Jei nusibodo įprastas šokoladas: 5 idėjos, ką paragauti

  • Teksto dydis:

Pieninis, baltasis, juodasis, su riešutais ar uogomis – šie šokolado skoniai puikiai visiems pažįstami. Nors jie laikomi klasika ir karaliauja populiarumo viršūnėje, kartais taip norisi ko nors naujo, neragauto.

O kas, jeigu mėgstamas šokoladas būtų su, atrodytų, visai nederančiu priedu: lauko žolelėmis, aštriais prieskoniais ar net alumi? Nustebsite sužinoję, kokiais šokolado deriniais šiandien galima pasimėgauti!

„Sujungti maisto produktų skonius taip, kad jie harmoningai derėtų tarpusavyje, yra tikras menas. Čia nėra jokių formulių ar griežtų taisyklių – viskas atrandama tik skonio pajautimu. Neįprasti skoniai – tai ilgametę patirtį turinčių technologų nuopelnas, norime išgauti ne tik išskirtinį skonį, bet ir išsaugoti prieduose, pavyzdžiui, uogose ar vaisiuose, esančias vertingas medžiagas, – sako vieno seniausių Lietuvoje šokolado gamintojų, bendrovės „Rūta“, vyriausioji technologė Danguolė Tamošiūnienė. – Tradiciniai skoniai visuomet turės mėgėjų ratą, kuris sunkiai įsileis neįprastus skonius. Žmonės bijo eksperimentuoti, mat kartais nauji skonių deriniai jiems atrodo tarsi iš fantastikos knygos. Tačiau pabandę dažniausiai lieka maloniai nustebinti, nors saldus gabalėlis buvo paragautas labai nedrąsiai.“

Pasak D. Tamošiūnienės, aitriosios paprikos ir jūros druska kaip atsvara šokolado saldumui jau įprasta. Po truputį prigyja ir tokie prieskoniai kaip rožiniai pipirai, paprika, alyvuogės, bazilikas. Dauguma šokoladų sukurti iš lietuviškų ingredientų, siekiant parodyti, kokia Lietuva turtinga skoniais bei kvapais, tačiau netrūksta ir derinių su egzotiniais priedais. Šokolado ekspertė įvardija kelis išskirtinius derinius su šokoladu, kuriuos verta paragauti.

* Baltojo šokolado mėgėjai turėtų išmėginti jo derinį su žaliąja arbata ir citrinų granulėmis. Šis derinys traukia akį netikėta išvaizda, o jo skonis labai gaivus, tad puikiai tinka, kai norisi ko nors lengvo, ypač, vasarą. Dar vienas neįprastas derinys – aktinidijų uogos, padengtos baltuoju šokoladu. Beje, iš aktinidijų galima gauti organizmui naudingų medžiagų – jos paruoštos specialiu liofilizacijos būdu (džiovinamos šalčiu), kai išsaugomi beveik visi vitaminai ir mineralai, esantys uogose.

* Netikėčiausiu skonių deriniu D. Tamošiūnienė įvardija šokoladą ir brangiausią pasaulyje prieskonį šafraną. Ragaudami šį derinį maloniai nustebsite dėl skonio, be to, paragausite dalelę istorijos – būtent šiuo deriniu mėgavosi Lietuvos kunigaikščiai.

* Levandas esame įpratę matyti ant palangių arba Provanso laukuose, tačiau jos puikiai dera su juoduoju šokoladu. Būtent levandų kvapas suteikia šiam deriniui išskirtinio skonio.

* Dar vienas netikėtumas – pieninio šokolado saldainiai su alaus įdaru ir vyšniomis, pasižymintys išraiškingu skoniu. Jie buvo sukurti siekiant nustebinti alaus gamintojus jų šventės proga, tačiau skonis taip visiems patiko, kad jie gaminami iki dabar – saldumynų mėgėjai jau spėjo juos pamilti.

* Ieškantys ne tik išskirtinio skonio, bet ir formos, turėtų paragauti šokoladinės picos. Tai šešių skirtingų skonių baltojo, pieninio ir juodojo šokolado gabalėliai, pagardinti žolelėmis ir prieskoniais bei liofilizacijos būdu džiovintomis uogomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių