Britanijos pilietybės siekiančiai M. Markle prireiks laiko, pinigų ir geros atminties

  • Teksto dydis:

Kokio aukščio yra Londono apžvalgos ratas? Kas atidarė pirmąjį indišką restoraną Didžiojoje Britanijoje? Kas buvo penktoji karaliaus Henry VIII (Henriko VIII) žmona?

Jeigu Meghan Markle (Megan Markle) nežino atsakymų į šiuos klausimus, jai reikėtų nedelsiant pradėti mokytis.

Visi šie klausimai gali būti klausimyne, kuris pateikiamas norintiesiems tapti Britanijos piliečiais. Tokia yra ir princo Harry (Hario) sužadėtinė.

Kaip pranešė Kensingtono rūmai, Kalifornijoje gimusi M. Markle po gegužės 19 dieną įvyksiančių savo vestuvių Vindzoro pilyje planuoja gauti JK pilietybę.

Tačiau netrukus M. Markle sužinos, kad norint tapti šios karalystės piliete, neužtenka tapti princo žmona. Jai taip pat prireiks laiko, pinigų ir geros atminties visokioms britiškoms smulkmenoms įsidėmėti ir kantrybės įveikti biurokratinius formalumus.

Pasak imigracijos klausimais užsiimančio teisininko Colino Yeo (Kolino Jeo), kelias į Jungtinės Karalystės pilietybę yra „beprotiškai sudėtingas“.

„Labai lengva padaryti klaidų, nes reikalavimai yra labai konkretūs“, – sakė jis.

Tačiau šiais laikais britų karališkoji šeima yra gerokai palankesnė išsiskyrusioms amerikietėms nei tada, kai paskutinį kartą viena jų pabandė tapti karališkosios šeimos nare. Karaliaus Edwardo VIII (Edvardo VIII) ketinimai vesti dukart išsiskyrusią amerikietę Wallis Simpson (Volis Simpson) net sukėlė konstitucinę krizę šalyje. 1936 metais karalius atsisakė sosto pareiškęs, kad negali valdyti „be mylimos moters pagalbos ir paramos“.

Nors atrodo, kad dabar Britanija pasitinka M. Markle ištiestomis rankomis, iš tiesų šalis yra sukūrusi daugybę kliūčių ne tokį stiprų užnugarį ir pajamas turintiems imigrantams.

Didžiosios Britanijos konservatorių vyriausybė 2012 metais sugriežtino imigracijos tvarką, siekdama įgyvendinti užsibrėžtą tikslą ir sumažinti migrantų skaičių iki mažiau nei 100 tūkst. per metus. Dabar šis skaičius viršija 200 tūkst. per metus.

Tas pats troškimas pažaboti atvykėlių srautą buvo viena priežasčių, dėl kurių 2016 metais daugelis rinkėjų balsavo už Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Tačiau kritikai sako, kad dabartinė imigracijos tvarka yra nelanksti ir neteisinga. Pagal ją labiau pasiturintys asmenys turi daugiau privilegijų už neturtinguosius.

ES nepriklausančių šalių piliečiams, kurie tuokiasi su britais, pirmiausia reikia gauti sutuoktinio vizą, o tada penkerius metus pragyventi šalyje. Ir tik tada jie gali prašyti pilietybės arba nuolatinio leidimo gyventi Jungtinėje Karalystėje.

Norint gauti vizą 36 metų M. Markle teks pateikti įrodymų, kad jos santykiai su Harry yra tikri, ir patvirtinti, jog ji yra išsiskyrusi su savo pirmuoju vyru Trevoru Engelsonu.

Ji taip pat turės pateikti įrodymų, kad Harry uždirba mažiausiai 18,6 tūkst. svarų (21,2 tūkst. eurų) per metus ir turi dar 62,5 tūkst. svarų (71,5 tūkst. eurų) santaupų. Maža to, jai reikės pateikti pažymą, kad vyras gali ją apgyvendinti „ne iš valstybės lėšų“.

Visa tai neturėtų sukelti problemų šiai būsimų sutuoktinių porai, kurios taip pat neturėtų apsunkinti beveik 7 tūkst. svarų (7 980 eurų) įvairių mokesčių viso šio proceso metu.

Tačiau daugumai mažiau pasiturinčių porų tokios sumos yra sunkiai surenkamos. Nuo 2012 iki 2014 metų pareigūnai atmetė 30 tūkst. piliečių prašymų leisti atsivežti Britanijos pilietybės neturintį sutuoktinį į šalį.

Pasak C. Yeo, dėl minimalių pajamų taisyklės atsirado tūkstančiai vadinamųjų „Skype“ šeimų, kurių nariai yra priversti gyventi skirtingose šalyse.

„Ši taisyklė diskriminuoja moteris, jaunus žmones ir etnines mažumas, kurie paprastai daug neuždirba, ir žmones, gyvenančius už Londono ribų“, kur paprastai atlyginimai yra mažesni, sakė C. Yeo.

Nėra abejonių, kad M. Markle turės geriausius teisinius patarėjus ir gal net tam tikrų privilegijų. Išskirtinėmis aplinkybėmis imigracijos pareigūnai gali apeiti tam tikras taisykles.

Tačiau vienas dalykas, kurio išvengti M. Markle gali būti sunku, yra klausimynas „Gyvenimas JK“ (Life in the U.K.), kurį jai teks teisingai užpildyti. Šiame klausimyne būna daugybė „suktų“ klausimų apie šalies istoriją, literatūrą, papročius, politiką ir kitus kultūrinius dalykus.

Klausimynas sulaukia kritikos, kad į kai kuriuos jame esančius klausimus negalėtų atsakyti net britai. Lordų Rūmų Pilietybės komitetas praėjusią savaitę pareiškė, kad šis klausimynas panašesnis į „kliūtį pilietybei gauti nei geresnių piliečių ugdymo priemonę“.

Teisės profesorius Thomas Brooksas (Tomas Bruksas), knygos „Becoming British: U.K. Citizenship Examined“ autorius, pataria M. Markle išmokti, koks yra Londono apžvalgos rato aukštis (135 metrai), kas buvo pirmojo indų restorano įkūrėjas (Sake'as Deanas Mahomedas (Seikas Dinas Mahomedas) ir kokie buvo karaliaus Henry VIII šešių žmonių vardai.

Th. Brooksas, kuris yra ir Anglijos Daramo universiteto teisės fakulteto dekanas, sako, kad šį egzaminą išlaikyti nėra sunku, jeigu jam ruošiamasi atliekant oficialiai patvirtintas pratybas, tačiau praktinės naudos iš jo mažai.

Jis šį klausimyną lygina su „bloga aludės viktorina“.

„Aludės viktorinos būna smagios, – sakė Th. Brooksas. – Ši viktorina nėra smagi. O kai kurių smulkmenų net neverta žinoti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kvailio pasirinkimas;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių