„Labas rytas, Lietuva“ gimtadienis: šokiai, Beatos kepiniai ir J. Šalkausko apžvalga

Lygiai prieš 30 metų, lapkričio 30-ąją, gimė pirmoji Lietuvoje ryto informacinė pramoginė laida „Labas rytas, Lietuva“. Šią solidžią sukaktį šįryt Beatos virtuvėje triukšmingai sutiko buvę ir esami laidos vedėjai bei daugybė svečių.

Vedė trys vedėjai

Šįryt ryto naujienų laidą vedė net trys vedėjai – Eglė Daugėlaitė, Ignas Krupavičius ir šeštadienio laidos vedėja Vilija Andrulevičiūtė. Visi jie susirinko svečiuose pas LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėją Beatą Nicholson. Žinoma kulinarė prisipažino, jog tikrai ne kiekvieną rytą keliasi taip anksti, tačiau dažniausiai ją žadina būtent ši laida.

„Kiekvienas rytas, kurį pradedu su „Labu rytu“, būna dar geresnis rytas. Manau, kad „Labas rytas, Lietuva“ yra pati geriausia ryto laida pasaulyje. Šįryt dėl jo atsikėliau 4 val. 45 minutės, ne visada dieną pradedu taip anksti, bet tokią šventinę dieną pakeisti savo dienos ritmą yra ypatinga“, – tikino B. Nicholson.

V. Andrulevičiūtė, šeštadieniais ryto naujienų laidą pradedanti 9 val., pažymėjo, jog toks ankstyvas nubudimo laikas neįprastas ir jai. O štai jos kolega Arnas Mazėtis visuomet keliasi tokiu metu ir yra pasirengęs žiūrovus informuoti apie naujausias žinias.

Pakvietė šokiui A. Žukauskienę

Šįryt staigmenų netrūko – jau laidos pradžioje I. Krupavičius, pasinaudodamas proga, jog viso eterio metu skamba gyva muzika, netikėtai pakvietė šokiui buvusią vedėją Algimantą Žukauskienę.

Netrukus ji, kartu su laidos krikštatėviu Vytautu Kvietkausku, buvusiu laidos vedėju Henriku Vaitiekūnu ir režisiere Birute Kazickiene prisėdo šalia E. Daugėlaitės ir pasidalijo savo prisiminimais.

„Tais laikais „Labas rytas“ prasidėdavo ne šeštą, kaip dabar, o apie pusę devynių“, – priminė ji. H. Vaitiekūnas papildė, jog pradžioje laida trukdavo vos pusę valandos, tačiau, A. Žukauskienės teigimu, dėl to vesti laidą nebuvo itin lengviau. „Per tą laiką reikėdavo spėti ir pristatyti naujausias žinias, kitas naujienas, pasikviesti ir pakalbinti svečius“, – teigė žurnalistė ir pridūrė, jog, nors jau daugelį metų ji nebėra „Labas rytas, Lietuva“ vedėja, su šia laida ji ligšiol pradeda kiekvieną savo dieną – kitaip, A. Žukauskienės teigimu, ir negali būti.

Jūs tokie jauni, tokie gražūs. Primenate mus prieš trisdešimt metų.

„Jūs tokie jauni, tokie gražūs. Primenate mus prieš trisdešimt metų“, – su šypsena sakė V. Kvietkauskas, ryto laidos idėją atsivežęs iš Jungtinių Valstijų, kur viešėdamas pamatė kultinę laidą „Good Morning, America“.

Pasakojo gyvenimišką istoriją

Žiūrovų mylimas buvęs „Labas rytas, Lietuva“ spaudos apžvalgininkas Juozas Šalkauskas, pristatęs antraštes visuomet papasakodavo gyvenimišką situaciją. Išimties jis nepadarė ir šįkart. „Šįryt noriu pradėti nuo gyvenimiškos situacijos. Žemaitija, kažkur apie Telšius, sūnus klausia tėvo: kas yra arčiau – mėnulis ar Vilnius? Tėvas paprašė sūnaus prieiti prie lango ir paklausė. „Mėnulį matai? Matau. O Vilnių ar matai? Ne. Štai tau ir atsakymas“, – susirinkusius buvusius ir esamus laidos vedėjus prajuokino J. Šalkauskas.

Jis prisipažino, jog salėje, kurioje šiuo metu įsikūrusi Beatos virtuvė, jis lankosi jau ne pirmą kartą. „Maždaug prieš 35 metus, kai čia buvo Sveikatos apsaugos ministerija, šioje salėje vaidinau Kalėdų senelį. Netrukus gruodžio 1-oji, tad, manau, galbūt vėl imsiuos šio amato“, – pokštavo buvęs spaudos apžvalgininkas.

Daugeliui žinomas faktas, jog J. Šalkauskas kolekcionuoja kaklaraiščius ir kone kas rytą eteryje pasirodydavo su vis kitu. „Bendradarbiai iš ryto pažiūrėdavo, koks kaklaraištis, ir spręsdavo, kokia šiandien proga. Su „Labu rytu“ susiję daug prisiminimų. Vieną sykį pramiegojau, tuomet mane gelbėjo prodiuseris ir pats apžvelgė spaudą. Busdavau pusę trijų. Šiandien vėl pabudau lygiai pusę trijų žinodamas, jog einu į „Laba rytą“, – kalbėjo jis.

Padovanotų rytinius laiškelius vyrui

Studijoje apsilankė ir daug metų orų prognozes ryto naujienų laidoje pristatinėdavusi meteorologė Audronė Galvonaitė. „Blogų orų nebūna. Kelkitės visi linksmi ir viskas bus gerai“, – eteryje ne kartą skambėjusią savo mintį ji pakartojo ir šįryt.

Kol virtuvės šeimininkė B. Nicholson svečiams ėmėsi gaminti keksiukus, buvusi laidos vedėja Juventa Mudėnienė patikino, jog ankstyvas kėlimasis, apie kurį taip dažnai šnekama, nėra toks jau baisus. „Režisierė B. Kazickienė apie ketvirtą ryto atvykdavo pas visus laidos komandos narius prie namų, surinkdavo mus į autobusiuką, ir, važiuodami į Konarskio gatvę, mes traukdavom dainą „Skinsiu raudoną rožę”, – nuotaikingai pasakojo ji.

O jei „Labas rytas“ atidarytų savo šlovės muziejų, J. Mudėnienė teigė tikrai turėtų, ką jam padovanoti. „Tai būtų mano rytiniai rašteliai vyrui. Pavyzdžiui, apie nespėjusius išdžiūti drabužius arba padėkos už iš vakaro suplautus indus“, – su šypsena prisiminė buvusi laidos vedėja.

Tai būtų mano rytiniai rašteliai vyrui. Pavyzdžiui, apie nespėjusius išdžiūti drabužius arba padėkos už iš vakaro suplautus indus.

9 mėnesius eteryje I. Krupavičių, tarnavusį Lietuvos kariuomenėje, keitęs Richardas Jonaitis į studiją atvyko su dovanomis. Kadaise I. Krupavičius, prieš patikėdamas laidos vairą R. Jonaičiui, jam yra įteikęs žadintuvą. R. Jonaitis savo ruožtu I. Krupavičiui dovanojo pagalvę. „Nors laida yra itin sustyguota, iš viso to laikotarpio man labiausiai įsiminė žaismė. Tai kolegė nesuvaldydavo juoko, tai savo pasirodymu pralinksmindavo svečiai“, – kalbėjo LRT laidų vedėjas.

Lavija Šurnaitė teigė, jog labiausiai iš darbo laidoje laikotarpio jai įsiminė linksmi rytai su komanda. „Žinoma, kad nepatikdavo keltis ketvirtą ryto. Bet mūsų kolektyvas buvo toks puikus, susirinkę mes buvome tarsi šeima. Labai rūpinomės vieni kitais – ir kavos išvirdavom, ir šokoladuką iš automato nupirkdavom ar šiaip kokį pokštą pasakydavom ir praskaidrindavom nuotaiką“, – prisimena ji.

Transliacijos režisierius Justas Puluikis priminė, jog yra gaivinęs ją, nualpusią tiesioginio eterio metu. „Iš tikrųjų tuomet nebuvo labai juokinga, nes teko atsidurti ligoninėje, tačiau dabar tai yra tarsi pokštas. Turiu pripažinti, televizijos žmonių humoro jausmas – juodas“, – tikino L. Šurnaitė.

Žadino beriamais žodžiais

Ne vienerius metus „Labas rytas, Lietuva“ vedęs Jogaila Morkūnas sakė, jog anksčiau eteryje jis išsiskyrė greitakalbe, o dabar jo kalba tapo dar greitesnė. „Žiūrovus žadinau savo greitai beriamais žodžiais. Bet noriu pasakyti, kad kaip kiekvienas vyras turi išeiti vyriškumo mokyklą, pvz., atlikti tarnybą kariuomenėje, taip kiekvienas jaunas žurnalistas turi išeiti „Labo ryto“ mokyklą“, – pažymėjo jis.

J. Morkūnui antrino ir daugiau nei ketverius metus laidą vedusi Guoda Pečiulytė. „Čia išmoksti visko, ką reikia žinoti kiekvienam žurnalistui. Kiekviena laida – naujas išbandymas. Kartais reikia suvaldyti pernelyg linksmus pašnekovus, kartais – užgniaužti baimę. Pavyzdžiui, mano vedamoje laidoje kartą lankėsi tikra beždžionė, o šių gyvūnų aš labai bijau“, – prisipažino laidos vedėja. Kartu su J. Morkūnu žiūrovams jie palinkėjo visuomet keltis su „Labu rytu“ ir būtinai – puikios nuotaikos.

Šventinę tiesioginę transliaciją visa komanda užbaigė bendra daina „Suartina mus“.

Šiuo metu „Labas rytas, Lietuva“ yra vienintelė ryto informacinė pramoginė televizijos laida Lietuvoje, transliuojama nuo 6 iki 9 val. pirmadienį–penktadienį ir nuo 9 iki 12 val. – šeštadienį.

Per tris dešimtmečius laidą vedė kone keturios dešimtys vedėjų, tarp kurių – garsūs žurnalistai Henrikas Vaitiekūnas, Vytautas Kvietkauskas, Algimanta Žukauskienė, Skirmantas Pabedinskas, Edita Mildažytė, Andrius Tapinas, Živilė Vaškytė, Lavija Šurnaitė, Modestas Naudžius, Raigardas Musnickas, Jogaila Morkūnas, Gražina Sviderskytė, Guoda Pečiulytė ir daugelis kitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mildą

Mildą  portretas
Labukas, nuostabūs labo ryto vedėjai, sėkmės jums visiems nuo jūsų labo ryto priklauso ir mūsų rytas.su gimtadieniu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių