Atsargiai, puodeliai puola!

Vasarą parduotuvių lentynos prisipildo vienkartinių indų – regis, būtinų iškylos gamtoje atributų. Juk nesitempsi iš namų savo lėkščių, puodelių ir įrankių, jei gali jų nebrangiai nusipirkti. Juolab panaudojus nereikia plauti. Pigu, patogu, praktiška. Bet ar atsakinga?

Ko gero, ne kartą teko poilsiavietėje ar gražesnėje gamtos vietoje pirmiausia surinkti buvusių iškylautojų vienkartinius indus, įrankius, plastikinius maišelius ir popierines servetėles. Jei šalia įrengtos šiukšliadėžės, poilsiautojai atliekas sumetė ten. Tačiau užtenka stipresnio vėjo, įžūlesnių paukščių ar smalsesnių laukinių gyvūnų, ir šiukšlės vėl atsiduria ant žemės.

"Puodeliai puola! – pasauline vienkartinių kavos puodelių mada socialiniuose tinkluose ne kartą piktinosi Kauno marių regioninio parko direkcijos darbuotojai, kiekvieną pirmadienį pradedantys po savaitgalio persipildžiusių šiukšlių dėžių kuopimu. 

„Na taip, gerti kavą iš vienkartinių puodelių madinga. Bet gal galite į madą "atvesti" ir draugišką aplinkai požiūrį? Ar tikrai sunku išsinešti tą kavos puodelį?“, - gamtos specialistai ragina šiukšles išsivežti, nors ir yra pastatytos šiukšliadėžės, nes jas išnaršo žvėrys bei išnešioja vėjas. Jei yra konteineris, šiukšles galima mesti į jį.

Vis dėlto, gamta jums padėkos labiau, jei iš viso atsisakysite vienkartinių indų. Iškylų istorija sena - žmonės piknikus rengdavo dar prieš vienkartinių indų revoliuciją.

"Gali atrodyti, kad tai tik vienas kartas, vienas plastikinis indelis, vienas nekaltas patingėjimas. Bet padauginkime tą "vieną kartą" iš poilsiautojų Lietuvoje, pasaulyje… Tik atsakingi įpročiai gali duoti pokytį mūsų žemei, dūstančiai nuo plastiko ir daiktų pertekliaus", – sako vilnietė Monika Levickaitė, iniciatyvos "Žalia žinutė" sumanytoja.

Mergina siuva ne tik daugkartinius sveriamų produktų maišelius iš antrinių žaliavų, bet ir skelbia žalesnio kasdienio gyvenimo idėjas „Žalia žinutė“ Facebook paskyroje.

„Vienas plastikinis maišelis gali irti iki 100 metų, atitinkamai į kokias sąlygas pakliūva, tačiau tai naftos produktas, todėl jis niekada visiškai neišnyks, o tik suirs iki mikrodalelių, kurios apnuodys aplinką. Taigi jei vienas lietuvis sunaudoja virš 200 plastikinių maišelių per metus, tai naudodamas daugkartinį jis sutaupytų didžiulius kiekius plastiko“, - pataria mergina.

Anot jos, atsakinga iškyla nuo įprastos skiriasi vienu labai paprastu dalyku - reikia nedidelio pasiruošimo.

Aš galvoju ne apie tai, ko negalima, bet apie tai, kas iš tiesų reikalinga, naudinga ir sveika mus supančiai aplinkai bei mums patiems.

Mergina siuva ne tik daugkartinius sveriamų produktų maišelius iš antrinių žaliavų, bet ir skelbia žalesnio kasdienio gyvenimo idėjas feisbuko paskyroje. Anot jos, atsakinga iškyla nuo įprastos skiriasi vienu labai paprastu dalyku – reikia nedidelio pasiruošimo.

"Kartais pastebime, kad žmonės pavargsta nuo apribojimų ir sako: "Negi dar ir šito negalima?!" Aš galvoju ne apie tai, ko negalima, bet apie tai, kas iš tiesų reikalinga, naudinga ir sveika mus supančiai aplinkai bei mums patiems. Tai šiek tiek kitas požiūris, kuris ilgainiui išlaisvina ir suteikia gyvenimui paprastumo", – įsitikinusi M.Levickaitė.

Atsakingos iškylos taisyklės

Naudokite daugkartinius indus ir įrankius: stiklinius, keramikinius, metalinius arba bent jau rinktis suyrančius bei nekenkiančius aplinkai (medinius stalo įrankius, kviečių sėlenų lėkštes, iš kokoso pagamintus dubenėlius ir t.t.). Kuo patvaresnis daiktas, tuo geriau!

Pirkdami iškylai maistą ir gėrimus, į parduotuvę atsineškite savo tarą ir daugkartinius krepšelius sveriamiems produktams.

Gerkite gėrimus be šiaudelių, o jei be jų neišsiverčiate, naudokite tik daugkartinius: stiklinius, metalinius arba bent jau suyrančius popierinius.

Pasiimkite iš namų medžiaginių šluosčių, daugkartinių servetėlių, kad netektų naudoti vienkartinių. Taip pat maistą vyniokite į audinio gabalėlius, o ne į plėvelę.

Turėkite savo patiesalėlius, kad netektų pirkti plastikinės klijuotės ar staltiesės. Taip, pastarieji dalykai patogu, bet tokio patogumo kaina labai didelė.

Švęsdami gamtoje nenaudokite balionų, plastikinių konfeti ir vienkartinių dekoracijų, o jei panaudojote, kruopščiai surinkite. Smulkios plastiko atplaišos pražūtingos gyvūnams!

Atsivežtas plastiko pakuotes bei šiukšles parsivežkite namo ir išrūšiuokite: nemeskite į gamtoje esančias atviras šiukšliadėžes, nes vėjas bei paukščiai jas išnešioja – taip atliekos patenka į aplinką, vandenį.

Sutvarkykite aplinką, kurioje iškylavote: surinkite šiukšles, sutvarkykite laužavietę.

Palikite savo plotelį tokį, kokį norėtume rasti patys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių