Ką matysime „Eurovizijos“ finale?

  • Teksto dydis:

Šeštadienio vakarą didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje pasirodys atlikėjai iš 27 šalių. 20 pasirodymų jau matėme pirmame ir antrame pusfinalyje, o kitos 7 šalys buvo deleguotos tiesiai į finalą.

Guy Sebastian pirmasis Australijos atstovas, besivaržantis dėl geriausios Europos dainos titulo. Vienas populiariausių atlikėjų savo žemyne domisi ne tik muzika.

Guy yra aktyviai įsitraukęs į Raudojojo Kryžiaus veiklą, taip pat prisideda prie daugelio kitų labdaros organizacijų. Dainininko  gyslomis teka portugalų, anglų, škotų ir šrilankiečių kraujas. Ugningo temperamento vaikinas prieš lipdamas ant scenos susikaupia žiūrėdamas pamėgtą sceną iš filmo „Rokis 4“ .

 

 

Kita šalis, delegavusi savo atstovus tiesiai į finalą, – Italija. Grupę  „Il Volo“ sudaro trys žavūs vaikinai, atliekantys popoperos žanro muziką. Šis trio per pastaruosius kelerius metus koncertavo visame pasaulyje ir netgi prisijungė prie legendinės atlikėjos Barbra Streisand turo.

Trys balsingi vaikinai buvo pastebėti vieno televizijos projekto metu. Tuomet prodiuseris Michele Torpedini juos ir suvienijo į „Il Volo“ projektą. Trio sėkmė buvo garantuota – „Il Volo“ prodiuseris jau yra užauginęs tokias žvaigždes, kaip Andrea Bocelli ir Zucchero.

 

 

Vokietijos garbę tarptautiniame dainų konkurse šiemet gins Ann Sophie su daina „Black Smoke“. 24 metų mergina kiekvienoje scenoje jaučiasi it žuvis vandenyje, tai ji jau įrodė Vokietijos publikai ir po įnirtingos kovos įgijo teisę atstovauti savo šaliai.

Gimusi Londone, užaugusi Hamburge, o studijavusi Niujorke, Ann atvyksta į Vieną papasakoti publikai istoriją apie nepasisekusius santykius ir sudaužytą širdį.

 

 

Lisa Angell į Vieną keliauja iš Prancūzijos, gimtąja kalba atliekamą dainą „N'oubliez Pas“ ji paskirs savo dukrytei. Dainininkė pati užaugo su svajone tapti profesionalia muzikante ir savo solinę karjerą pradėjo dainuodama Prancūzijos Rivjeros klubuose.

Kartą, gavusi kvietimą sudainuoti privačiame vakarėlyje Maskvoje, Lisa atsidūrė Lužnikų stadione prieš 50-tūkstantinę auditoriją.

 

 

Edurne, išgarsėjusi televizijos talentų šou metu, atvyksta į „Euroviziją“ pristatyti Ispanijos. Atlikėja pradėjo savo muzikinį kelią būdama vos penkerių, šiuo metu yra išleidusi jau penkis solinius albumus.

Daina „Amanecer“ papasakos istoriją apie nelaimingą meilę, prarastą džiaugsmą ir viltį vėl išvysti kylančią saulę. Prie kūrybinio proceso prisidėjo ispanas Tony Sanchez-Ohlssonas, bei švedų kūrėjai Peteris Bostromas ir Thomas G:Son.

 

 

„Electro Velvet“ – tai muzikinis duetas iš Jungtinės Karalystės, kurį sudaro Alexas Larke ir Bianca Nicolas. „Eurovizijos“ dainų konkurse jie atliks dainą „Still In Love With You“, tai electro-swing žanro kūrinys, sujungiantis vintažinę muziką ir modernius ritmus.

Alex yra didelis Luiso Armstrongo fanas, todėl pats taip pat pasirinko panašų muzikinį žanrą. Alexas ne tik užsiima aktyvia koncertine veikla, tačiau taip pat dirba ir pradinių klasių mokytoju, o Bianca, išgarsėjusi televizijos projekto metu, jau turėjo garbės koncertuoti ir karališkajai šeimai.

 

 

Dar vieni finalo dalyviai – konkurso šeimininkai Austrijos  grupė „The Makemakes“. Patys vaikinai teigia, kad iš kitų konkurso dalyvių jie išsiskirs, nes yra tikra roko grupė. Trys ilgaplaukiai susivienijo 2012 metais ir netrukus žengė į muzikos topų viršūnes.

Vaikinai neslepia džiaugsmo, kad savo šalies garbę gins būdami šių metų „Eurovizijos“ šeimininkai. Tiesa, pranokti praėjusių metų Austrijos atstovę Conchita Wurst bus rimtas iššūkis.

 

 

Kviečiame prisiminti ir pusfinaliuose matytas šalis:

Viena iš rimčiausių šalių konkurenčių – Švedija, jos atstovai „Eurovizijoje“ triumfavo jau penkis kartus, o šiemet turi realius šansus iškovoti ir šeštąją pergalę. Švedijos atstovas Mans Zelmerlow kol kas neapleidžia lyderio pozicijos lažybų bendrovių lentelėse.

28 metų muzikantas pristatys jau daugeliui Europos klausytojų žinomą dainą „Heroes“. Kūrinys kelis mėnesius skamba ne tik Švedijos, bet ir Lietuvos radijo stočių eteryje.

Rimtai nusiteikę į antrąjį pusfinalį atkeliauja ir kiti skandinavai – duetas iš Norvegijos Kjetil Morland ir  Debrah Scarlett. Kaip ir Lietuvos atstovai, šie atlikėjai jėgas suvienijo specialiai šių metų „Eurovizijos“ konkursui.

Dainininkai vienas kito nepažinojo, kol jų nesuvedė lemtingas kūrinys „A Monster Like Me“. Duetą beveik galima vadinti tarptautiniu: D. Scarlett didžiąją dalį savo gyvenimo praleido Šveicarijoje, o K. Morland – Anglijoje. Galbūt tai ir atnešė sėkmę šiems atlikėjams.

Kita ryški antrojo pusfinalio žvaigždė – Latvijos atstovė Aminata. Elektroninės muzikos gerbėjų širdis pavergęs kūrinys „Love Injected“ – šiek tiek nutolęs nuo tradicinio eurovizinių dainų formato, tačiau būtent tai ir patraukė žiūrovų bei komisijos dėmesį Latvijos nacionalinėje atrankoje.

Egzotiškos išvaizdos atlikėja jau ketvirtadienio vakarą bandys pavergti „Eurovizijos“ žiūrovus savo charizma ir unikaliu balso tembru.

Kitas antro pusfinalio dalyvis gali pasidžiaugti didele patirtimi scenoje. Juodkalnijai didžiojoje Europos scenoje šiemet atstovaus Nenad Knežević Knez, kuris savo solinę karjerą pradėjo dar 1992 metais.

Atlikėjas ketvirtadienio vakarą pasirodys su daina „Adio“. Ji sukurta garsaus serbų kompozitoriaus Željko Joksimovic.

Auksinis berniukas iš Izraelio Nadav Guedj pasirodys didžiojoje scenoje su daina „Golden boy“. Vos 16 metų sulaukęs vaikinas jau gali džiaugtis gavęs galimybę atstovauti savo šaliai didžiausiame Europos dainų konkurse.

Hip hop ir R&B stiliaus gerbėjus sužavės Nadav, kuris scenoje sujungia europietiškus ir rytietiškus ritmus.

„Vilko valanda“ greičiausiai visiems lietuviams asocijuojasi su Andriaus Tapino kūryba, tačiau būtent taip vadinasi ir Azerbaidžano atstovo Elnur Huseynov atliekamas kūrinys.

Šiuolaikiška mistinė baladė „Hour of the Wolf“ užima vieną iš aukščiausių pozicijų išankstinių spėjimų lentelėse. Šis azerbaidžanietis bandys užkariauti „Eurovizijos“ žiūrovų širdis jau antrą kartą. Pirmasis jo bandymas buvo 2008 metais su daina „Day After Day“.

John Karayiannis jau prieš 10 metų užsibrėžė tikslą, kad vieną dieną jis atstovaus Kiprui „Eurovizijos“ konkurse. Pagaliau jo svajonė išsipildė. Didžiausiais savo įkvėpėjais vaikinas laiko Ed Sheeran ir John Mayer, tačiau jis domisi ne tik muzika.

John yra kompiuterinių žaidimų entuziastas. Būtent taip jis atsipalaiduoja ir besiruošdamas didžiajam pasirodymui. Vienos publikai jis pristatys kūrinį „Stronger Every Minute“.

Maraaya – Marjetka ir Raay, duetas šių metų konkurse atstovaujantis Slovėniją su daina „Here For You“. Indie pop atlikėjai scenoje turi išskirtinį talismaną – studijines ausines, su kuriomis Marjetka neišsiskiria ir būdama ant scenos.

Tai padeda atlikėjai atsipalaiduoti ir žengti į sceną susikaupus taip pat, kaip įrašinėjant dainą. Ausinės jau tapo šio dueto skiriamuoju ženklu.

Lenkijai šių metų konkurse atstovauja Monika Kuszynska. Mergina, kaip pati teigia, į „Euroviziją“ eina statyti „tolerancijos tilto“. Po nelaimingo auto įvykio 2006 metais Monika buvo paralyžiuota, tačiau tai jos nesustabdė.

Po 6 metų aktyvios reabilitacijos Monika sugrįžo prie savo didžiosios gyvenimo aistros – dainavimo. Socialiai aktyvi mergina 2013 metais Lenkijos prezidento buvo apdovanota Auksiniu kryžiumi. 

Didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje ji pasirodys su kūriniu apie toleranciją, viltį ir meilę „In The Name Of Love“.

Albanijos atstovė – Elhaida Dani. Ji – žvaigždė ne tik savo tėvynėje, bet ir Italijoje, kur 2013-aisiais laimėjo konkursą „Italijos balsas“. Aktyviai koncertuoja, leidžia muzikos albumus.

Gimė 1993-aisiais, dainuoja nuo ketverių, groja fortepijonu. 2009 m. laimėjo talentų šou „Žvaigždžių akademija“. Yra dalyvavusi ne viename konkurse Albanijoje ir užsienyje, laimėjo apdovanojimus Juodkalnijoje ir Bulgarijoje.

Elhaida Dani – adrenalino fanatikė, dievinanti konkursus. Pasak atlikėjos, siekiant laimėti ima gamintis adrenalinas, o tai jai leidžia pasirodyti geriau.

Armėnijai šiemet atstovauja šešių dainininkų grupė „Genealogy“. Grupę sudarė Armėnijos nacionalinis transliuotojas, sumanęs į Vieną pasiųsti himną apie taiką, vienybę ir meilę.

„Genealogy“ – tai tiltas, jungiantis penkis pasaulio žemynus su Armėnija. Grupę sudaro po vieną armėną iš Europos, Amerikos, Azijos, Afrikos, Australijos ir, žinoma, Armėnijos. Jų gyslomis teka tas pats kraujas, juos jungia tie patys genai ir muzika – universalioji pasaulio kalba.

Grupės narė Mary-Jean yra Australijos, Graikijos ir JAV pilietė. Kita narė, Inga, „Eurovizijos“ konkurse dalyvauja jau antrąkart. „Genealogy“ narys Essai pirmąją dainą parašė būdamas 12-kos.

Loicas Nottetas – Belgijos televizijos projekto „Balsas“ dalyvis, finalininkas, sugebantis papirkti ir komisiją, ir žiūrovus. Save vadina užkietėjusiu australų dainininkės Sia`os gerbėju, yra įrašęs jos hito „Chandellier“ versiją, puikiai įvertintą pačios Sia`os.

Pasak Loico, jo pasirodymą išskiria dainininkų judesiai, ypatinga, globali dainos atmosfera, šokiui užvedantis ritmas. „Eurovizija“ Belgijos atstovui svarbi visų pirma kaip galimybė pasirodyti didžiulei auditorijai.

Šių metų Estijos atstovai – Elina Born ir Stigas Rasta. Stigas Eliną užtiko atsitiktinai, pamatęs „Youtube“ jos vaizdo klipą, kuriame Elina dainavo Christinos Aguileros dainą. „Mane pakerėjo jos muzikalumas“, – prisipažino Stigas.

Elina tebuvo moksleivė ir jai prireikė kelių dienų sukaupti drąsą atsakyti į žinomo kompozitoriaus laišką. Už dueto pasirodymą Estijos nacionalinėje atrankoje balsavo 79 proc. žiūrovų.

Nina Sublatti įtikinamai laimėjo Gruzijos nacionalinę atranką su savo kūrybos daina „Warrior“ („Karys“). Gruzijos atstovė – žinoma manekenė, dirbusi su garsiausiais šalies dizaineriais ir fotografais, televizijos projektų dalyvė ir nugalėtoja.

Ji koncertavo su keliomis muzikos grupėmis, Gruzijos valstybiniu simfoniniu orkestru. Prieš 2 metus išleistas dainininkės albumas „Dare to be Nina Sublatti“ vis dar – tarp klausomiausių šalyje. Nuo praėjusių metų Nina – Tbilisio konservatorijos muzikos technologijų studentė.

Kipre gimusi Graikijos atstovė Maria Elena Kyriakou – trijų berniukų mama. 2006-aisiais baigė graikų literatūrą, dirbo dėstytoja. Visgi praėjusiais metais nusprendė grįžti į muziką, kurią apleido dar vaikystėje.

Ir ne be reikalo, nes netrukus laimėjo televizijos projekte „Graikijos balsas“. Iki šiol dainininkė praleidžia nemažai laiko su vaikais Kipre, kur verčiasi privačiomis pamokomis.

Dar iki tapdama Vengrijos atstove šių metų „Eurovizijoje“, Boggie jau buvo žinoma ir užsienyje. Jos dainos „Nouveau Parfum“ vaizdo klipas internete surinko 30 mln. peržiūrų, o debiutinis albumas užėmė 3 vietą  „Billboard“ džiazo albumų sąraše.

Boggie su grupe daug koncertuoja Vengrijoje ir užsienyje. Ji – savo dainų muzikos ir žodžių autorė. Muzikuodama jungia įvarius stilius – nuo pop, džiazo iki kantri ir klasikos.

„Voltaj“ – garsi Rumunijos poproko grupė, gyvuojanti jau daugiau kaip du dešimtmečius. Nacionalinę atranką grupė laimėjo su daina apie vaikus, paliktus emigravusių tėvų.

„Voltaj“ yra koncertavę Moldovoje, Austrijoje, Italijoje, Ispanijoje, Airijoje. Grupė kasmet surengia apie šimtą koncertų.

Polina Gagarina – viena ryškiausių šiandienos Rusijos šou verslo puošmenų. Ji – dainininkė, aktorė, kompozitorė, daugelio Rusijos muzikos apdovanojimų laureatė.

Moteris yra išleidusi du albumus (2005 ir 2010 metais). Polinos vyras – garsus fotografas Dmitrijus Ischakovas. Pora augina septynerių Andrejų.

Be galingo balso, papirkusio publiką nacionalinėje Serbijos atrankoje, Bojana Stamenova turi dar vieną ginklą – puikų humoro jausmą. „Moku megzti ir šeimininkauti, bet laikykitės – mano balsas nuneš jums stogą“, – sako Serbijos atstovė.

Bojana gimė 1986-aisiais, dainuoja nuo septynerių. Išgarsėjo prieš kelerius metus TV projekte „Serbijos talentas“. Mėgsta keliauti. Norėtų aplankyti Prancūziją – dėl meno ir maisto, Airiją – dėl nuostabių kraštovaizdžių ir alaus, Ameriką – dėl bliuzo, baikerių, Čikagos, miuziklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juze

juze portretas
Gerbemas Mamontovai , gal pirma susisukuok ir tvarkingai atrodyk tada kitus kritikuok!!!!!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių