Kiek laiko prireikė pastatyti „Nacionalinės ekspedicijos“ laivą?

Įspūdingą vytinės tipo medinį laivą, kuriuo šiuo metu plaukia „Nacionalinė ekspedicija“, pastatęs laivadirbys Simas Knapkis sako, kad šiais laikais gauti užsakymą – retenybė.

Dažniausiai tai būna išskirtiniai prašymai ir laivai. Šiuo metu kartu su „Nacionaline ekspedicija“ keliaujantis laivadirbys LRT RADIJO laidai „LRT RADIJO vasaros kelionės“ daugiau papasakojo apie retą amatą.

– Lietuvoje esate vienas iš dviejų sertifikuotų laivadirbių. Kaip jaučiatės?

– Kaip laivadirbys, jaučiuosi gerai. Žinoma, trūksta kolegų, jų tikrai galėtų būti daugiau.

– Papasakokite daugiau apie savo darbą. Kiek laivų gamybos užsakymų gaunate? Ar užsiimate tik laivadirbyste?

– Ne, šiuo metu užsiimu visai kita veikla. Anksčiau užsakymų, be abejo, būdavo. Tačiau, reikia suprasti, kad jau nebe XIX a., tad tai būna tik išskirtiniai užsakymai. Ši mano veikla gali būti tik priedas prie pagrindinio uždarbio.

– Kiek laiko trunka pagaminti vieną laivą?

– Nuo pusės metų iki metų, priklausomai nuo laivo dydžio. Jei laivas septynių metrų, pradedant nuo brėžinių, medienos [džiovinimo], reikia pusės metų. Jei laivas yra dešimties ir daugiau [metrų], reikia metų. Jei laivas dar didesnis, prireikia dar kelių metų.

– Esate „Nacionalinėje ekspedicijoje“, plaukiate jūsų pagamintu mediniu laivu, kuris pavadintas „Vytautas Didysis“. Kiek laiko užtruko atlikti šį darbą?

– Viską apibendrinus, užtrukau apie tris mėnesius.

– Kur vėliau bus naudojamas „Nacionalinės ekspedicijos“ laivas?

– Dažniausiai užsakovas užsako laivą konkrečiam naudojimui. Šis laivas užsakytas šių ir, kaip suprantu, kitų metų „Nacionalinei ekspedicijai“ Dniepro upe. Tai ekspedicinis laivas, kuris jau nebėra mano nuosavybė – tai „Nacionalinės ekspedicijos“ laivas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

joo

joo portretas
Tai pati idomiausia laida ,kuria galima ziureti ,ir pagilinti zinias.Aciu ekspedicijos organizatoriams

Klaipėdos piliečiai

Klaipėdos piliečiai portretas
Tarp pilkų, niekinių ir kvailų Lietuvos įvykių pilkumos, jūsų rengiamos ekspedicijos yra lyg žaižaruojantis brangakmenis šiukšlių krūvoje.Ačių Meistrui pastačiusiam laivą.Nuoširdžiai linkime jums visiems sėkmės.Ypač filmuotojams, kapitonui ir kitam aptarnaujančiam personalui.Ir žinoma pagrindiniams, ,,neparmušamiems"keliautojams.Su nekantrumu lauksime sugrįžtant namo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių