Šviesa ir spalva gali būti naudinga sveikatai

Spalva interjere žaidžia vieną pagrindinių vaidmenų ir gali veikti nuotaiką ir mintis, taigi ir sveikatą, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamai ir jokiu būdu nesivaikyti madų.

Kaip sukurti jaukius namus?

Atrodytų, atsakymas lengvas: stilingos ir mielos detalės, minkšti kilimėliai, pagalvėlės, knygų lentyna ir garuojanti arbata ant stalo. Viskas iš pirmo žvilgsnio paprasta, tik kodėl tą tobulą jaukumą išgauti taip sunku?

Tam, kad namuose jaustumės gerai, nepakanka sekti interjero žurnalų puslapius. Juk svarbiausia, kokias emocijas ir kokią nuotaiką kuriame. Tad į ką atkreipti dėmesį, kad sugrįžti į namus visada būtų miela?

Siekdami patinkančias spalvas suderinti į malonią kombinaciją, nepatingėkite susiplanuoti iš anksto, kokie bus baldai, kilimas ir kitos interjero detalės. Išsirinkus mėgstamas spalvas, sumažinkite jų skaičių iki trijų – per daug atspalvių sudarys apkrauto ir netvarkingo kambario įspūdį. Tai ypač aktualu toms, kurios mėgsta daug detalių ir niekučių.

Atsargiai – geltona

Jei jūsų kambarys nedidelis, jam jaukumo suteiks šviesios spalvos, sudarančios erdvės įspūdį. Įsigykite ilgas, žemę siekiančias dienines užuolaidas – jos pripildys kambarį švelnumo. Stenkitės rinktis šviesius baldus, antklodes, paveikslus, tačiau neapsikraukite daiktais.

Vis dėlto rinkdamiesi spalvas būkite atidūs, kuriame kambaryje jas naudosite. Pavyzdžiui, geltona iš pirmo žvilgsnio asocijuojasi su saule ir jaukumu, tačiau tinka ne visur. Tyrimai rodo, kad žmonės greičiau praranda savitvardą interjere, kuriame dominuoja ši spalva, rašo freshome.com. Taip pat pastebėta, kad geltonuose kambariuose kūdikiai verkia daugiau. Kai šios spalvos per daug, ji kelia frustraciją ir pyktį. Panašiai veikia ir oranžinė, kuri stimuliuoja aktyvumą. Šių spalvų reikėtų vengti svetainėje ir miegamajame.

Geltona spalva vizualiai praplečia erdvę ir kviečia užeiti. Geltonus akcentus pasirinkti nesudėtinga: valgomajame tai gali būti servetėlės, gėlių vazonai, užuolaidos, kėdžių apmušalai. Vonioje – grindų kilimėlis, rankšluosčiai.

Ramybė – vandens atspalviuose

Jeigu norite sukurti ramybe dvelkiantį interjerą, rinkitės žalią spalvą.

Pasak mokslininkų, tai labiausiai atpalaiduojanti, stresą mažinanti spalva, tinkanti bet kuriam kambariui. Žali akcentai, suteikiantys jaukumo, gali būti ne tik daiktai, bet ir augalai. Vis dėlto miegamojo paversti sodu nereikėtų.

Mėlyna spalva taip pat laikoma raminančia, todėl dažnai rekomenduojama miegamojo ir vonios kambariams. Tačiau jei juose bus mažai natūralios dienos šviesos, tuomet pastelinis mėlynos atspalvis gali sukelti nemalonų vėsos pojūtį.

Ypač atpalaiduojančiais laikomi šiltesni mėlynos atspalviai – alyvinė arba turkio spalva. Šie pasirinkimo variantai tinkami ir erdvėse, kuriose daugiau bendraujama. Vis dėlto atkreipkite dėmesį, kad tamsiai mėlyna veikia priešingai – sužadina liūdesio jausmą, tad jos reikėtų vengti.

Specialistai pataria juodą spalvą interjere naudoti tik akcentams. Vis dėlto, jei norite didelėms erdvėms suteikti jaukumo ir intymumo, galite rinktis šiltų tamsių atspalvių paletę.

Pavyzdžiui, neryški ir tamsesnė raudona, miegamajame apšviesta blausios šviesos, atsiskleidžia elegancija ir rafinuotumu, kuris tikrai neerzins. Ryškesni raudonos atspalviai suteikia namams energijos, intensyvumo, sužadina adrenaliną. Ją gerai naudoti vietose, kuriose norite suburti svečius pašnekesiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių