Fotofestivalyje - gyvenimų įvairovė ir absurdas

Įsibėgėja fotomeno festivalis "Kaunas Photo", šią savaitę pažerdamas dar vieną seriją parodų atidarymų laikinojoje sostinėje.

"Kamera obskura" – madinga?

Niujorke gyvenančio ir kuriančio fotografo Dariaus Kuzmicko fotografijos iš ciklo "Savanoriai. Kamera obskura" užkariavo Menų centrą K.Donelaičio gatvėje. Parodoje – didelio formato fotografijos, kuriose jis fiksavo Kauno Savanorių prospekto vaizdus, "kameros obskuros" pakviestus į ilgiausios gatvės interjerus, viešbučius, biurus ir apleistas erdves.

Tiesa, žvelgiant į šias fotografijas, susidaro įspūdis, kad kažkas panašaus jau matyta: lauke esantis gatvės vaizdas projektuojamas ant vidinės pastato sienos, naudojant vaizdą aukštyn kojom apverčiantį fotografinį "kameros obskuros" principą.

Tuo pačiu principu vadovaujasi suomė Marja Pirila, kurios paroda veikia galerijoje "Meno parkas". Peršasi išvada, kad toks fotografinis žaidimas tampa ganėtinai madingu reiškiniu.

Buvęs taksistas – už banginius

MJ studijoje Rotušės aikštėje veikiančioje prancūzės Françoise Beauguion parodoje "Akis į akį" Izraelio ir Palestinos – dviejų karinių konfliktų draskomų valstybių – jaunos moterys žvelgia vienos į kitas.

Į viršutinę Žaliakalnio funikulieriaus stotelę – "F Galeriją" užsukti kviečia australo Glenno Lockitcho paroda "Banginių karai 2010". Kas akylai seka "Kaunas Photo" festivalius, turėjo pastebėti šio fotografo darbų seriją "Taxi", kur taksi vairuotoju Sidnėjaus gatvėse dirbantis fotografas įamžino savo keleivius.

Pusmečiui praradęs vairuotojo teises, G.Lokitchas išplaukė į gamtosauginę misiją ir, apsiginklavęs fotoaparatu, įsijungė į kovą su banginių medžiokle vandenyno platybėse prie Antarktidos žemyno. Vizualūs kovos rezultatai akivaizdūs galerijoje.

Skirtumai ir absurdo teatras

Šiandien – geriausiai festivalio "Duetų ir dvikovų" temą atspindinčios pagrindinės festivalio parodos atidarymas. Dvilypumai, priešpriešos, panašumai ir skirtumai ryškėja skirtingų autorių, kartais – vyrų ir žmonų, kartais – tėvo ir sūnaus, kartais – tiesiog bendram fotoprojektui susibūrusių dviejų fotografų kūryboje.

M.Žilinsko dailės galerijoje tarp 13 autorių darbų – tėvo ir sūnaus Vytautų Stanionių, portugalų Valterio Venturos ir José Nuno Lamas absurdo teatrą primenantys fotoperformansai, belgės France Dubois dvyniai, olando Raoulio Kramerio skirtumų fotofiksacijos, kai jis, stovėdamas ant Gazos ruožą ir Izraelį skiriančios demarkacinės linijos, nukreipia fotoobjektyvą į abi puses.

Eksponuojamos ir norvegų, buvusių sutuoktinių Oyvindo Hjelmeno ir Catherine Cameron fotografijos. "Kai šiuos autorius pakviečiau dalyvauti festivalyje, jie dar buvo šeima, neseniai gavau žinutę, kad išsiskyrė. Jų darbų dialogą norėjau pavadinti "Trintimi". Psichologinės analizės prasme, jų darbai – labai skirtingi, vieno – orientuoti į vidinį, kito – į išorinį pasaulį", – skirtumus buvusios poros kūryboje pastebėjo festivalio vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

Penktadienį ir šeštadienį solidi keliolikos ekspertų komisija rinks fotožvaigždę – tarptautinio konkurso "Kaunas Photo Star", kuriame dalyvavo beveik 100 fotografų, nugalėtoją. Vyks viešos fotodarbų peržiūros, paskaitos, diskusijos, fotonaktys.

Išsami festivalio programa – interneto svetainėje www.kaunasphoto.info.


Kas: pagrindinės festivalio parodos "Duetai ir dvikovos" atidarymas.

Kur: M.Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12).

Kada: rugsėjo 9 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių