Filme „Geras laikas“ R. Pattinsonas atskleidžia ir daugiau aktorinių sugebėjimų

Prieš gerą dešimtmetį būriai mergelių aikčiojo nuo seksualaus vampyro Edvardo ir jį suvaidinusio jauno aktoriaus Roberto Pattinsono grožio. Tačiau pats aktorius aktyviai bandė save naujuose amplua. „Geras laikas“ – vienas iš tokių bandymų pademonstruoti kiek platesnį aktorinių sugebėjimų spektrą.

Premjera Kanuose

Brolių Beno Ir Joshua Safdie duetas yra pakankamai naujas ir šviežias projektas. Nors brolių, šiemet turinčių progą švęsti savo bendros kūrybinės veiklos dešimtmetį, filmografija kol kas dar nėra ilga, šis giminaičių duetas neabejotinai yra vienas įdomiausių ir perspektyviausių ateities kino kūrėjų tandemas. Šiemet jų filmas „Geras laikas“ (angl. „Good Time“) dalyvavo Kanų kino festivalio konkursinėje programoje. Filmas sulaukė įvertinimo už puikų garso takelį, o šioje juostoje pagrindinį vaidmenį atlikęs R. Pattinsonas – pagyrų už tikrai solidžią vaidybą.

Naktiniai klaidžiojimai po neoninį Niujorką

Broliai Konis (akt. R. Pattinson) ir protinę negalią turintis Nikas (kurį suvaidino vienas iš režisierių – B. Safdie) sumąsto apiplėšti banką. Deja, apiplėšimas ne itin pasiseka ir broliams tenka sprukti nuo policijos. Koniui tai pavyksta padaryti, tačiau Nikas pakliūva policijos pareigūnams. Dabar Konio užduotis – bet kokia kaina išlaisvinti brolį ir jis tam deda visas pastangas.

Visas filmas tampa begaline Konio odisėja po neoninėmis šviesomis apsipylusį Niujorką, kuris kontrastuoja tiek su nakties tamsa, tiek su situacija, iš kurios neveda joks tunelis, kurio gale spindėtų šviesa. Tad jei Odisėją toliau klajoti skatino viltis vieną dieną išvysti Itakės krantus ir meilė žmonai Penelopei, tai Konis negali sėdėti sudėjęs rankų – jis tiesiog privalo ištraukti savo brolį iš areštinės.

Broliška meilė

Nors iš turinio aprašymo gali susidaryti klaidingas įspūdis, kad ekrane išvysim vos ne veiksmo filmą, kuriame už įstatymo ribos atsidūręs protagonistas nušluoja visas jam po kojų pasipainiojusias kliūtis, o pabaigą vainikuoja saldus triumfas arba dramatiška mirtis, „Geras laikas“ yra visiškai kitoks filmas. Tai pakankamai gyvenimiška ir nuo realybės neatitrūkusi drama apie brolišką meilę ir vyresnėlio jaučiamą atsakomybę už jaunesnį brolį ir pastangas jį susigrąžinti.

Juostos centre atsiduria R. Pattinsono vaidinamas Konis, tačiau jis nėra superherojus. Jis pavargęs, nesiskutęs, įsitempęs, neramus, tačiau nei minutei nenustojantis regzti gelbėjimo planų. Jo pastangos dažnai atrodo desperatiškos, tačiau į priekį jį veda vienas ir tas pats motyvas – meilė jaunesniajam broliui, atsakomybė už jį ir baimė jį prarasti.

Solidus R.  Pattinsono pasirodymas

Kai kuriems aktoriams gana ilgam laikui (ar net visam gyvenimui) prilimpa vienas vienintelis juos išgarsinęs vaidmuo – ir dauguma tokių aktorių kaip įmanydami stengiasi nusiplėšti savo, kaip „vieno vaidmens aktoriaus“ etiketę imdamiesi kardinaliai priešingų vaidmenų. Panašioje situacijoje yra atsidūręs ir R. Pattinsonas, iki šiol nelabai sėkmingai bandęs nusikratyti vampyro Edvardo šleifo.

Tačiau jo pasirodyamas „Gerame laike“ patvirtina, kad šis aktorius turi potencialo. Kita vertus, šiame filme Robertą Pattinsoną matome nenusaldintą ir nenudailintą iki transseksualaus albinoso. Čia jis nėra nei švytintis, nei seksualus, tik pavargęs, suirzęs, susivėlęs ir nesiskutęs, tačiau atkaklus ir nenustojantis siekti galutinio tikslo, kad ir kaip beviltiškai beatrodytų situacija, kurioje jis ir jo brolis atsidūrė.

Kitokia Amerika

„Gerame laike“, kas kalbant žargonu reiškia kalėjime praleistą laiką, matome ir kitokią – lygiai kaip tas R. Pattinsono personažas nenusaldintą, nenuglostytą ir nesušukuotą Ameriką – o tai pasitaiko ne itin dažnai. Tad „Gera laikas“ tokią galimybę suteikia, kartu su Koniu įtraukdamas žiūrovus į nepagražintą ir neretušuotą amerikietišką realybę.

„Geras laikas“ („Good time“). Drama. JAV, 2017. Rež. Nikolaj Arcel. Vaidina R. Pattinson, Jennifer Jason Leigh

Vertinimai:

Scenarijus:2

Režisūra: 2

Kinematografija: 2

Garso takelis: 3

Techninė pusė: 2

Aktoriai: 3

Bendras:  2

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių