10 sunkiausių klausimų Robertui Petrauskui

Viena pasaulyje populiarių interneto svetainių per dešimtmetį nuo 2000-ųjų iš milijardų klausimų išrinko dešimt sunkiausių. Šįkart juos pateikėme televizijos laidos vedėjui Robertui Petrauskui.

– 1. Kokia gyvenimo prasmė?

– Būti laimingam.

– 2. Ar yra Dievas?

– Nežinau. Anksčiau maniau, kad kas nors turi būti. Garsus britų fizikas Stephenas Hawkingas į klausimą, ar yra pomirtinis gyvenimas, atsakė: „Pažiūrėkite į sulūžusių senų kompiuterių sandėlį. Jame – neveikiantys procesoriai, sulūžusios detalės, tamsūs monitoriai. Ir nieko daugiau.“

Ir jis tai palygino su žmogumi. Kas galėtų mūsų laukti po to? Kai pradeda šlubuoti mūsų organizmas, senka sveikata, tai – jau negrįžtamas procesas. Nuo šios Žemės kančios turėtų išgelbėti pomirtinis gyvenimas, Dievas, bet tai yra tik niekuo nepagrįsta mūsų viltis. Kad galėtume save nuraminti, nebijoti mirti. Visata tokia neišmatuojama, o mes esame tokie maži. Turbūt į šį klausimą niekada nebus atsakyta.

– 3. Ar geriau būti blondine?

– Čia turbūt tas pats, kaip sakyti, kad žmonės, kurie patenkinti savimi ir sugeba būti linksmi... kaip čia delikačiau pasakyti, yra kvaištelėję.

Kažkokia prasme daug lengviau gyventi žmogui, kuris nesigilina į gyvenimą, jo esmę, prasmę, nekelia sau didelių tikslų. Gyvena, rūpinasi tik paviršutiniškais dalykais, nieko nenori keisti ir jam gerai. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus. Jei žmogus gerai jaučiasi, viskas gerai.

– 4. Kokia dieta pati geriausia?

– Apie tai nieko nežinau. (Atsidusęs nusijuokia.)

– 5. Ar ten kas nors yra?

– Neįmanoma atsakyti. Yra tūkstančiai daug protingesnių už mane žmonių, kurie turi didesnę galimybę tai patikrinti, bet to fakto niekas nepatvirtino.

Manau, kad prieš 50 ar net prieš 30 metų rasti gyvybės ne Žemėje tikimybė buvo didesnė. Dabar tai visuomenėje nesukelia jokio ažiotažo. Turbūt todėl, kad niekas per tokį ilgą laiką taip ir nepateikė įrodymų.

– 6. Kas garsiausias žmogus pasaulyje?

– Jis nuolat keičiasi. Žmogus gyvena, yra jo laikas. Laikas praeina, o žmogų, kuris buvo ant aukšto kalno, kurį visi gerbė, garbino, toje vietoje, ant to kalno, pakeitė jau kitas žmogus.

– 7. Kas yra meilė?

– Tai noras ir galimybė dėl to žmogaus padaryti viską. Viską – tikrąja to žodžio prasme. Gali mesti viską, ką darei iki šiol, užmiršti viską, ką norėjai padaryti, ir pasielgti neracionaliai. Žmonės, kurie to niekada nepatyrė, yra nelaimingi.

– 8. Kur laimės paslaptis?

– Į „laimės“ sąvoką patenka viskas: tave supa geri žmonės, šeima, jie gerai jaučiasi. Yra puikus Budos posakis: jeigu tu su viena žvake uždegsi dar tūkstantį žvakių, tavo žvakės skleidžiama šiluma nesumažės ir degs tiek pat.

Laime ir džiaugsmu turėtume dalytis ir su kitais, o duoti net svarbiau, nei imti. Esi sveikas, gerai sekasi, tavo gyvenimas nenuobodus, tau pavyksta įgyvendinti tikslus. Tai nėra nuolatinė būsena, bet visada prisimename, kad buvome laimingi kažkada, atsisukę atgal. Noras siekti tos būsenos ir yra laimės paslaptis.

– 9. Ar mirė Tony Sopranas?

– Kas čia per klausimas? (Juokiasi.) Ne, vis dėlto nemirė. Neseniai žiūrėjau Romano Polanskio filmą „Kivirčas“ ir netyčia sužinojau, kad vieną iš vaidmenų turėjo atlikti Tony Sopraną vaidinęs aktorius Jamesas Gandolfini. Bandau įsivaizduoti, kaip viskas ten atrodytų.

– 10. Kiek gyvensi?

– Manau, kad šiek tiek trumpiau nei vidutiniškai, nes gyvenu didesniu greičiu. Tikiu, kad žmogus gyvens, kiek jam numatyta. Bet tai galima šiek tiek koreguoti. Palyginsiu gyvenimą su automobiliais. Į kokią nors vietą galima nuvažiuoti labai greitai, bet labiau naudojant automobilio detales, degalus. Ir galime važiuoti ekonominiu režimu, ramiai ir įveikti tą patį kelią. Manau, kad gyvenime esu įjungęs aukštesnę pavarą.


Šiame straipsnyje: Robertas Petrauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Bolekas

Bolekas portretas
nekvailas

liolekas

liolekas portretas
10 LENGVU klausimu,oatsakymai--sukti.....SKAITYK SVENTO RASTO KNYGAS--ir atsakysi-razumnai ir aiskiai sau paciam!
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių