Komiksai vis dar valdo!

Bet kuriuo metu apžvelgus kino sezono premjerų sąrašus, galima apibendrinti ir formuluoti išvadas. Pavyzdžiui, tokią: iš visų žanrų Holivudui dabar svarbiausias yra komiksas.

Trumpa istorija

Komiksų tyrinėtojas Gerard'as Blanchard'as teigia, kad komiksų istorija yra neatsiejama nuo pasaulinės dailės istorijos. Istorijos perteikimų paveikslėliais jis randa antikos laikų bareljefuose, viduramžių gobelenuose ir genialaus tapytojo Giotto freskose.

Kitas prancūzas mokslininkas Pierre'as Couperie pateikė pagrindinę komikso ypatybę: "Komikso kadrai nuosekliai laike atpasakoja ir analizuoja veiksmą, kuris turi būti suprantamas šių kadrų visumoje."

Sąvoka "komiksas" anksčiau buvo kildinama iš angliško žodžio "comic" ir akcentavo komišką (nerimtą) piešinių serijos charakterį. Rimtesniems pavyzdžiams apibūdinti buvo vartojamas kitas terminas "strip" (piešinių juosta). Yra ir abu terminus sujungianti sąvoka "comic strip", skirta trumpoms (kelių kadrų) istorijėlėms, kurios publikuojamos laikraščiuose ar žurnaluose. Tokių reiškinių būta net lietuviškoje spaudoje – pakanka prisiminti "Genyje" gimusį ciklą "Paršiuko Čiuko nuotykiai" ar "Valstiečių laikraštyje" apsigyvenusį Anuprą Dirvelę.

Tikrieji komiksai atsirado Europoje kartu su laikraščiais – XVIII ir XIX a. Tačiau pasauliniu reiškiniu komiksą padarė amerikiečiai.

Atkeliavo į kiną

Galima sakyti, kad kino komiksas gimė kartu su judančiais paveikslėliais (taip visame pasaulyje kinas buvo pavadintas po pirmųjų seansų). Pionieriai buvo britai, o iš jų estafetę perėmę amerikiečiai jau pirmaisiais XX a. metais ėmėsi šį atradimą tiražuoti ir plėsti komikso horizontus. Žinoma, dominavo visokios nuotykių serijos ("Tarzanas") ir fantastiniai siužetai ("Supermenas").

Ne taip seniai atsirado naujos rūšies komiksų, kurie nuo klasikinių skiriasi net pavadinimu ir tituluojami grafiniais romanais. Juos kuria ryškios meninės asmenybės, kurių originalūs darbai, žinoma, ilgai nebuvo tokie populiarūs, kaip masinės produkcijos pavyzdžiai, tačiau gerokai paveikė modernųjį meną. Geriausi "Marvelo" komiksų kompanijos darbai jau laikomi XX a. grafikos klasika, o šios industrijos reformatorius Frankas Milleris net vadinamas genijumi.

Per pastarąjį dešimtmetį ypač dažnai ekranizuojami būtent "Marvelo" komiksų kompanijos siužetai apie Kapitoną Ameriką, Geležinį Žmogų, žaliąjį milžiną Halką, lankininką Sakalo Akį, skandinavų griaustinio dievą Torą, Skruzdėliuką ir kitus ne mažiau egzotiškus personažus. Dabar jie vis dažniau veikia ne pavieniui, o surenkami į vieną komandą filmuose kodiniu pavadinimu "Keršytojai" (naujausią šios serijos filmą "Kapitonas Amerika: Pilietinis karas" turėtume pamatyti gegužės pradžioje).

Kuo paprasčiau, tuo geriau

Kartais kino komiksų galerijoje šmėsteli tikrai originalios stilistikos filmai, pavyzdžiui "Nuodėmių miestas" ar naują gyvybę istorijoms apie Žmogų šikšnosparnį įkvėpusio režisierius Christopherio Nolano filmai. Juose gana sėkmingai bandyta ieškoti naujos stilistikos ar gilesnio turinio. Bet tokius eksperimentus gali įvertinti tik tie, kurie nelemia pagrindinių komercinio kino pajamų, o kasą svariai papildo didelių pretenzijų nekeliantys reginiai, sukurpti pagal principą "kuo paprasčiau, tuo geriau".

Būtent pagal šį principą sukurtas naujausias kino komiksas "Deadpool", kurio platintojai net nesivargino paieškoti šiam pavadinimui lietuviško atitikmens. Juk tai ne tik filmo pavadinimas, bet ir pagrindinio herojaus vardas. Panašiai buvo su kino komiksu "Daredevil", kuriame, kaip pamename, raudonu kostiumu puikavosi Beno Afflecko herojus, kurį lietuviškai vadinome Drąsiaširdžiu. O kaip reikėtų lietuviškai vadinti naujojo filmo supermeną? Dedpulu?

Beje, šis supermenas amerikiečių žurnale "Empire" paskelbtame sąraše "50 geriausių visų laikų komiksų personažų" užima 31-ąją vietą. Tai dar vienas mutantas, kuris tampa neįveikiamu didvyriu po to, kai gydant vėžį buvusio specialiųjų pajėgų kariškio Veido Vilsono kūnas įgyja fantastišką imunitetą. Bet per eksperimentą "Ginklas X" subjaurotą kūną vyras turi slėpti po raudonu kostiumu, panašiu į Žmogaus voro uniformą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių