Kelionė į šiltus kraštus žiemą: kaip parsivežti teigiamus įspūdžius, o ne ligas?

  • Teksto dydis:

Lietuvą užplūdus žiemiškiems orams, spaudžiant vis didesniam šalčiui, nemažai žmonių renkasi atostogas pietuose esančiuose kraštuose. Daugumos lietuvių įpročiai nesikeičia – pasišildyti saulės spinduliuose šiuo metu dažniausiai vykstama į Egiptą. Kelionių organizatoriaus duomenimis, per 2018 m. į Egiptą skrido 69 proc. daugiau lietuvių nei ankstesniais metais. Kaip reikėtų pasiruošti kelionei, kad parsivežtumėte geras emocijas ir išvengtumėte nepatogumų, kurių gali kilti dėl temperatūros pokyčių?

Pratinkite organizmą pamažu

Visų pirma, reikia suvokti, kad oro sąlygos žiemiškoje Lietuvoje ir vasariškame Egipte kardinaliai skiriasi. Vertinant vien oro temperatūrą, ji gali skirtis net iki 30 laipsnių.

Tai gali tapti iššūkiu organizmui tiek nuvykus į šiltuosius kraštus atostogauti, tiek jau grįžus iš atostogų. Žinoma, atostogos šiltuosiuose kraštuose žiemą tikrai turi svarių privalumų – galima papildyti vitamino D atsargas, kurų taip trūksta daugelio organizmams, taip pat pasidžiaugti saule, kuri suteikia daug gerų emocijų ir sumažina depresijos, nerimo ir kitus neigiamus požymius.

Nereikia pamiršti, kad organizmas yra pripratęs prie žiemiškų orų, tad pirmą dieną siūlyčiau skirti ramiam poilsiui, atsigauti po skrydžio bei leisti savo kūnams prisitaikyti prie naujų oro sąlygų.

„Egiptą šiuo metu renkasi tie keliautojai, kurie yra išsiilgę ir saulės, ir šilumos, nori nors savaitei atitrūkti nuo šalčių. Rekomenduojame atvykus į atostogų vietą nepulti tą pačią dieną kelias valandas gulėti saulėje prie jūros ar baseino, tas pats galioja ir ekskursijoms – jas reikėtų planuoti kiek vėliau. Nereikia pamiršti, kad organizmas yra pripratęs prie žiemiškų orų, tad pirmą dieną siūlyčiau skirti ramiam poilsiui, atsigauti po skrydžio bei leisti savo kūnams prisitaikyti prie naujų oro sąlygų“, – pataria Neringa Kurtinaitienė, „Kidy Tour“ produkto vadovė.

Pirmąją atostogų dieną geriau apribokite save nuo nereikalingo fizinio krūvio, venkite ilgai būti kaitrioje saulėje, šią dieną prasmingai praleisite skyrę laiko susipažinimui su viešbučiu bei jo teritorija.

Perkaitimo ir peršalimo grėsmės

Svarbu, kad nuo šilumos atpratęs organizmas gali šiek tiek jautriau reaguoti į tiesioginius saulės spindulius. Pradžioje atostogų būkite atsargesni, pažiūrėkite, kaip oda reaguoja į kaitrią saulę, nepamirškite galvos apdangalo bei priemonių nuo saulės. Taip sumažinsite perkaitimo tikimybę bei apsisaugosite nuo galimų odos nudegimų.

Saugantis nuo perkaitimo, nederėtų pamiršti ir peršalimo pavojaus. Netinkamai viešbučio kambaryje naudojamas oro kondicionierius yra dažniausia peršalimo priežastis atostogaujant. Oro temperatūrų skirtumas tarp lauko ir viešbučio kambario neturėtų būti didesnis nei 6–7 laipsniai. Be to, labai svarbu žinoti, kad Egipte vakarais gali reikšmingai atvėsti, tad į lagaminus reikėtų įsidėti ne tik maudymosi kostiumėlį, bet ir šiltesnių drabužių.

Pasak N. Kurtinaitienės, taip pat reikėtų nepamiršti ir tinkamai pasiruošti grįžimui į namus, kur karaliauja žiema. Jau prieš sėdant į lėktuvą reikia pamiršti šortus bei šlepetes ir pagalvoti apie aprangą, tinkamą žiemiškam orui. Be to, saikingumo ir prisipratinimo palengva principas galioja ir grįžus – nereikėtų iš karto griebti rogučių ir išsiruošti ant kalnų.

Pasiruoškite iš anksto

Žiemą, kaip ir prieš kiekvieną atostogų kelionę, rekomenduojama su savimi turėti reikiamų vaistų, dėl kurių geriausia pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Atsižvelgiant į individualų atvejį, tai gali būti vaistai nuo skausmo, virškinimo sutrikimų, peršalimo simptomų.

Taip pat tikrai reikėtų nepamiršti prieš kelionę pasirūpinti kelionių draudimu, kuris gali išgelbėti nuo nemažų sveikatos įstaigų sąskaitų svečioje šalyje.

Laikantis kelių rekomendacijų galite išvengti nepageidaujamų trikdžių kelionės metu ir parsivežti tik pačius geriausius saulėtus įspūdžius, kurie šildys likusią žiemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių