Per 17 dienų motociklu įveikė 8 tūkst. kilometrų

Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė (AE), vienintelis regionas Europoje, kur vyrauja budizmas ir tik Rusijos bei Nikaragvos pripažinta Abchazija. Verslininkas Rytis Pilkauskas su motociklu "Yamaha tdm 900" per 17 dienų aplankė tris šalis ir nuvažiavo 8 013 km.

Į Abchaziją – tik su viza

"Šį kartą buvo sugedęs ir motociklas, ir aš, – prisimindamas kelionę ir jau apie 130 tūkst. km jį nešusį 2003 m. laidos plieninį žirgą, nusijuokė Rytis. – Variklis perkaito Abchazijoje, o aš apsinuodijau lietuviška dešra, kurią vežiau draugams rusams baikeriams."

Abchazija buvo pagrindinis kauniečio kelionės tikslas.

Praėjusiais metais iš Gruzijos į jai priklausiusį regioną jis patekti negalėjo – neturėjo specialaus leidimo, kurį galima gauti užsisakius  prieš tris dienas. Dabar Rytis žinojo, kad vykstant iš Rusijos vizą gaus prie Abchazijos sienos, kuri nėra Rusijos provincija, kaip jis manė iš pradžių.

"Palikus Rusiją jau reikėjo išregistruoti motociklą, – teigė Rytis. – Norint patekti į Abchaziją reikėjo atlikti procedūras, kaip į atskirą valstybę – gauti vizą."

Tiesa, abchazai savo pinigų neturi – naudoja rusiškus rublius, o dauguma jų tarpusavyje net kalba rusiškai. "Su tuo komišku akcentu, kurį girdime komedijose ir humoro laidose", – nusijuokė R.Pilkauskas.

Elektra dešimt kartų pigesnė

Kaukaziečiai muitininkai – rūstūs. Siena prie Adlerio priminė turgų: chaosas, daug pareigūnų, Ryčiui reikėjo ieškoti kabineto, kur išduodama viza, tekainavusi 400 rublių (100 rublių – 1,3 euro).

"Šiek tiek prisibijojau Abchazijos, nes girdėjau daug nemalonių istorijų, kai žmonės apvagiami, – neslėpė verslininkas. – Asmens dokumentus tikrino bent 8–9 rūstūs abchazai pareigūnai."

Vos kirtęs Abchazijos sieną, kur atmosferą lietuvis prilygino su chaosu Egipto turguje, Rytis pateko į spūstį. "Ant asfalto išvydau kraujo klanus ir prieš pat akis – užtrenkiamas visureigio su raudonu kryžiumi duris", – o po akimirkos R.Pilkausko motociklo variklis ėmė kaisti.

R.Pilkauskas iš pradžių ketino Gagruose praleisti tris dienas viešbutyje, tačiau kaina šokiravo – para apie 160 eurų. Nepaisant perspėjimų, kaunietis nakvynę rado pakelėje, kaip Palangoje, pas poilsį siūlančius žmones.

"Nakvynė privačiame name kainavo vos 8 eurus, o sode ar net ištiesus ranką pro langą, buvo galima prisiskinti saldžių vynuogių", – šyptelėjo Rytis.

Su penkiomis katėmis gyvenusi šeimininkė, kai lietuvis sutvarkė elektros laidus, ilgintuvą, siūlė nemokamai pasilikti dar bent kelias dienas.

Beje, niekas nesistebėjo, kai visame mieste porai valandų dingdavo elektra – tai įprastas dalykas.

Rytį labiau nustebino elektros kaina: Rusijoje 1 kWh kainuoja tik 3 rublius (4 centus), o Abchazijoje, kuriai elektrą tiekia rusai, net dešimt kartų pigiau.

Pokalbis su ieškomais džigitais

Abchazijoje daug griuvėsių, apleistų viešbučių, pastatų, gatvėse nesilaikoma eismo taisyklių ir visi, kai tuščia, važiuoja ir šviečiant raudonam šviesoforo signalui.

Kartą stabtelėjęs prie sankryžos, nušvitus raudonai šviesai, R.Pilkauskas vos netapo mirtininku – paskui važiavęs abchazas tik paskutinę akimirką aplenkė lietuvį savo lengvuoju automobiliu, nes buvo įsitikinęs, kad šis važiuos toliau.

Adrenalino jis gavo, kai nuošalioje vietoje paskui atvažiavo "Chrysler Voyager" tamsintais stiklais ir iš jo išlipo du abchazai. Jie sekė lietuvį, kuris pasigrožėjęs kalnais, ežeru, nusprendė rasti nuošalesnę vietą prie upelio.

Rusiškai kalbėjusius kaukaziečius domino tik pažintis su užsieniečiu.


Šiame straipsnyje: Abchazijakelionėsmotociklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių