Alpėse su C. Schiffer: ne slidžių trasoje, o filmavimo aikštelėje

Lietuvos ir Didžiosios Britanijos teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė grįžo iš Alpių. Ten ji neslidinėjo su savo vyro Dexterio Fletcherio draugo žmona Claudia Schiffer. Kalnuose buvo įgyvendinama Dalios vyro svajonė – kuriamas filmas su australų superžvaigžde Hughu Jackmanu.

Lietuvos ir Didžiosios Britanijos teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė grįžo iš Alpių. Ten ji neslidinėjo su savo vyro Dexterio Fletcherio draugo žmona Claudia Schiffer. Kalnuose buvo įgyvendinama Dalios vyro svajonė – kuriamas filmas su australų superžvaigžde Hughu Jackmanu.

Dvylika valandų darbo

"Važiavau į Alpes ne atostogauti ar pramogauti. Tai buvo mano pareiga ir noras palaikyti vyrą, padėti jam, prisidėti patarimais ir įžvalgomis, –  apie kol kas didžiausią ir svarbiausią savo sutuoktinio D.Fletcherio filmą kalbėjo D.Ibelhauptaitė, kuri kasdien filmavimo aikštelėje praleisdavo po dvylika valandų. – Tai buvo  unikali galimybė iš arti pamatyti, kaip dirba aukštos klasės profesionalai. Filmavimo aikštelė yra uždara, ten negali patekti visi norintieji."

Kai investuojamos didelės lėšos, kiekviena filmavimo valanda – pinigai, todėl darbo diena įprastai prasidėdavo 6 val. ryto, kai kūrybinę komandą ir aktorius išveždavo į numatytą vietą, kur jie  ir pusryčiaudavo.

Aktoriai dirbo kasdien po dvylika valandų. Valandos pertrauka – pietums vagonėliuose, o pavakare kavą ar arbatą jiems atnešdavo į filmavimo aikštelę.

"Kad neužmigtų iš nuovargio, – juokavo D.Ibelhauptaitė. – Visi grįždavo po filmavimo dienos tik apie 20 val., pavakarieniaudavo ir dažniausiai iškart griūdavo į lovą. Aktoriai dar mokydavosi tekstą kitos dienos scenoms, o režisierius sudarydavo detalų filmavimo planą."

Draugai – garsi pora

Dalios draugai, pamatę nuotrauką, kur ji sniegynuose sėdi ant suoliuko su D.Fletcherio draugo, garsaus prodiuserio Matthew Vaughno žmona, buvusiu supermodeliu Claudia Shiffer, pamanė, kad ji Alpėse pramogauja. Netrukus sužinojo, kad kalnuose kvepėjo ne pramogomis, bet alinamu darbu.

"Claudia kartu su savo vyru yra Dexterio kuriamo filmo vykdomoji prodiuserė. Jie į filmą investavo labai dideles savo santaupų sumas. Ir nors labai tiki šiuo filmu, natūralu, kad jaudinasi ir rūpinasi, jog viskas susiklostytų sėkmingai. Matthew ir Claudia nėra tokie prodiuseriai, kurie tik savo pavardėmis pareklamavo filmą, davė pinigų ir dingo. Tai profesionalai, kurie būna filmavimo aikštelėje kaip ir visi kiti darbuotojai – nuo ryto iki vakaro", – pasakojo D.Ibelhauptaitė.

D.Fletcheris su Matthew susipažino kultiniame Guy Ritchie filme "Lok, stauk arba šauk" ("Lock, Stock and Two Smoking Barrels"), kuriame Dalios vyras atliko vieną pagrindinių vaidmenų. Nuo to laiko Dexteris vaidino beveik visuose M.Vaughno filmuose – "Sluoksniuotas pyragaitis" ("Leyercake"), "Žvaigždžių dulkės" ("Stardust"), "Ateini čia, arba gauni į dūdą"  ("Kick Ass").

Investavo milijonus

Dažniausiai M.Vaughnas pats prodiusuoja savo filmus ir garsėja tuo, kad nedirba su kitais režisieriais, nepasitiki kitomis kino studijomis, neparduoda iš anksto joms savo filmų ir finansavimą organizuoja vienas.

Šis kartas nebuvo išskirtinis, tačiau dar nenufilmavus filmo Holivudo kino studijose kilo šurmulys, kad filmas jau pažadėtas "Fox" studijai už daug didesnę kainą, nei Matthew investavo.

Į šį filmą M.Vaughnas investavo 25 mln. svarų: nepriklausomam nuo kino kompanijų filmui tai – didelė suma.

Vis dėlto kaip filmui, kuriame vaidina garsios žvaigždės, tai nėra didelis biudžetas, nors per Dexterio karjerą tai – rekordas: "Laukinis Bilas" ("Wild Bill") kainavo 780 tūkst., o "Sunshine on Leith" – pusketvirto milijono svarų.

Trečiasis brito D.Fletcherio (pirmasis – "Laukinis Bilas", antrasis – "Sunshine on Leith") vadinsis "Edis Erelis" ("Eddie the Eagle").

Edis Erelis

Filmas kuriamas pagal Michaelo Edwardso gyvenimo istoriją.

Vaikystėje sunkia kaulų liga sirgęs berniukas turėjo vienintelę svajonę –  tapti olimpiečiu, ir savo svajonę įgyvendino 1988 m. Kalgaryje – buvo vienintelis šuolininkas su slidėmis britų komandoje.

Nuo pat vaikystės dėl savo fizinės negalios kitų vaikų skriaudžiamas berniukas, gyvenime sulaukęs didžiausių patyčių, nepasidavė ir, neklausydamas jokių gydytojų atkalbinėjimų, ieškojo sporto šakos, kuri galėtų jam suteikti olimpinę viltį.

Išbandęs kelias sporto rūšis, pasirinko šuolius su slidėmis – ne todėl, kad tai jam labiausiai patiko, bet todėl, kad Didžioji Britanija neturėjo nė vieno šios sporto šakos kandidato, todėl tai buvo vienintelė jo galimybė. Beje, užsiimti šia gan pavojinga sporto šaka vaikai pradeda būdami 5–6 metų, o Michaelas –  būdamas 22-ejų!
Padėti siekti svajonės M.Edwardsas įtikino buvusį žymiausią amerikiečių komandos šuolininką, dabar jau prasigėrusį ir depresuojantį Chucką Berghorną, kuris sugebėjo paruošti beviltišką vaikiną olimpinėms žaidynėms.

Chuckas pasikliovė tik talentu, todėl jo kelionė į sporto olimpą buvo labai trumpa. Tačiau Edis atpažino kalnuose sniegomobiliu sniegą valantį buvusį čempioną. Tik jo atkaklumas, sunkus, alinamas darbas padėjo pasiekti svajonę.

Olimpiados nelaimėjo, varžybose buvo paskutinis, bet tai vaikinui nesutrukdė ne tik tapti vienu mylimiausių olimpiečių, bet ir Didžiosios Britanijos nacionaliniu herojumi, kurį visi prisimena net po dvidešimties metų.

M.Edwardso šuoliai buvo originalūs, todėl spauda ir žiūrovai jį praminė Edžiu Ereliu – jis ore mosuodavo rankomis lyg paukštis, norėdamas nutūpti.

Artėja prie Jameso Bondo

Filmo premjera numatoma 2016 m. pradžioje. Muziką tikriausiai kurs grupės "Take That" narys ir kompozitorius Gary Barlow.

Didieji filmo darbai neseniai penkias savaites vyko Vokietijos ir Austrijos Alpėse, kur lankėsi ir Dalia.

"Ten buvo kuriamos veiksmo scenos – olimpiada, varžybos, šuoliai nuo tramplino, treniruotės ant sniego. Dabar, kai jau bus filmuojamos visos interjero scenos, persikėlėme į Londoną, kur "Pinewood" studijose darbas vyks dar kelias savaites, – pasakojo D.Ibelhauptaitė. – Garmišas ir Oberstdorfas Vokietijoje bei Šefildas Austrijoje buvo pasirinkti todėl, kad ten išlikę dar 1930 m. statyti tramplinai. Tokie buvo ir 1980-aisiais Kalgaryje. Ten treniravosi Michaelas Edwardsas. Be to, kalnuose pavasarį ilgiau laikosi sniegas."
Šįkart filmo kūrėjams nesisekė – švietė saulė, sniegas tirpo anksčiau nei paprastai, tad jį vežiojo specialiais vilkikais žemyn iš ledynų.

Deja, po poros dienų vėl tekdavo kartoti veiksmą, kol galiausiai buvo nuspręsta pasikliauti šiuolaikinėmis technologijomis ir didžiausius sniego plotus sukurti specialiaisiais efektais.

"Tai filmas apie žmogaus valios stiprybę, kai tavimi niekas netiki", – sakė filmo prodiuseris M.Vaughnas.

Dexteriui šis filmas – senos svajonės įgyvendinimas ir galimybė pirmąkart režisuoti filmą, kuris vadinamas veiksmo filmu: net vienuolika kaskadininkų čia atlieka šuolius nuo 70 ir 90 m aukščio tramplino.

"Pamažu artėjame prie Jameso Bondo", – nusijuokė Dalia.

Žvaigždės ir legendos

Naujame filme nevaidina dabartinis Jamesas Bondas – aktorius Danielas Craigas, kuris, beje, buvo Dexterio ir Matthew sąraše kartu su Bradu Pittu, Tomu Cruise, tačiau filme bus ne mažiau įspūdinga žvaigždė – 46 metų australas Hughas Jackmanas.

"Šį kartą visų tikslai ir svajonės susiliejo, ir  populiarusis australas, pasauliui žinomas labiausiai kaip Volverinas iš filmų "Iksmenai" ("X-men") arba "Vargdienių" ("Les Miserables"), darbavosi su Dexteriu sniegynuose", – šypsojosi D.Ibelhauptaitė.

Filme taip pat vaidins ir Holivudo legenda Christopheris Walkenas ir it meteoras į kiną įskriejęs jaunasis Taronas Egertonas, kuris atliks pagrindinį – Edžio vaidmenį.
Būtent T.Egertonas neseniai labai sėkmingai suvaidino ir "Empire" apdovanojimą gavo didelio populiarumo ir gerų kritikų bei žiūrovų vertinimo sulaukusiame Matthew Vaugho režisuotame filme "Kingsman: Slaptoji tarnyba" ("Kingsmen: The Secret Service").

Dexteris norėjo ir Ch.Walkeno

Kaip filme atsirado Ch.Walkenas, aktorius, apdovanotas "Oskaru" už vaidmenį filme "Elnių medžiotojas" ("The Deer Hunter")?

Tai buvo Dexterio pasirinkimas – tam vaidmeniui buvo reikalingas tos kartos mohikanas, o jų irgi nėra daug.

Su Alu Pacino ir Robertu de Niro D.Fletcheris yra dirbęs kaip aktorius, su keliais kitais žymiais aktoriais, tokiais kaip Robertas Redfordas, Jackas Nicholsonas ir Christopheris Walkenas, jo keliai dar nebuvo susitikę.

"Dexteriui labai imponuoja Christopheris Walkenas įtaiga ir vidine jėga, jo magiškumu kine, galimybe parodyti tamsiąją žmogaus vidaus pusę. Tai – didelė dovana, kad jis sutiko atskristi į Londoną, – džiaugėsi Dalia, kuri labai žavisi šiuo aktoriumi ir dar jaunystėje Maskvoje slapta kelis kartus žiūrėjo filmą "Elnių medžiotojas". –  Bet čia jau kaip liūtai stepėje – ten, kur pasirodo vienas didelis ir svarbus, susirenka ir kiti. Tai, kad Hughas Jackmanas filmuojasi "Edyje Erelyje", filmui atvėrė daug durų ir dovanojo galimybių."

Profesionalumo dovana

Dalia atvira: jai nepaprastai įdomu stebėti, kaip dirba H.Jackmanas: visada susikaupęs, sukoncentravęs dėmesį į kiekvieną, net ir mažiausią, detalę.

"Kai nuskamba žodis "veiksmas", jis užsidega lyg 500 kW lemputė ir jo energija nustelbia visus kitus, esančius kadre", – žvaigždę gyrė Dalia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių