius reginius papildo olimpiadai statyti objektai

Ne vien sportininkų pasirodymai sužavės daugiau kaip milijoną žmonių, turinčių galimybę savo akimis stebėti Londono olimpines žaidynes. Jie taip pat gali čiupinėti naujausią architektūrą.

Solidžiai išsprendė užduotį

Londono olimpinės žaidynės buvo milžiniškas iššūkis ne tik renginio organizatoriams, bet ir architektams bei statybininkams. Specialiai olimpiadai buvo pastatytas ne vienas naujas sporto kompleksas, iškilo sportininkams aptarnauti skirti pastatai, įrengta tūkstančiai naujų butų.

Tai, kas įprastai miestuose trunka 25–30 metų, Jungtinės Karalystės sostinėje įvyko vos per dešimtmetį – suplanuotas ir pastatytas didžiausias per pastarąjį šimtmetį Londono rajonas. Ir tai nebus tik laikinas, vien sporto renginiams skirtas miestelis, jame kunkuliuos ne vien sportinis gyvenimas.

Pagrindiniais naujais architektūriniais objektais Olimpiniame parke įvardijami trys nauji sporto kompleksai – olimpinis stadionas, velodromas (dviračių trekas) ir vandens sporto šakų centras "Aquatics".

Pasibaigus olimpiadai bei parolimpinėms žaidynėms, 80 tūkst. žiūrovų talpinantis olimpinis stadionas, planuojama, bus pritaikytas ilgalaikiam naudojimui. Juolab kad 2017 m. Londone planuojama surengti Pasaulio lengvosios atletikos čempionatą. Iki tol stadionas tarnaus ne tik sportui, bet ir kitiems renginiams.

Olimpinį stadioną, kuriame vyko įspūdinga žaidynių atidarymo ceremonija, projektavo tarptautinė architektų kompanija "Populous". Stadiono architektūrą kai kurie kritikai vadina gera. Vis dėlto tokios svarbos objektui esą "stinga kibirkšties, kažko, kas priverstų kiekvieną pirmą kartą pamačiusįjį ištarti: "Oho!"

p>Kita vertus, šiam objektui pirmiausia buvo keliami funkciniai reikalavimai: parūpinti nepriekaištingą erdvę 26 sporto šakų atstovams, sutalpinti ir nenuvilti dešimtis tūkstančių žiūrovų. Be to, milžiniškas statinys turėjo būti pritaikytas olimpiniam atidarymo spektakliui.

Tris dešimtmečius gyvuojanti kompanija "Populous" sukūrė daugiau kaip tūkstantį pastatų, iš jų – per 80 stadionų ir 70 arenų. Nepaisant tokios patirties, įmonė interneto svetainėje skelbia, jog didžiuojasi gavusi galimybę projektuoti olimpinį stadioną Londone.

Užkariavo simpatijas paprastumu

Itin sėkmingu architektūriniu kūriniu įvardijamas naujasis, medžiu dekoruotas olimpinio parko statinys – velodromas. Dviračių treką projektavo britų kompanija "Hopkins Architects". Pastatas giriamas, nes yra paprastas, harmoningas, elegantiškas, kokybiškas. Objektas jau spėjo pelnyti apdovanojimų už statinio architektūrą ir dizainą.

Projekto autoriai prisipažįsta, kad idėjų sėmėsi dviratyje. Jie stengėsi sukurti itin ergonomišką ir efektyviai panaudojamą statinį. Velodrome, kuris buvo statomas dvejus metus, įrengta 5 tūkst. sėdimų vietų.

Elegantiškas velodromo fasadas dekoruotas kedro dailylentėmis. Užsakovai kėlė nemažai reikalavimų tvarumui, medžiagoms, tačiau projektuotojai drąsiai deklaruoja viršiję lūkesčius.

Garsių Londono architektų komanda "Zaha Hadid Architects", projektavusi naująjį vandens sporto šakų centrą "Aquatics", sulaukė įvairių vertinimų. Kai kas teigia, kad šis objektas probleminis, esą jo interjeras stulbinamas, bet išorė kelia nusivylimą.

Pastato "sparnai" vadinami keistais. Atsižvelgiant į tai, ką geba "Zaha Hadid Architects", vandens sporto šakų centras nepriskiriamas prie geriausių kompanijos kūrinių. Vis dėlto jo vidus, kuriame karaliauja baseinas, sulaukia pagyrų.

Autoriai teigia, kad statinio koncepciją padiktavo judantis vanduo, stogas atsiplėšęs nuo žemės tarsi banga.

Virs gyvenamuoju rajonu

Ne mažiau įspūdingas tvarinys Londono olimpiadai – vadinamasis olimpinis kaimelis. Jame karaliauja šiuolaikiniai daugiaaukščiai namai, juos jungia skoningai apželdinta aplinka, požeminiai garažai, restoranai, medicinos įstaigos, aptarnavimo centrai ir kiti reikalingi objektai.

Olimpiniame kaimelyje apgyvendinta apie 17 tūkst. atletų ir juos lydinčių asmenų. Sportininkai dalijasi 1–5 kambarių butais. Olimpinis kaimelis išlaiko tradicinį Londono namų išplanavimą, kai kiemas apsupamas kelių namų. Teritorija suskirstyta į 11 gyvenamųjų kvartalų.

Statyba prasidėjo 2008 m. gegužę, o 2012 m. viduryje namai pripažinti tinkamais naudoti.

Ateityje olimpinis kaimelis virs gyvenamuoju rajonu. Tiesa, skelbiama, kad žmonėms nebus leista išsipirkti butus, jie bus nuomojami, kad ateityje galėtų būti panaudoti viešoms reikmėms. Čia bus mokymo, medicinos, komercinės paskirties įstaigų, parduotuvių.

Pasididžiavimas ar tuštybė?

Dar vienas išskirtinis olimpinio parko statinys – "ArcelorMittal Orbit" – yra tikras diskusijų objektas. Tai 115 m aukščio konstrukcija-skulptūra, kurią specialiai šioms žaidynėms sukūrė menininkas Anishas Kapooras ir inžinierius Cecilis Balmondas.

Šia, raudonai dažyto metalo konstrukcijų apraizgyta skulptūra galima ne tik grožėtis, bet ir pabūti joje. Lankytojai liftu užkeliami į plieninio bokšto viršų, iš kur atsiveria Londono panoramos. Leistis žemyn siūloma patiems – įveikiant 445 laiptelius, kurie spirale apsupę bokštą.

Didžiąją dalį šio objekto kainos (apie 70 mln. litų iš 84 mln. litų) apmokėjo turtingiausias Didžiosios Britanijos žmogus Lakshmi Mittalas, plieno kompanijos "ArcelorMittal" vadovas. Nuo jos ir kilęs meno kūrinio pavadinimas.

Bokšto autoriai tikina, kad šis objektas jungia architektūrą, skulptūrą ir inžineriją. Kai kurie kritikai bokštą vadina paminklu tuštybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    1
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių