Kur keliauti tiems, kurie per atostogas nori ne tik gulinėti?

  • Teksto dydis:

Geras ir gražus paplūdimys, žinoma, labai svarbus gerų atostogų atributas. Bet ar jo užtenka tiems, kurie nori pajusti vėjo bei bangų galią, pamatyti povandeninį pasaulį ar kito aktyvaus poilsio?

Nerimstantiems pataria kelionių organizatoriaus „Novaturas" vadovas Linas Aldonis.

Parasparniai reikalauja tik drąsos

Pasak L. Aldonio, jei pirkdami poilsinę kelionę ketinate užsiimti aktyvia veikla, rekomenduojama iš anksto pasidomėti, kuris kurortas kuriai veiklai labiau tinka. Pavyzdžiui, jei svajojate išmokti plaukioti banglente, Raudonosios jūros kurortai jums nelabai tiks, mat šioje jūroje nebūna didelių bangų. Bet ji puikiai tiks nardymo pradžiamoksliui, nes pasižymi itin gausia ir spalvinga žuvų įvairove, bei jėgos aitvarų sportui.

Pats paprasčiausias ir praktiškai jokio didesnio pasirengimo nereikalaujantis aktyvus laisvalaikis pajūryje – žygiai pėsčiomis. Tam itin tinkami kalnuotos Turkijos kurortai, nepaprastai gražiais maršrutais pasižymi Korfu, Tenerifė, labai įdomūs pasivaikščiojimo takai įrengti Madeiroje šalia drėkinimo kanalų.

Pasirengimo nereikės (tik drąsos) skrydžiui parasparniu, jei darysite tai su instruktoriumi. Ši pramoga itin įspūdinga Kemero kurorte, taip pat Marmaryje bei Tenerifėje.

Drąsos prireiks ir norintiems pasimėgauti „raftingu“ – nusileidimu sraunia upe plaustais, kuriais garsėja Turkijos kurortai. Čia galima rasti įvairaus sudėtingumo upių, nuo tokių, kuriomis drąsiai galite leistis visa šeima net su 3 metų vaikais, iki tokių, kuriomis be specialaus pasirengimo plaukti būtų rizikinga.

Vandens sportas ne tik raumeningiems

Jei norėsite išbandyti aktyvų laisvalaikį jūroje, reikės rimtesnio fizinio pasirengimo, bet ne visiems užsiėmimams reikia daug jėgos. Nusiteikite skirti laiko mokslams. Pasak L. Aldonio, be instruktoriaus patarimų neišsiversite, jei norite įvaldyti bent vieną vandens sportą.

Norintiems patyrinėti povandeninį pasaulį prieš tai lieti prakaito sporto salėje neprireiks. Jei jums daugiau nei 8 metai, atidžiai išklausius instruktoriaus nurodymus, su profesionalo priežiūra, galėsite leistis į žydrąsias gelmes ir pajusti nesvarumo būseną. Bene sunkiausia nardymo dalis – įveikti baimę kvėpuoti po vandeniu.

Žinoma, tokio pasirengimo užteks nardyti negiliai, netoli nuo kranto, ten kur nėra srovių ir visais kitais aspektais saugu. Labiausiai, L. Aldonio manymu, nardymo pradinukams tinka Raudonoji jūra, kuri yra rami ir vaizdinga. Viduržemio jūroje ir vandenynuose nardymas skirtas patyrusiems, nardymo licencijas turintiems entuziastams, kurių čia laukia įvairūs urvai, nuskendusių laivų apžiūra ir kiti įdomūs povandeniniai objektai.

Kitas gana greitai perprantamas vandens sportas – banglentės. „Užteks valandos pasirengimo ir jau galėsite bandyti pažaboti bangas. Tiesa, tam dar reikės bangų“, – sako L. Akdonis. Vieni tinkamiausių kurortų šiam užsiėmimui yra Lansarotės ir  Tenerifės salose.

Vėjo sporto karalystė

Kiek ilgiau truks mokytis plaukioti burlente. Čia viskas priklausys ir nuo asmeninių gebėjimų pasikinkyti vėją bei išsilaikyti ant burlentės.

Dar ilgiau užtruksite perprasdami šiuo metu bene populiariausio sporto – jėgos aitvarų – paslaptis. „Nusiteikite, kad pirmąją dieną tik mokysitės. Vien išklausyti teoriją, kaip valdyti aitvarą, užtrunka, paskui jį mokysitės valdyti stovėdami ant kranto. Tai nėra labai paprasta, bet kai išmoksti, labai smagu“, – tikina L. Aldonis.

Šio sporto Meka – Rodo sala, kur ne tik idealios sąlygos jėgos aitvarų sportui, bet galima rasti ir nemažai instruktorių lietuvių, tad nekils susikalbėjimo problemų mokantis. Jei norite išmokti pažaboti jėgos aitvarą, geriausia tai pradėti daryti Prasonisio iškyšulyje, kur dėl gamtos sąlygų yra, ką veikti ir pradedantiesiems (kur mažiau bangų), ir pažengusiems (banguotoje pusiasalio pusėje).

Taip pat jėgos aitvarų mėgėjai dažnai renkasi Egipto kurortus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių