D. Užkuraitis: nugalėti „Eurovizijoje“ gali būti pavojinga

„Nieko labai rimtai negalvodami, su tokiu geru sarkazmu mes ten važiavome. Nusprendėme padaryti patį pigiausią pasirodymą, kokį tik galima. Vietoje suvenyrų nusivežėme skalbinių segtukus su Lietuvos vėliava“, – taip apie 2006-ųjų pasirodymą „Eurovizijoje“ LRT TELEVIZIJOS 60-mečiui skirtoje laidoje „60 akimirkų“ kalba grupės „LT United“ narys Samas. Jam pritaria ir jau vienuolika „Eurovizijų“ iš arti stebėjęs muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys ir teigia, kad pasaulyje yra „Eurovizijos“ gerbėjų, kurie jei ne ranką, tai du pirštus už tuos segtukus dabar tikrai atiduotų.

„Eurovizijai“ skirtoje laidoje Živilės Kropaitės kalbinti pašnekovai prisiminė įvairiausių istorijų, susijusių su didžiausiu Europos dainų konkursu, o nacionalinės atrankos transliacijos režisierius Povilas Varvuolis džiaugiasi, kad tapo pirmuoju Lietuvos režisieriumi, išbandžiusiu naujausią filmavimo technologiją „CuePilot“, kuria šiemet bus filmuojamas ir „Eurovizijos“ konkursas Kijeve. „Pirmą kartą technologiją šiųmetinėje nacionalinėje atrankoje panaudojo latviai, po kelių dienų – mes. Ši technologija labai lengvina režisieriaus darbą.

Įprasta, kad režisierius du kartus iš eilės to paties kūrinio identiškai nenufilmuos, nebent turi labai didelę komandą. O ši programa atlieka visos šios komandos funkcijas. Viskas suplanuojama iš anksto: kur atlikėjas pasižiūrės, į kurią pusę pasisuks, ir tai leidžia pasirinkti gražiausią kampą, įspūdingiausią vaizdą. Šita technologija neleidžia režisieriui pasislėpti. Pasiruošei, suprogramavai, ir jeigu nesižiūri, gali kaltinti tik save“, – kalba režisierius.

Laimėti – pavojinga?

Jau daugelį metų Lietuvos delegacijai „Eurovizijoje“ vadovaujantis prodiuseris Audrius Giržadas tik šypsosi išgirdęs įprastą klausimą – ko reikia, kad laimėtume didžiausią Europos dainų konkursą.

Mes patys daug išmokome iš „Eurovizijos“: kaip daryti šou ir pateikti tai žiūrovams įdomiai.

„Manęs po nacionalinių atrankų net kasininkės parduotuvėje paklausia, ko reikia, kad laimėtume „Euroviziją“. Aš tiesiog nusišypsau ir atsakau „laimės, mieloji“.

Jei mes tai žinotume, jau seniai būtume laimėję „Euroviziją“. Vis juokauju, kad atsakymas yra toks pat, kaip į klausimą „kas yra meilė“, – juokiasi A. Giržadas.

lgamečio „Eurovizijos“ balso Dariaus Užkuraičio manymu, Lietuvai nugalėti „Eurovizijoje“ gali būti net pavojinga.

„Manau, laimėti „Euroviziją“ yra net pavojinga. Dabar visi žiūri šį konkursą, net džiazmenai, muzikos profesionalai. Bijau, kad nugalėjus tas susidomėjimas gali atslūgti“, – svarsto muzikologas.

Jo teigimu, „Eurovizija“ yra vienas profesionaliausių renginių, ten pirmiausiai išbandomos naujausios technologijos. „Manau, mes patys daug išmokome iš „Eurovizijos“: kaip daryti šou ir pateikti tai žiūrovams įdomiai“ –  pabrėžia LRT OPUS vadovas.

Jau vienuolika „Eurovizijų“ iš arti stebėjęs LRT OPUS laidų vedėjas, muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys teigia, kad per tuos metus jam teko pastebėti ir keistų užkulisinių konkurso ritualų. „Noriu nuplėšti paslapties skraistę. Iš visų „Eurovizijų“ man didžiausias įspūdis buvo, kai pavyko patekti į komentatoriaus budelę. Ten patenka labai labai retas kuris. Tada aš pamačiau kažkokius keistus užkulisinius ritualus – visi žmonės koridoriais vaikšto su maišeliais. O Darius Užkuraitis man rodo nukrautą stalą ir vardija: gruzinų vynas, baltarusių zefyrai... Pasirodo, buvo tokia įdomi tradicija: prieš transliaciją visų šalių delegacijų vadovai komentatoriams nešdavo suvenyrus, pradedant maistu ir baigiant kompaktinėmis plokštelėmis, kad jie galbūt kokį gražesnį sakinį pristatydami pasakytų“, – juokiasi R. Zilnys.

Šis pasakojimas nusišypsoti privertė ir ilgametį „Eurovizijos“ balsą D. Užkuraitį: „Tais laikais aš dar važiuodavau kartu su delegacija ir komentuodavau iš didžiojo konkurso arenos. Tai, apie ką pasakoja Ramūnas, vyko Belgrade. Tai buvo ypatinga komentatoriaus budelė, net ne budelė, o individuali tribūna. Tokių sąlygų daugiau niekur nebuvo.“

Tiesa, A. Giržadas teigia, kad iš „Eurovizijos“ atsimena visiškai priešingų situacijų. „Kai pirmą kartą važiavau į „Euroviziją“, norėjau pamatyti, ar taip yra iš tiesų. Bet aš jau važiavau tais metais, kai tokių dalykų nebebuvo. O pernai prie arenos apsaugos vartų, kaip kokiam oro uoste, stovėjo didžiulis konteineris ir jis iki viršaus buvo prikrautas įvairiausių alkoholinių gėrimų, nieko nebuvo leidžiama įsinešti. Ir tas didžiulis konteineris iškeliavo į šiukšlyną“, – pasakoja delegacijos vadovas.

Visi ten atsiveža visokių reklaminių dalykų, ir tikisi, kad tai kaip nors padės užimti aukštesnę vietą, nors taip tikrai nėra.

R. Zilnys tikina, kad nacionalinę atranką įveikusiems atlikėjams tenka didelis emocinis krūvis, nes dalyviai paprastai nėra vieningai palaikomi, pasitaiko visokių komentarų. „Žinau, kad A. Giržadas Lietuvos atstovams nuvykus į didžiąją „Euroviziją“ liepia neskaityti interneto, ir atsiriboti nuo komentatorių Lietuvoje. O ten, „Eurovizijoje“, be abejo, visi šypsosi, taip pat ir atlikėjai vieni kitiems, nors galbūt suplėšytų į gabalus, jei galėtų“, – tikina jis.

Pigiausias pasirodymas

Su neigiama žiūrovų reakcija teko susidurti iki šiol geriausiai konkurse Lietuvai atstovavusiai grupei „LT United“.

„Tai buvo tas atvejis, kai mes galvojome, kaip jie susitvarkys. Visi ūžė ir prieš pasirodymą, ir per, ir po. Tad net ir reakcijos arenoje ne visuomet atspindi tikrą situaciją, nes „LT United“ Lietuvai atnešė geriausią rezultatą konkurse“, – kalbėjo muzikos apžvalgininkas.

Vienas „LT United“ narių – Samas – juokavo, kad grupė surengė pigiausią pasirodymą „Eurovizijos“ istorijoje.

„Nieko labai rimtai negalvodami, su tokiu geru sarkazmu mes ten važiavome. Nusprendėme padaryti patį pigiausią pasirodymą, kokį tik galima. Vietoje suvenyrų nusivežėme skalbinių segtukus su Lietuvos vėliava“, – šypsosi 2006-uosius prisimindamas dainininkas.

Jam pritarė ir R. Zilnys: „Visi ten atsiveža visokių reklaminių dalykų, ir tikisi, kad tai kaip nors padės užimti aukštesnę vietą, nors taip tikrai nėra. O „LT United“ tiesiog nusivežė medinių skalbinių segtukų, ant kurių buvo akvarele patepliota Lietuvos vėliava. Ir visi be proto norėjo tų segtukų, nes tai buvo taip netikėta. Manau, kad pasaulyje yra „Eurovizijos“ gerbėjų, kurie jei ne ranką, tai du pirštus už tuos segtukus dabar tikrai atiduotų.“

M. Mikutavičiaus pokštas

Muzikos apžvalgininkas prisimena ir dar vieną kuriozinę situaciją iš 2006-ųjų – vienu metu jau buvo manyta, kad Marijonas Mikutavičius su „LT United“ ant didžiosios konkurso scenos  taip ir nepasirodys.

„Buvo taupomi pinigai, žmonės viešbutyje gyveno po du, ir man teko laimė gyventi su M. Mikutavičiumi. Tiesa, po tos „Eurovizijos“, kuri vyko Graikijoje, net nesistebėjau, kad šalis pateko į didžiulę krizę – tokio vaišingumo ir tokių vakarėlių nemačiau daugiau nei vienoje „Eurovizijoje“. Ten buvo gyvenimas – šventė. Tą dieną, kai „LT United“ turėjo būti generalinė repeticija, kurios ten vyksta labai griežtai – atlikėjai scenoje turi būti sekundžių tikslumu, mes su M. Mikutavičiumi prabudome likus 20 minučių iki repeticijos, o arena buvo kitame miesto gale.

Ir tuo metu, kai mes bėgome iki arenos, M. Mikutavičius paskambino tuometiniam delegacijos vadovui Jonui Vilimui, ir visiškai ramiu balsu pranešė: Nepykit, neatsimenu, kas ten vakar buvo, bet aš esu Kipre, pats nežinau, kodėl, sekantis skrydis iš Kipro tik poryt. Atleiskit, bet „Eurovizijoje“ manęs nebus.

Marijonas labai rimtu veidu sugebėjo visus vedžioti už nosies, nes tuo metu mes jau ėjome link scenos per patikros punktą“, – prisimena R. Zilnys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ta

ta portretas
eurovizija tai kazkokiu nesveiku /meniniku/ sugalvotas pasirekavimas ir kuo durniau tuo geriau kaip ir visa europos /politika/ nuo kurios jau begama
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių