Į kelionę – be abejonių: ką pataria konsultantai?

  • Teksto dydis:

Nors dar visai neseniai, sulig daugelyje gyvenimo sričių vis labiau įsismarkaujančiu internetu, buvo pasklidę kalbos apie neva greitu metu ant kelionių agentūrų durų kabėsiančias spynas, vis dėlto tikrovė – radikaliai kitokia. 

Naujausios turizmo sektoriaus tendencijos rodo, kad vis dažniau poilsiautojai kelionių organizavimą patiki profesionalams – užuot rizikavę savarankiškai planuoti maršrutus ir rezervuoti viešbučius, jie apsisprendžia „nebepirkti katės maiše“ ir noriai perleidžia savo atostogų rūpesčius kelionių konsultantams.

Paveiksliukas iš katalogo atitinka tikrovę?

„Vienu metu sklido tokios neva vizionieriškos prognozės, jog, įsigalėjus internetui, vis daugiau poilsiautojų planuos keliones savarankiškai, o kelionių konsultantų, agentūrų pagalba taps tiesiog nebereikalinga, – sakė Rasa Levickaitė, kelionių agentūros „Baltic Tours“ projektų vadovė. – Tačiau tokios prognozės nepasitvirtino: pastaruoju metu vis daugiau poilsiautojų varsto kelionių agentūrų duris“.

Svetur iškeliavę poilsiautojai patiria įvairių nutikimų: antai internautai forumuose viešbutį gyrė, tačiau nuvykus į vietą paaiškėjo, kad girti net nėra ko – viešbutis sudegęs, o įėjimas užkaltas lentomis. Arba būna, kad kambarys nė iš tolo nepanašus į parodytą nuotraukose – skiriasi ir baldai, ir apartamentų dydis, o ant švediško pusryčių stalo padėta vien sausų bandelių. Arba pagal žemėlapį atrodė, kad nuvykti į centrą bus paprasta ir aišku, tačiau dėl remonto darbų viskas buvo kaip tik priešingai.

Viskas yra internete?

Dar vienas argumentas interneto nenaudai – patikimumo stoka: kaip pačiam atsirinkti, kas tiesa, o kas – ne, kuri lėktuvų bilietų pardavimo svetainė prekiauja be papildomo antkainio, kuris paaiškėja tik baigiant rezervaciją, o kuri – su matomu aptarnavimo mokesčiu, kur pateikiama atnaujinta informacija, o kur – pasenusi?

Žinoma, joks kelionių konsultantas vien fiziškai negali apsilankyti visose šalyse ar kurortuose, į kuriuos išleidžia savo poilsiautojus. Tačiau jo patirtis bei darbas turizmo srityje leidžia susiformuoti patikimesnius atrankos kriterijus.

Pastaruoju metu įsigali sena, tačiau naujai ir dėl savų priežasčių sugrįžusi tendencija – saugoti telefone kelionių konsultanto numerį taip pat kaip ir asmeninio sporto trenerio ar dietologo, teisininko ar šeimos gydytojo. Tokią madą diktuoja laiko trūkumas ir patogumo bei individualumo poreikis.

Geriausias būdas žinioms surinkti – kojos

O kaip pačiam kelionių sektoriui apsivalyti nuo vakar dienos „naujienų“ internete? „Tam, kad ir patys kelionių konsultantai nepardavinėtų katės maiše, mūsų kūrybinė komanda žada pusę metų praleisti ne prie darbo stalų, benagrinėjant kitų keliautojų atsiliepimus, o kelyje. Komandos maršrute – Tailandas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Singapūras, Kinija, Seišeliai ir dar daug tolimų pasaulio kampelių, viliote viliojančių poilsį, o taip pat aktyvų laisvalaikį mėgstančius keliautojus“, – sakė kelionių agentūros atstovė.

Ką veikti 5 valandas oro uoste?

Kaip patogiausia ir pigiausia pasiekti pasirinktas kelionių kryptis? Kur geriausia apsistoti, ko verta paragauti, ko būtina parvežti lauktuvių, kokias pramogas smagu išbandyti, kokių avantiūrų verčiau išvengti, kaip teisingai bendrauti su vietiniais, kas kiek kainuoja ir t. t.?

„Pavyzdžiui, kai kurie į agentūrą užsukę keliautojai, išgirdę, jog teks palūkėti svetimos šalies oro uoste, sunerimsta: o ką ten veikti penkias ar šešias valandas? Mūsų komanda išsiaiškins ir tai: galbūt per tą laiką galima nuvykti į miestą, o gal perdėm didelė tikimybė patekti į spūstį... O galbūt pačiame oro uoste apstu pramogų ir kojos iš jo kelti neverta? Keliautojus dažnai gąsdina kelionės etapų nežinomybė, ypač – persėdimai oro uostuose ir daugelis kitų logistinių aspektų. Todėl mes rūpinamės sukaupti vertingos ir tikros patirties, kad klausimų iškiltų kuo mažiau, o mūsų poilsiautojams būtų paprasta keliauti ir artimomis, ir tolimomis kryptimis“, – sakė R. Levickaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių