Dar viena T. Cruise‘o (ne)įmanoma misija vėl pavergs žiūrovus? (recenzija)

1996 m. amerikiečių režisierius Brianas de Palma didiesiems ekranams pritaikė 1966 m. televizijos serialą apie slaptąjį agentą, vykdantį fiziškai beveik neįmanomas misijas. Nuo to laiko praėjo jau beveik ketvirtis amžiaus, tačiau serijos populiarumas neblėsta, o Tomas Cruise‘as ir toliau sėkmingai gelbsti pasaulį nuo visokio blogio.

Augantis tęsinių populiarumas

Kai kurios filmų serijos (galbūt išskyrus tik "Žvaigždžių karų" (angl. "Star Wars") fenomeną) ilgainiui išsikvepia. Jų kūrėjai žaidžia kadaise turėto populiarumo ir nostalgijos korta bei stengiasi išgręžti viską iki paskutinio cento iš tokių kadaise labai pieningų karvių. Tačiau "Neįmanomą misiją", atrodo, vertėtų lyginti su vynu, kuris metams bėgant tik gerėja.

Fenomenalu, bet šios veiksmo filmų serijos kūrėjai sugeba ne tik išlaikyti tai, kuo sudomino pirmųjų dalių žiūrovus, bet evoliucionuoti bei žengti koja kojon su laiku – atsinaujinti, neužsistovėti ir atrastai tai, kas patinka didžiajai auditorijai. Būtent tos veikiančios formulės atradimas ir yra pagrindinė "Neįmanomos misijos" sėkmės priežastis.

 

 

Išgelbėti Europą ir pasaulį

Slaptasis agentas Itanas Hantas (aktorius T.Cruise‘as) gauna neįmanomą misiją – perimti tris plutonio rutulius. Vis dėlto Berlyne suplanuotas perėmimas nepavyksta dėl žmogiško, tačiau – misijos atžvilgiu – klaidingo sprendimo. Pasirinkęs gelbėti draugo ir kolegos gyvybę Itanas praranda galimybę perimti plutonį, o lagaminėlis su juo keliauja toliau ir atsiduria priešų rankose – tad dabar nuo sunaikinimo teks gelbėti visą pasaulį. Itano ir jo kolegų – kompiuterių specialisto Liuterio (aktorius Vingas Rhamesas) bei techniko Bendžio (aktorius Simonas Peggas) bei dar vieno vadovybės paskirto agento Augusto Volkerio (aktorius Henry Cavillas) vykdomos misijos keliai nusidriekia per visą Europą ir dar toliau.

Seni ir nauji veidai

Žinoma, išskirtinė ir nepakeičiama "Neįmanomos misijos" figūra, be kurios ši misija taptų iš tikrųjų neįmanoma, – amžinai jaunas T.Cruise‘as. Šiam Holivudo aktoriui šiemet suėjo 56-eri, tačiau jis atrodo tarsi užsikonservavęs laike. Kas ten žino, ar jis kur nors namie turi Doriano Grėjaus vertą portretą, ar sugebėjo sustabdyti laiką (o gal tiesiog turi gerą plastikos chirurgą). Kad ir kaip būtų, T.Cruise‘ui fizinės formos gali pavydėti ir perpus jaunesni – net ir itin sudėtingus kaskadinius triukus aktorius atliko pats, o filmuodamas šuolį nuo Paryžiaus stogo netgi buvo susilaužęs koją, dėl to teko stabdyti filmavimą.

Į seriją grįžta ankstesnėse dalyse pasirodę jau minėti Bendžis ir Liuteris (S.Peggas ir V.Rhamesas), taip pat galima vėl išvysti Rebeccą Ferguson bei Michelle Monaghan. Pagrindinis antagonistas – ankstesnėse dalyse taip pat jau matytas Solomonas Leinas, kurį vaidina britų aktorius Seanas Harris. Šarmo ir konkurencijos įneša naujas personažas – Augustas Volkeris, kurį įkūnija Henry Cavillas.

Koncentruoto veiksmo juosta

Nauja "Neįmanomos misijos" dalis labiausiai turėjo nudžiuginti T.Cruise‘o ir veiksmo filmų gerbėjus. Būtent toks ir yra šis filmas – šimtaprocentinė patraukliai pateikto veiksmo juosta. Nuo susišaudymų po tiltu Berlyne iki muštynių "Grand Palais" tualete, nuo įspūdingų gaudynių Paryžiaus gatvėmis iki kvapą gniaužiančios scenos su sraigtasparniais, nufilmuotos ne studijoje, o tikroje gamtoje (Norvegijoje, kuri suvaidino Kašmyrą). Ir tenka dar kartą pakartoti – T.Cruise‘as iš tiesų įdėjo daug pastangų, nes apsiėjo be kaskadininkų.

Šaukštas deguto

Ir nors šį filmą iš tiesų smagu žiūrėti, vis dėlto scenarijus – ypač juostos pabaigoje – išskysta į daugybę kartų matytą klišę. Kita vertus, filmui dar net dorai neprasidėjus, jau žinome, kad Itanui Hantui eilinį kartą teks dėkoti už išgelbėtą pasaulį ir... tiesiog laukti naujos jo nuotykių dalies. Nes kol žiūrovai tebeplūsta į kino sales, šiam personažui šviečiasi ilgas, nuotykingas ir tikrai nenuobodus gyvenimas, kurį, šiaip ar taip, smagu stebėti, net jei mintis, kad "taip būna tik filmuose" įkyriai sukasi visą laiką. Tačiau jei tik sugebėsite tai ignoruoti ir pasinersite į pašėlusį veiksmo sūkurį, sustiprintą užvedančio garso takelio ir puikiai nufilmuotų bei dinamiškai perteiktų scenų, ši misija taps dar ir kaip įmanoma.

"Neįmanoma misija: atpildo diena" (angl. "Mission: Impossible – Fallout") įvertinimas:

Scenarijus: 2/3

Režisūra: 2/3

Kinematografija: 3/3

Garso takelis: 3/3

Techninė pusė: 3/3

Aktoriai: 2/3

Bendras: 2,5/3

Žanras: Veiksmo, nuotykių, JAV, 2018

Režisierius Christopheris McQuarrie

Vaidina Tomas Cruise'as, Henry Cavillas, Simonas Peggas, Rebecca Ferguson, Vingas Rhamesas.

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo rugpjūčio 17 d.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių