Gamtos fotografas M. Čepulis: vienu metu gyvenau su 30 rūšių gyvūnų

  • Teksto dydis:

„Labiausiai man patinka fotografuoti gyvūnus žiemą. Tuomet geriausiai matosi pėdsakai, galima jais sekti. Aiškiai matyti ir patys gyvūnai, jie dažniau lankosi atvirose vietose, kur randa įvairesnio maisto, ne tik kokių šakelių. Be to, žiemą miške šviesiau, nes būna sniego“, – apie gyvūnų fotografijos ypatumus pasakojo fotografas Marius Čepulis.

TV3 laidos „Kempas ir draugai“ vienai iš vedėjų – Zo jis teigė, jog žiemą niekada nebūna šalta, nes tinkamai apsirengia, o pavasarį ar rudenį yra sušalęs. Kartą Mariui teko stovėti vos 7 laipsnių šilumos vandenyje, o oro temperatūra tuo metu siekė –3. Tuomet, fotografo teigimu, kūnas tiesiog kratėsi nuo šalčio ir buvo nebeįmanoma paspausto fotoaparato mygtuko.

Marius visiškai nesižavi gyvūnų fotografija užsienyje. Kelionėse jis pafotografuoja gyvūnus, tačiau teigia, kad įdomiausia tai daryti Lietuvoje. „Kuo sunkiau, tuo įdomiau. Užsienyje gyvūnai pripratę prie fotografavimo, daug kur parkuose jie tiesiog pozuoja turistams. O Lietuvoje turi gerokai pavargti, kad pagautum gerą kadrą“, – TV3 laidoje pasakos M. Čepulis.

Užsienyje gyvūnai pripratę prie fotografavimo, daug kur parkuose jie tiesiog pozuoja turistams. O Lietuvoje turi gerokai pavargti, kad pagautum gerą kadrą.

„Miške svarbiausia klausyti. Gali išgirsti ne tik paukščius, bet ir, pavyzdžiui, trakštelinčią šaką. Vadinasi, kažkas ant jos užmynė. Jei tu pirmas išgirsti gyvūną, gali jį nufotografuoti, jei gyvūnas pirmas išgirdo tave – viskas, jis pabėgo“, – teoriškai paprastas, bet praktiškai labai sudėtingas tiesas pasakoja gamtos fotografas M. Čepulis.

Laidai „Kempas ir draugai“ fotografas pasakojo, kad rimtai fotografuoti gyvūnus pradėjo prieš 7 metus. Jis taip pat prisipažino vienu metu gyvenęs bute kartu su 30-ies rūšių gyvūnų: „17 šunų, 3 katės, papūgos, iguana, žaltys, varanas, meškėnas, gyvalazdė, vorai, skorpionai, šeškas...“, – vardijo fotografas.

Kodėl stirnų užpakaliai tokie balti? Ar tikrai kiškiai yra bailūs, kaip rašo pasakose? Ar tikrai rykliai tokie pavojingi? Kaip likti nepastebėtam miške ir spėti nufotografuoti priartėjusį gyvūną?

Daugybė patarimų ir įdomybių laidoje vaikams ir jų tėveliams „Kempas ir draugai“ – šį šeštadienį 8.30 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Taip graziai moka papasakoti apie gamta ir apie savo pomegi, su malonumu seku jo paskyra facebooke, be galo idomus pasakojimai ir nuostabios nuotraukos! Aciu! Kazkuo primena musu zymuji gamtininka Ricarda Kazlauska :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių