J. Liesis neturi televizoriaus, bet televizija patenkintas

Ką apie televiziją mano Juozas Liesis, kuris turi galimybę stebėti šį reiškinį ir šiapus, ir anapus ekrano? Kokią vietą jo gyvenime užima naminis gyvūnas, vardu televizorius?

Ką apie televiziją mano Juozas Liesis, kuris turi galimybę stebėti šį reiškinį ir šiapus, ir anapus ekrano? Kokią vietą jo gyvenime užima naminis gyvūnas, vardu televizorius?

– Ką žiūri Juozas Liesis per televiziją? O gal reaguojate į madą ir namie neturite televizoriaus?

– Esu vienas iš skurdo mados ideologų ir neturiu pinigų televizoriui nusipirkti. Dabartiniai televizoriai – didelių įstrižainių, reikalauja plačių sienų. Mūsų namuose – užuolaidos, spintos, skambantys baldai, ir televizoriui vietos nėra. Nesu toks turtingas, kad galėčiau pirkti papildomą kambarį televizoriui. Tačiau televizijos kanalus žiūriu per kompiuterį, internetu.

– Kokių laidų stengiatės nepraleisti?

– Laidų, apie kurias suktųsi mano gyvenimas, nėra. Tačiau kartkartėmis smalsu pažiūrėti kai kurias laidas. Pavyzdžiui, "Eurovizijos" konkursą, sekmadieniais – laidą apie inovacijas "Nepaprasti daiktai". Mielai žiūriu lenktynes "Formulė-1" ir futbolą – Čempionų lygą. Pastaruoju metu imponuoja LKL.

– Kaip vertinate mūsų šalies televizijos kanalus?

– Visi kanalai gana skirtingi, bet neturi aiškaus bruožo. Televizijos laidose man patinka žmogus. Praėjusią savaitę žiūrėjau "Keliai, mašinos, žmonės" – laidą, aiškinusią, kaip tinkamai parengti automobilį šiltajam laikotarpiui. Patiko nuotaikos, kaip buvo pasakojama.

Televizijoje svarbiausias akcentas – žmogus. Jei nėra jausmų, išgyvenimų, emocijų – nesuprantu, kam kuriama laida. Nesvarbu, ar ją vedantis žmogus žinomas, ar ne. Bet jis turi išgyventi, išmanyti laidos specifiką, turiu jausti emocijas.

– Televizija nuolat kinta. Jums patinka dabartinis mūsų televizijų kelias?

– Televizija žmogiškėja. Daugėja emocijų, ryškių veidų, charakterių, pasisakymų. Tiesa, ji netenka intelekto požymių, tampa buitiškesnė. Tačiau žmonės, turintys poreikį analizuoti, užsiimti akademine veikla, mažiausia laiko praleidžia prie televizoriaus.

Televizija neskirta protui lavinti. Ji skirta jungti žmones, pasakoti apie žmones. O akademinė veikla tinka auditorijose, paskaitose, bibliotekose, privačiuose pokalbiuose.

– Nesutinkate, kad komercinė televizija bukina žmones?

– Aš – nebunku, o apie kitus kalbėti negaliu.

– Ar galite mesti bent vieną akmenį į televizijos daržą? Kažko pasigendate?

– Nieko nepasigendu. Man patinka lietuvių kalba, lietuviški kanalai. Patinka, kad pasakojamos istorijos, užduodama daugiau klausimų nei atsakymų, patinka diskusijos, asmeninis požiūris.

Televizijoje man patinka subjektyvumas. Manau, kiekvienas vedėjas turėtų būti subjektyvus. Pretenzijos į objektyvumą man kvepia sovietiniais laikais, klišėmis, demagogija. Nes žmogus negali būti objektyvus.

– Ar žiūrite kitų valstybių televizijos kanalus?

– Iš pramoginių laidų labiausiai imponuoja BBC "HARDtalk", kaip vyrui – "Top Gear" ir "Formulės-1" transliacijos per "Sky" kanalą.

– Ar, stebint užsienio televizijas nekyla mintis, kad mes galėtume kažko pasimokyti arba pranokstame juos?

– O, Viešpatie, ne. Televizija nėra galutinai sukurtas produktas. Ji kinta, kaip ir žmogus. Todėl televizijoje nėra galutinio, užbaigto produkto. Kiekviena laida mokosi, bando tobulėti.

– O mūsų laidų vedėjai? Turite savo mėgstamiausius?

– Pirmą vietą skirčiau Nemirai Pumprickaitei. Iš jos jaučiu ir žmogiškumą, ir atsakingą požiūrį į darbą. Patinka Edmundas Jakilaitis. Jis ypač rimtai rengiasi darbui. Tačiau nepatinka jo polinkis varžytis su pašnekovais. Žinau, kad labai daug duotybių turi Arūnas Valinskas, bet jam trūksta žmogiškosios šilumos.

– O yra laidų, kurios neimponuoja, nuvylė?

– Nežiūriu jų. Televiziją žiūriu per internetą, kompiuteriu, todėl tiksliai žinau, ką pasirinksiu, ką žiūrėsiu.

– Jei nevaržytų finansinės galimybės, apie ką būtų televizijos laida, kurią kurtų Juozas Liesis?

– Apie mokslą. Populiariai. Būtų panaši į laidą "Nepaprasti daiktai". Tik daugiau vizualizacijos, juokų, vaizdo kamerų, skirtingų vietų. Man patinka viskas, kas susiję su mokslu, – dėl mokslo esu išprotėjęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių