E. Jakilaitis apie tai, kodėl verta pažinti istorinę laivininkystę

Liepos 26-28 dienomis „Burpilio“ regatoje Kuršių mariose plauks ir du LRT TELEVIZIJOS projekto „Nacionalinė ekspedicija“ laivai „Vytis“ ir „Vytautas Didysis“ bei kai kurie komandos nariai. Regatoje dalyvauti besiruošiantis žurnalistas E. Jakilaitis sako, kad „Burpilio“ išskirtinumas – į vieną vietą suplaukiantys istoriniai laivai.

„Kuršių marių ar upinė laivyba egzistavo šimtmečiais ir papasakoti [žmonėms] apie tai, kokie laivai plaukdavo Nemunu, Dniepru, Vysla, Daugava, mano galva, yra prasmingas dalykas“, – sako E. Jakilaitis.

„Burpilio“ regatoje „Nacionalinės ekspedicijos“ laivas „Vytis“ plauks jau antrąjį kartą. Šiemet prie jo prisijungs Vyslos upe plaukusi istorinė lietuviška vytinė „Vytautas Didysis“. „Burpilyje“ antrą kartą dalyvausiantis žurnalistas E. Jakilaitis sako, kad Jūros šventės pradžią skelbianti regata gerą atmosferą sukuria ne tik tarp dalyvių, bet ir tarp ją išvysti ateinančių žiūrovų.

„Senieji laivai ypatingai pagerbiami, jiems pakeliamas tiltas Klaipėdoje per Danės upę. Pernai tiltas strigo, susirinkę žmonės laukė kelias valandas, buvo truputį gėda. Bet kuriuo atveju, jeigu pavyks tiltus pakelti, tai tikrai bus graži šventė. Į Senamiestį įplaukę laivai stovi kelias dienas, jie gali plukdyti lankytojus, norinčius išmėginti, kokiomis sąlygomis žmonės plaukiodavo prieš šimtmetį ar daugiau“, – pasakoja E. Jakilaitis.

„Burpilyje“ plauks dalis projekto „Nacionalinė ekspedicija“ dalyvių. Tai ekspedicijoje dalyvavę kapitonai Romaldas ir Romualdas Adomavičiai, kapitonas ir laivadirbys Simas Knapkis. Ketina dalyvauti atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras, taip pat ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

„Nacionalinės ekspedicijos“ dalyvis E. Jakilaitis prisimena, kad būtent šio projekto metu sužinojo apie netradicinę „Burpilio“ regatą. Kaip pasakoja jis, pirmą kartą apie istorinę laivybą sužinojo sužadėtuvių metu, kai į Ventės ragą plaukė su kurėnu, istoriniu Kuršių marių laivu. Vėliau dar kartą susidūrė per „Nacionalinę ekspediciją“, kai kurėnu plaukė Nemunu nuo Kauno iki Klaipėdos.

„Tada sužinojau, kad yra toks „Burpilis“, labai įdomi regata, kuri vyksta prieš pat Kuršių marių regatą, kurioje varžosi šiuolaikiniai laivai. „Burpilyje“ varžosi istoriniai laivai, na, nesakyčiau, kad varžosi, tiesiog plaukia iš Nidos į Klaipėdą“, – kalba E. Jakilaitis.

Tradicinių ir istorinių laivų asociacijos partneriai organizuojant 2017 m. regatą „Burpilis“ – Lietuvos jūrų muziejus, Neringos savivaldybė, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, Klaipėdos rajono kultūros ir turizmo informacijos centras, VšĮ „Klaipėdos šventės“, LRT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių