Atostogaujantiems: Sardinijoje vasara dukart ilgesnė!

  • Teksto dydis:

Planuodami vasaros atostogas neišsitenkate vos trijuose vasaros mėnesiuose? Yra gudrybių, leisiančių prailginti vasarą kone dvigubai. Pavyzdžiui, net ir vėlyvą rudenį, kai Lietuvoje jau iš tikrųjų nemaloniai drėgna ir šalta, vis dar šiltoms dienomis galima mėgautis piečiau įsikūrusiose valstybėse, iš kurių vasara traukiasi paskiausiai. Viena tokių saulės apdovanotų vietų – Sardinijos sala, kur šiluma ir paplūdimiais mėgausitės kone iki Kalėdų.

Ir poilsiui, ir pažinimui

Jau antikos laikais Sardinija buvo vieta, kurion gydytis ir atgauti jėgas vyko romėnai. Kuo gi jūs prastesni? Susikraukite lagaminus ir pirmyn į vasarą, kuri, regis, jau buvo praėjusi.

Sardinija – Italijai priklausanti antra pagal dydį Viduržemio jūros sala. Kol Lietuvoje gels medžių lapai, o vairuotojai rytais gremš užšalusius automobilių stiklus, jūs – lyg niekur nieko – galėsite ramiai kaitintis balto smėlio paplūdimiuose.

„Maždaug 300 dienų per metus Sardinijoje būna saulėtos. Prie to pridėję puikų aptarnavimą, turkio spalvos jūrą bei visų įmanomų vandens pramogų pasiūlą (taip, rudenį saloje galėsite maudytis šilumą dar išsaugojusioje Viduržemio jūroje), turėsite progą išnaudoti visas vasaros džiaugsmų galimybes“, – pasakojo Šarūnė Bružaitė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ produkto vystymo ir plėtros departamento vadovė.

Sardinija – tai ne tik puikūs paplūdimiai (beje Budelli saloje galite pamatyti ir unikalų rožinį paplūdimį, kurio smėlį nudažė smulkios kriauklelių bei koralų dalelytės), tai ir įspūdingos istorijos ir senos kultūros sala. Taigi, ką veikti, kad pridėtosios vasaros akimirkos būtų tikrai įsimintinos?

Rojaus salelės. Nors didieji Sardinijos paplūdimiai tikrai puikūs, tačiau visuomet galite nusigauti ir į nuošalesnius, mažyčius paplūdimius – savotiškas poilsio oazes, kuriose žmonių nedaug arba visai nėra, o perregimas melsvas vanduo, šviesūs ir jaukūs tarp uolų įsispraudę paplūdimiai juos paverčia mažytėmis, nuo pasaulio atskirtomis rojaus salelėmis.

Žaismingi ir draugiški delfinai mielai pasirodo poilsiautojams, kurie vyksta trumpoms išvykoms į jūrą. Sardinija – viena iš nedaugelio vietų Europoje, kurioje galite stebėti šiuos puikius paukščius.

Ieškantiems fizinių iššūkių

Netoli Algero miesto esanti Neptūno grota – viena labiausiai lankytojus traukiančių vietų saloje. Įspūdinga, vandens užlieta urvų sistema su stalaktitais bei stalagmitais tęsiasi bent 4 km. Tiesa, tik dalis jos atvira lankytojams, tačiau ir čia įspūdžių užtenka. Į grotą galima keliauti laivu, o taip pat nusileisti stačiame pajūrio skardyje įrengtais laiptais, turinčiais 656 pakopas.

Lipimas laiptais link ir iš Neptūno grotos – ne vienintelė fizinių pastangų reikalaujanti veikla Sardinijoje, kurioje gausu skirtingo sudėtingumo kalnų takų bei panoraminių kelių.

Sardinijos gamtos grožybėms galima paskirti ir visą atostogų laiką – sala siūlo daug reginių ir įsimintinų išgyvenimų. Tačiau ne ką mažiau veiklos ras tie, kuriems patinka istoriniai objektai. Pradedant nuo visiems privalomų pamatyti nuragų – akmeninių, paslaptingų senovinių statinių, kurių saloje yra 7 tūkst., tęsiant Algeru – miestu-tvirtove, Sasario Santissima Trinità di Saccargia bažnyčia, antikine Tharos gyvenviete ir baigiant... jūsų atostogomis. Sardinijos užteks ne vienoms ir net ne dvejoms atostogoms, tad neskubėkite, mėgaukitės naujais vaizdais, potyriais, įspūdžiai ir skoniais – su jumis bus vasara ir dosnioji Sardinija.

Ir klasika, ir egzotika

Kaip ir dera Viduržemio jūros salai, Sardinijoje galėsite paragauti gausybę žuvies ir jūros gėrybių patiekalų, vietinio vyno bei sūrio rūšių. Pekorinas – bene žinomiausias ir pasaulyje labiausiai vertinamas Sardinijos sūris, keliautojams taip pat verta paragauti ir rūkytos rikotos.

Mėsos mėgėjams reikėtų atkreipti dėmesį į porchetto arrosto – ant iešmo keptą paršelį. Nereikėtų praleisti ir artimų raviolių giminaičių, sardinietiškų įdarytų makaronų culurgiones. Lankytojų žvilgsnius traukia ir pane carasau – tai su įvairiais priedais ar užtepais patiekiama piemenų duona, kuri, žiūrint mūsų akimis, yra didelis trapus blynas.

Žinoma, čia rasite ir vietinio vyno bei sardinietiškų mirtų, pankolių, rožių žiedlapių ar labiau įprasto citrinų likerių. Sardinijos virtuvė nenuvils tiek mėsos, tiek jūros gėrybių ir žuvies, tiek daržovių mėgėjų.

Saloje itin paplitęs pagardas – rūkyti kefalės arba tuno ikrai, vadinami bottarga. Pastarieji naudojami makaronams (pvz., apvaliesiems fregola) ir kitiems patiekalams paskaninti. Idealiai tinkantys parvežti lauktuvėms, ikrai gali būti patiekti ir plonais griežinėliais kaip užkandis.

Ekstremalioji kulinarija

Jeigu ieškote naujų ir nepamirštamų įspūdžių, Sardinijoje galite leistis į mažą, tačiau įsimintiną kulinarinį nuotykį – paragauti casu marzu. Tai vietinis sūris, kuris dalį laiko fermentuojamas lauke. Tuo metu sūrinės musės į jį sudeda kiaušinėlius. Netrukus iš jų išsirita lervos ir pradeda misti sūrį. Štai tada casu marzu jau paruoštas – belieka paskanauti šio knibždančio delikateso. Kaip ir visi delikatesai, jis ragaujamas nedideliais kiekiais ir su pasimėgavimu.

Tiesa, ne visi sardai mėgsta casu marzu su gyvomis lervomis, todėl kartais sūris dedamas į polietileninį maišelį ir laukiama kol lervos uždus. Ir tik po to gardžiuojamasi. Beje, vietiniai tvirtina, kad tai esąs puikus afrodiziakas.


Šiame straipsnyje: Sardinijaatostogoskelionės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Nuo kada delfinai pauksciai? Delfinai yra juriniai zinduoliai ir priklauso banginiu seimai. O cia - pauksciai? Ziuretu ka raso.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių