MTV apdovanojimai – su politikos prieskoniu

  • Teksto dydis:

Beyonce (Bejonsė) sekmadienį dominavo per MTV videomuzikos apdovanojimų ceremoniją, kai atsiėmė pagrindinius prizus ir sužavėjo bei nustebino publiką paveikiu popuri su subtiliu politiniu atspalviu.

Dominavo Beyonce

Popmuzikos superžvaigždė už savo „Formation“ – politiškiausią per visą jos karjerą klipą, kuriuo parodomas solidarumas su judėjimu „Black Lives Matter“ („Juodųjų gyvybės svarbios“), – pelnė „Metų klipo“ apdovanojimą, o už „ Hold Up“ – „Geriausio moters klipo“ apdovanojimą.

Abu šie kūriniai yra jos naujausiame albume „Lemonade“, kurį ji netikėtai išleido susietą su to paties pavadinimo filmu, atiduodančiu pagarbos duoklę afroamerikiečių moterims.

Beyonce dominavo per tą iškilmingą vakarą Niujorko arenoje „Madison Square Garden“, kur atliko daugiau kaip 16 minučių trukusį „Lemonade“ dainų popuri, kurio metu ne tik energingai šoko, bet ir sugebėjo keisti apdarus.

Per vieną paveikiausių pasirodymo momentų aidėjo šūvio garsai ir viena po kitos ant žemės, į raudoną rūką krito šokėjos angeliškais drabužiais.

Melinos Matsoukas (Melinos Macukas) režisuotu „Formation“ pademonstruojamas solidarumas su judėjimu prieš policijos brutalumą „Black Lives Matter“ ir klipe yra kadrai, kaip voroje stovintys policininkai iškelia rankas į viršų tarsi areštuojami.

„Skiriu šį apdovanojimą Naujojo Orleano žmonėms. Tegu Dievas jus laimina, žmonės“, – pasakė Beyonce, atsiimdama apdovanojimą už „Formation“, kurio muziką įkvėpė savitas šio JAV pietuose esančio miesto hiphopas.

Į šou, kuris buvo transliuojamas daugiau kaip 120-yje valstybių, Beyonce atvyko su keturių jaunų afroamerikiečių, kurių žūtys įelektrino Jungtines Valstijas, – Michaelo Browno (Maiklo Brauno), Erico Garnerio (Eriko Garnerio), Oscaro Granto (Oskaro Granto) ir Trayvono Martino (Treivono Martino) – motinomis.

17-metį T.Martiną 2012 metais nušovė baltaodis rajono sargas ir tas incidentas buvo katalizatorius minimam judėjimui. M.Browną, E.Garnerį ir O.Grantą nužudė teisėsaugos pareigūnai.

Dar vienas įtaigus vakaro momentas buvo Alicios Keys (Ališijos Kis) padeklamuotas eilėraštis, kurį, pasak jos, įkvėpė kovos už pilietines teises didvyris Martinas Lutheris Kingas (Martinas Liuteris Kingas) jaunesnysis, prieš 53 metus Vašingtone pasakęs garsiąją kalbą „I Have a Dream“ („Turiu svajonę“).

Metais, kai pasaulyje vyksta konfliktai, o Jungtines Valstijas skaldo prezidento rinkimų kova, A.Keys, nuo kalbėjimo laipsniškai pereidama prie a cappella, išreiškė viltį, kad „galbūt mes galime ką nors mylėti, o ne gludinti bombą“.

„Jei karas yra šventas, o seksas nepadorus, tada mes viską iškreipėme šiame sąmoningame sapne/ Krikštyti ribose, mokyti odoje , skiriami skirtumų, seksualumo ir odos“, – deklamavo ji.

Kanye kalba kaip Kanye

Videomuzikos apdovanojimų (VMA) ceremonijos ilgą laiką garsėjo labiau darkymusi scenoje nei laureatais ir šiemet MTV nusprendė duoti valią artistams.

Per vieną labiausiai lauktų vakaro akimirkų repo superžvaigdė Kanye Westas (Kanjė Vestas), kuris pernai pasinaudodamas tokia proga deklaravo savo ketinimus 2020-aisiais siekti prezidento posto, pasakė kone sąmonės srauto apibrėžimą atitinkančią kalbą apie įgalinimą.

Auditorijai skanduojant jo sceninį vardą Yeezy (Jizi), K.Westas sakė, kad kažkokie turtingi baltieji perspėjo jį nelyginti savęs su „Apple“ įkūrėju Steve'u Jobsu (Stivu Džobsu) ir pramogų industrijos pionieriumi Waltu Disney (Voltu Disnėjumi).

Tačiau K.Westas pareiškė, kad tie du žmonės yra tarp mažiau nei dešimties tikrųjų meno didvyrių ir kad tame trumpame sąraše yra ir jo paties pavardė.

„Trys svarbūs dalykai, siekiant išlaikyti žmones skurdžius, yra jų pagarbos atėmimas, jų resursų atėmimas ir jų pavyzdžių atėmimas“, – sakė K.Westas, kuris savo kalbą pradėjo nuo žudymo jo gimtosios Čikagos gatvėse pasmerkimo.

Tada jis pristatė pikantišką naują savo dainos „Fade“ klipą su aktore ir dainininke Teyana Taylor (Tejana Teilor), kuri tame klipe juslingai juda sporto salėje, o paskui maudosi duše.

Tas klipas žymėjo vieną vakaro temų – net jeigu ir atsitiktinę – seksualizuoto sportavimo.

Ariana Grande (Ariana Grand) ir Nicki Minaj (Niki Minadž) sulaukė audringo auditorijos pritarimo savo juslingai treniruočių versijai. Popmuzikos žvaigždė ir reperė drauge šoko scenoje, kuri buvo virtusi sporto sale, pilna itin dailių jaunų vyrukų.

Drake'as įsimylėjęs Rihanną

Drake'as su „Hotline Bling“ – viena populiariausių metų dainų – laimėjo repo kategorijoje. Tačiau pats atlikėjas nepasirodė laiku, kad galėtų atsiimti apdovanojimą. Kaip sakė repo autoritetas Puff Daddy (Puf Dadai), Toronto žvaigždė įstrigo Niujorko transporto spūstyse.

Vis dėlto smokingu pasipuošęs Drake'as atvyko vėliau ir įteikė Rihannai „Videoavangardo“ apdovanojimą, kuris yra pavadintas velionio „popmuzikos karaliaus“ Michaelo Jacksono (Maiklo Džeksono) vardu ir kuriuo pripažįstamas jos indėlis į popmuzikos kultūrą.

Jis sakė, kad su Rihanna susipažino 2005 metais, filmuojant jos pirmą muzikinį klipą „Pon de Replay“. „Mes mylim šią moterį, kuri nepasikeitė nuo pat pirmosios dienos. Ji – ta, kurią myliu nuo tada, kai man buvo 22-eji“, – pasakė Drake'as. Rihanna tuo metu raudonavo, o auditorija garsiai reiškė savo pritarimą.

„Ji – vienas geriausių mano draugų pasaulyje. Visą savo, kaip suaugusio žmogaus, gyvenimą pagarbiai žiūrėjau, lygiavausi į ją, nors ji yra jaunesnė už mane. Ji yra gyva, kvėpuojanti legenda mūsų industrijoje. Ponios ir ponai, Michaelo Jacksono apdovanojimą 2016 metais gauna Rihanna“, – paskelbė reperis. Apdovanojimą jis jai įteikė drauge su apkabinimu ir bučiniu į skruostą, o dainininkė tada pasakė padėkos kalbą.

Už pagalbą pasiekiant 11 metų trunkančios karjeros sėkmę ji padėkojo savo šeimai, draugams ir gimtajam Sent Maiklo miestui Barbadose, kurio pažadėjo niekada nepamiršti.

„Mano sėkmė prasidėjo kaip mano svajonė, bet dabar mano ji nėra mano vienos. Tai mano šeima, mano gerbėjai, mano šalis ... Tai – moterys, tai juodųjų moterys“, – sakė ji.

28-erių Rihanna per visą šou keturis kartus atliko įvairius savo dainų popuri, kurių pirmajam, sudarytam iš „Only Girl (In The World)“, „We Found Love“, ir „Where Have You Been“, į sceną užlipo vilkėdama tvarkingus baltus trikotažinius marškinėlius. Per paskutinį savo numerį ji atliko ištraukas iš „Diamonds“, „Stay“ ir „Love on the Brain“.

Adele liko tuščiomis

VMA už geriausią vyro klipą atsiėmė Calvinas Harrisas (Kalvinas Harisas), už „This is What You Came For“.

Davidas Bowie (Deividas Bouvis), kuris anksčiau šiais metais mirė nuo vėžio, buvo nominuotas keturiose kategorijose už „Lazarus“. Jam buvo paskirtas geriausio meninio apipavidalinimo VMA. Tas klipas, kuriame jis atrodo trapus ir guli lovoje aptvarstytomis akimis, buvo išleistas vos kelios dienos prieš jo mirtį sausio 10-ąją.

Vakaro metu numerius taip pat atliko Nickas Jonas (Nikas Džonas), „The Chainsmokers“ ir Ty Dolla $ign (Tai Dola Sain).

ceremonijoje dalyvavęs olimpinis plaukimo čempionas Michaelas Phelpsas (Maiklas Felpsas) sakė, kad jį įkvepia hiphopas, ir pristatė reperį Future (Fjuče), kurio muzikos, pasirodo, jis kaip tik klausėsi tuo metu, kai buvo užfiksuota jo pagarsėjusi grimasa. Future atliko savo hitą „F*ck Up Some Commas“.

Komikas Jimmy Fallonas (Džimis Falonas), kuris įteikė apdovanojimą už geriausią metų klipą, parodijavo kitą olimpietį – apsimelavusį Ryaną Lochte (Rajeną Loktį) ir net nepatingėjo pasidaryti baltos šukuosenos. Kaip ir R. Lochte, kuris turi problemų dėl melagingo pranešimo apie apiplėšimą per olimpiadą Rio de Žaneire, J. Fallonas nuo scenos melavo – kad parašė J. Bieberio „Sorry“ ir kad režisavo „Metų klipo“ kategorijoje nominuotus klipus.

Tarp kitų įteikėjų buvo keturios iš penkių Rio de Žaneire sužibėjusių JAV gimnasčių, kurios buvo sutiktos kaip didvyrės.

Aštuoniose kategorijose nominuota britų dainininkė Adele pagal nominacijų skaičių buvo antroje vietoje po Beyonce, bet šou nedalyvavo ir nelaimėjo nė vienos „Mėnulio žmogaus“ statulėlės.


Šiame straipsnyje: Beyoncemtvmuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių