10 patarimų, kaip išvengti ligų ir susižalojimų užsienio paplūdimyje

  • Teksto dydis:

Atostogos paplūdimyje – tai poilsis, kuriam savaitę ar bent savaitgalį paskiria didžioji dalis Lietuvos žmonių. Mūsų šalies pajūris – gerai pažįstamas, tuo tarpu renkantis vasaros poilsines keliones užsienyje Lietuvos atostogautojus pasitinka nežinomi paplūdimiai ir nauji vandens telkiniai.

Pasak Kelionių ir asmens žalų skyriaus vyresniojo eksperto Vytauto Endrijaičio, dažniausiai Lietuvos atostogautojams užsienio paplūdimiuose atostogas apkartina pakrantės danga, „žydintis“ vanduo, vabzdžiai, medūzos, karštis ir srovės bei duobės vandenyje.

Draudikas pataria, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis atostogas užsienio paplūdimiuose.

1. Pasidomėkite iš anksto pakrantės danga ir tinkamai pasirinkite avalynę. Jei vykstate prie jūros, iš anksto įvertinkite pakrantės, kurioje ilsėsitės, dangą. Jeigu pakrantė akmenuota, reikėtų turėti specialią avalynę šiek tiek grublėtu padu, su kuria maudantis būtų galima išvengti aštrių akmenukų, jūros gyvūnų spyglių. Ji jus taip pat apsaugos ir nuo elementaraus paslydimo ant akmenų. Pastarieji susižeidimai yra dažni ir pakrantėje, ir prie baseino.

2. Naudokite preparatus nuo vabzdžių. Tokiu būdu išvengsite nemalonaus niežėjimo, alerginių odos reakcijų, o įkyrūs vabzdžiai netrukdys ramiai poilsiauti.

3. Nelieskite egzotinių augalų ir žuvų. Jei ketinate nardyti, kad ir tiesiog su specialia kauke bei vamzdeliu, vandenyje nesilieskite prie egzotinių augalų ar žuvų. Kartais tai gali baigtis smulkiomis alerginėmis reakcijomis, tačiau kur kas didesnį pavojų kelia tai, jog dalis augmenijos ar gyvūnijos gali būti nuodingi ir atostogas teks pratęsti gydymo įstaigoje. Jokiais būdais nesimaudykite jūroje, jei matote, kad ji „žydi“. Išsimaudžius tokioje jūroje, galimos alerginės reakcijos, o jei vanduo patektų į burną – įvairūs žarnyno sutrikimai.

4. Naudokite pakankamai stiprias apsaugos priemones nuo saulės. Kaitriausios vidudienio saulės pasistenkite vengti. Laikas paplūdimyje turi būti suplanuotas bei leidžiamas saugiai – naudojant apsauginius kremus, galvos apdangalus ir geriant daug vandens. Pastebėtina, kad kai kuriose atostogautojų pamėgtose užsienio šalyse, pavyzdžiui, Turkijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Egipte, karščiai didesni nei Lietuvoje, todėl ten nuvykus organizmas netikėtai greitai dehidratuoja.

5. Nesilieskite prie medūzų, o ypač nuo jų saugokite vaikus. Pamatę medūzą apeikite ją ir svarbiausia – nelieskite jos, taip išvengsite odos nudeginimo. Medūzos dažniau nei kitur poilsiautojus sužaloja Turkijoje, Bulgarijoje, Tailande, Ispanijoje ir Italijoje.

6. Saugokitės vandens duobių, atidžiai įvertinkite jūros dugną. Duobės ir srovės vandenyje mums yra gerai žinomos Baltijos jūroje. Tačiau brendant į kiekvieną jūrą reikėtų būti atsargiems, laikytis saugaus atstumo nuo kranto ir vengti bristi giliau nei krūtinės lygis. Įvykiai, kai tenka gaivinti žmones, patekusius į skendimo situacijas, nėra dažni, bet gali baigtis itin liūdnai. Nebriskite nei į jūrą, nei į baseiną, jei vartojote alkoholio.

7. Jei yra galimybė, naudokitės gultais. Užsienio kurortinių miestų viešbučių paplūdimiai dažniausiai išsiskiria turistų gausa, todėl juose venkite gulėti tiesiog ant smėlio. Tai gali būti lemtinga klaida ir odos parazitinių ar grybelinių ligų priežastimi.

8. Išsimaudžius jūroje saugokite ausis nuo vėjo. Otitas – ausies uždegimas – yra vienas dažnesnių keliautojų susirgimų. Turkijoje šios diagnozės gydymas turistams kainuotų nuo 140 iki 450 eurų, priklausomai nuo būklės ūmumo. Graikijoje už pirmąją gydytojo pagalbą dėl šios diagnozės tektų vidutiniškai sumokėti apie 120 eurų.

9. Saugokite akis. Jų ligos užsienyje itin dažnos, o susirgimų sukėlėjai gali būti labai įvairūs – kosmetika, žiedadulkės, nešvarumai, bakterijos, netgi atviras mėgavimasis saule gali būti vienas iš žalingų veiksnių. Akių uždegimas – tai viena nemaloniausių diagnozių, kuri gali lemti, jog atostogas teks praleisti viešbutyje. Paraudonavusios akys, svetimkūnio pojūtis, pūliai, o kai ši liga paūmėja –  kone neįmanoma atsimerkti. Šios ligos gydymas užsienio šalyse įkainotas itin skirtingai.

10. Įvertinkite bangavimą jūroje. Jis vertinamas balais ir tuomet, kai balai viršija keturis, raudona vėliava paplūdimiuose paprastai įspėja poilsiautojus, kad maudytis – draudžiama. Šios taisyklės užsienyje reikėtų laikytis griežtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių