„Eurovizijos“ atranką laimėsiančios dainos autoriams – keturženklė premija

  • Teksto dydis:

Jau šį sekmadienį, Lietuvai švenčiant Kovo 11-ąją, „Žalgirio“ arenoje vyksiančio renginio metu paaiškės, kuri daina mūsų šaliai atstovaus tarptautinėje „Eurovizijoje“, kuri šiemet vyks Portugalijoje.

Asociacijos LATGA Taryba, įdėmiai stebėjusi atrankos kovas, nusprendė skirti specialią 3000 Eur premiją nacionalinę atranką laimėsiančios dainos autoriams, teigiama asociacijos pranešime.

Asociacija LATGA jau ne pirmą kartą skiria premijas „Eurovizijos“ konkurso nugalėtojams. Didesnės ar mažesnės premijos buvo skirtos „InCulto“, Donatui Montvydui-Donny Montell, „4Fun“, Dimai Šavrovui-Sashai Song, Andriui Pojaviui ir pernai „Eurovizijos“ atranką laimėjusios grupės „Fusedmarc“ dainos „Rain of Revolution“ autoriams.

„Eurovizija“ – didžiausias ir populiariausias konkursas pasaulyje. Ir nors jame nemažai politikos, vis tik jame rungiasi ne sceniniai drabužiai, ne vizualizacijos ir kiti scenos efektai, o dainos. Dainos visada turi savo autorius: tiek muzikos, tiek teksto. Jie dažnai lieka šešėlyje, ypač, jei patys nelipa į sceną atlikti savo kūrinių. Premiją įsteigėme ne tik siekdami atkreipti dėmesį į autorius, bet ir norėdami juos paskatinti kurti dar daugiau kokybiškos, įdomios muzikos. O labiausiai mus džiugina tai, kad atrankose daugėja lietuvių autorių kūrinių ir jie nėra blogesni, o neretai dar ir įdomesni už tuos, kuriuos konkursui atsiunčia užsienio kūrėjai“, – sako Asociacijos LATGA tarybos prezidentas, kompozitorius prof. Teisutis Makačinas.

Vienas konkurso rengėjų, muzikos grupių ir atlikėjų vadybininkas Lauras Lučiūnas atkreipia dėmesį, kad Asociacijos LATGA įsteigta premija autoriams augina dainų pasiūlą. „Pastebėjome, kad sulaukiame daugiau dainų autorių nei atlikėjų paraiškų. Ir tai mus džiugina, nes atlikėjai turi galimybę išsirinkti jų charakteriui ar balso tipui tinkamesnį kūrinį. Dar norėčiau akcentuoti, kad šis konkursas atviras ir suteikia šansus visiems kūrėjams: dainas gali pateikti tiek jauni, debiutuojantys autoriai, tiek žinomi kompozitoriai“, – teigia „Eurovizijos“ prodiuseris L. Lučiūnas.

Per 2 tūkst. Lietuvos ir šimtus tūkstančių pasaulio muzikos kūrėjų turtines teises Lietuvos atstovaujančios Asociacijos LATGA direktoriaus pavaduotoja Laura Baškevičienė sako, kad tiek prie nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos, tiek prie bendro muzikos repertuaro įvairovės ir plėtros prisideda tiek komerciniai muzikos naudotojai, tiek paprasti klausytojai: „Kuo plačiau mūsų atstovaujamas repertuaras naudojamas viešojoje erdvėje, tuo daugiau uždirba muzikos autoriai. Lygiai taip pat yra su muzikos klausymu legaliose platformose. Uždirbdami pakankamai, kūrėjai gali išnaudoti savo talentą ir atiduoti save vien tik muzikai.“

Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos finale dėl kelialapio į Portugaliją kovos „The Roop“ su daina „Yes, I do“  (muzikos autoriai V.Valiukevičius, R.Baranauskas, V.Šimukėnas, M.Banišauskas, teksto autorius V.Valiukevičius), Kotryna Juodzevičiūtė su kūriniu „That Girl“ (muzikos ir tekstų autoriai M.Zavodi, A. R.Scott, G.Faria ir S.Anessiadis), taip pat Jurgis Brūzga su daina „4Love“ (muzikos autoriai J.Brūzga, T.Dičiūnas, K.Mėginis ir E.Žaltauskas, teksto autoriai J.Brūzga ir A.Kairys), Ieva Zasimauskaitė su „When we‘re old“ (muzikos ir teksto autorius V.Bikus), Paula su „1 2 3“ (muzikos autoriai G.Valickas, P.Valentaitė, D.Montvydas, O.Nymanas, J. M.Isakssonas ir S.R.Sigurdssonas, teksto autoriai P.Valentaitė, G.Valickas, O.Nymanas, J.M.Isakssonas ir R.Evelyn-Lee Pozzi) ir Monika Marija su daina „The Truth“ (muzikos autoriai E.Jennings ir V.Bikus, teksto autorė E.Jennings). 

Pasak prodiuserio L. Lučiūno, finaliniame „Eurovizijos“ koncerte dalyvaus ir visas būrys svečių, kurių nemaža dalis vienaip ar kitaip susijusi su „Eurovizijos“ konkursu.

Lietuvą su Kovo 11-ąja sveikins pirmosios mūsų šalies nepriklausomybę 1990-aisiais pripažinusios valstybės – Islandijos – atstovas „Eurovizijoje“ 19-metis Ari Olafssonas su kūriniu „Our Choice“ („Mūsų pasirinkimas“). Specialiai į Lietuvos finalą atvyksta ir Suomijos atstovė 30-metė Saara Aalto, šiuo metu laikoma viena iš konkurso favoričių. Ji atliks suomius šiemet sužavėjusią dainą „Monsters“ („Monstrai”).

Būsimajam Lietuvos atstovui finale estafetę perduos praėjusių metų pasiuntiniai „Eurovizijoje” – grupė „Fusedmarc” su daina „Rain of Revolution“ ir 2009-aisiais Lietuvai atstovavęs Sasha Song. Šventinėje „Žalgirio“ arenos scenoje su Kovo 11-ajai skirtais kūriniais žiūrovus sveikins Bjelle, „Thundertale”, „Original Copy”, Monique.

Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos finalas vyks jau šį sekmadienį, kovo 11 d., Kaune, Žalgirio arenoje. Renginio pradžia 21 val. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių