I. Zasimauskaitė: anksčiau laukdavau penktadienių, kad pabėgčiau nuo problemų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje atlikta apklausa atskleidė, jog kas penktas žmogus pagrįstai abejoja, ar nereikėtų keisti alkoholio vartojimų įpročių, t.y. mažinti vartojimą ar jo visiškai atsisakyti. Šios abejonės prie kelis metus kilo ir atlikėjai Ievai Zasimauskaitei.

Penktadienį, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, atlikėja dalyvaus „Mentor Lietuva“ ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) vykdomos kampanijos „Vaikystė šešėlyje“ tikslais atliktos visuomenės apklausos rezultatų pristatyme-diskusijoje, kuri bus transliuojama gyvai ir visi galės užduoti klausimų tiek Ievai, tiek diskusijoje dalyvausiantiems specialistams.

„Man labai daug žmonių rašo ir prisipažįsta, jog nori nebegerti, nori neberūkyti. Visada jiems atsakau, kad nėra lengva kažko visiškai atsisakyti niekuo to nepakeičiant. Reikia rasti alternatyvą. Mano atveju tai buvo meditacija. Man taip pat labai padėjo aplinka, kurioje yra nevartojamas alkoholis. O tokių vietų, net pasilinksminimams, iš tiesų yra labai daug – įvairūs festivaliai, renginiai. Tie patys pokalbiai su draugais tampa daug ilgesni, įdomesni, prasmingesni. Galiausiai, kitą dieną esi produktyvus, energingas“, – sako I. Zasimauskaitė. Ji prisipažįsta, jog pradžioje jai taip pat kilo klausimų, kaip dabar reikės linksmintis, kur važiuoti savaitgalį, kai nori pailsėti, atsipalaiduoti.

Aš, kaip ir daugelis, anksčiau laukdavau penktadienių, kad galėčiau atsipalaiduoti, pabėgti nuo problemų, nuo minčių ir vartodavau alkoholį, nors man tai niekada nebuvo skanu.

„Aš, kaip ir daugelis, anksčiau laukdavau penktadienių, kad galėčiau atsipalaiduoti, pabėgti nuo problemų, nuo minčių ir vartodavau alkoholį, nors man tai niekada nebuvo skanu. Iš tiesų vaikystėje galvodavau, kad niekada nevartosiu alkoholio, bet kai visi aplinkui taip daro, tau pačiai tai atrodo įprasta, normalu. Todėl, kai nusprendžiau atsisakyti alkoholio, tikslingai ieškojau kontraargumentų ir radau begales – nuo faktų, jog alkoholis iššaukia ir mane ištikusį panikos priepuolį, agresiją, liūdesį, pykti, iki duomenų apie dėl alkoholio įvykstančių nelaimių, smurto atvejų“, – sako šiais metais „Eurovizijoje“ Lietuvą atstovavusi atlikėja.

Kaip rašoma pranešime spaudai, sužinojusi atsakymus į daugelį klausimų, Ieva sako, jog jai dabar lengva apie tai kalbėti ir atsakyti į jai žmonių siunčiamus klausimus. Tuo tarpu anksčiau ji nelabai galėjo padėti, o žmonių jos aplinkoje, kuriems reikėjo pagalbos dėl alkoholio vartojimo, buvo. „Turi pradėti nuo savęs ir tik tada gali kažkam padėti. Tas pats galioja ir vaikų auklėjime. Pavyzdžiui, kai mama arba tėtis rūko ir sako vaikui, kad šis nerūkytų, tie žodžiai jam nieko nereiškia. Kiekvienas iš mūsų turime būti pavyzdžiu ir rodyti tuos dalykus. Jei tėvai nori, kad vaikai nevartotų alkoholio, esu įsitikinusi, kad namie jis neturi būti vartojamas“, – sako I. Zasimauskaitė.

Pati Ieva tapo pavyzdžiu savo artimiesiems – alkoholio jau kelis metus visiškai nevartoja ir atlikėjos brolis, ir tėvai. „Kai atsisakiau alkoholio, pasikeitė visa aplinka, nors pradžioje, prisipažįstu, buvo truputėlį baisu, kad galiu prarasti draugus, kurie absoliučiai manęs nesuprato ir klausinėjo, stebėjosi, kam būtina visiškai atsisakyti, juk šiek tiek galima. Tuo tarpu aš galvoju, koks gi skirtumas, juk aš likau tokia pati. Dabar su draugais taip pat dažnai susitinkame ir mūsų bendros veiklos beveik nepasikeitė, tik laiką kartu leidžiame, pramogaujame daugiau dienos metu, nebe vėlai vakarais“, – sako atlikėja.

Dabar Ievos jau niekas neklausinėja apie jos apsisprendimą, o socialiniuose tinkluose ją užkalbinantiems gerbėjams ji negaili patarimų bei mielai atsako į klausimus, susijusius su alkoholio vartojimu ir jo atsisakymu. Apie tai Ieva kartu aktore Egle Jackaite, VU Psichologijos instituto lektore dr. Justina Kymantiene bei organizacijos „Mentor Lietuva“ bei NTAKD specialistais diskutuos kampanijos „Vaikystė šešėlyje“ apklausos pristatyme. Diskusiją rytoj, penktadienį, nuo 10.30 val., tiesiogiai „Facebook“ transliuos „Mentor Lietuva“, „Ka veikia vaikai“ ir NTAKD.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonis

Jonis portretas
Vartoti alkoholį ir kitką gali tik sinjorai ypač tie kuriems netoli 100 m.

abejoju

abejoju portretas
kazin ar dabar ji jau ju neturi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių