Lietuvos įžymybės gyvena pagal delfinų taisykles

  • Teksto dydis:

Jau šį penktadienį LRT pradeda transliuoti pirmą kartą pasaulyje kuriamą renginių ciklą „Delfinai ir žvaigždės“, kuriame žinomi Lietuvos pramogų ir sporto pasaulio atstovai pristatys individualią programą su delfinais. Renginys unikalus ir dėl ypatingo parengiamųjų darbų bei treniruočių ritmo – bene pirmą kartą žymūs Lietuvos žmonės į treniruotes skuba ne sau patogiu laiku, o tada, kai tai leidžia delfinų gyvenimo grafikas.

„Užsiėmimai šiuo atveju yra tinkamesnis žodis nei „treniruotės“, kadangi įprastinių sportinių užsiėmimų tai tikrai neprimena“, – sakė vienintelis Lietuvoje delfinų gydytojas Žilvinas Kleiva. Užsiėmimai su delfinais vyksta tris kartus per dieną – nuo 9, 11 ir 14 valandos, tad pavėlavusios žvaigždės neturi galimybės į delfinariumą patekti bet kada.

„Delfinų rutinos dėl mūsų tingėjimo ar kažkokių susimovimų tikrai niekas nekeis, tad jei jau pavėlavai – tą dieną liksi nesitreniravęs“, – griežtą ritmą patvirtino ir projekte dalyvaujanti atlikėja Liepa Mondeikaitė. Ne viename projekte dalyvaujanti ir vestuves planuojanti atlikėja šiuo metu gyvena ypač įtemptu ritmu.

„Antradieniais filmuojame „Eurovizijos“ atrankas, tad nuo trečiadienio iki sekmadienio gyvenu Klaipėdoje ir treniruotis stengiuosi kaip įmanoma daugiau,“ – pasakojo ne viename projekte dalyvaujanti ir vestuves planuojanti L. Mondeikaitė. „Šį penktadienį bus nelengva – turiu kelis koncertus, viską baigsiu paryčiais, o šeštadienį 9 ryto jau turiu būti delfinariume repeticijai“, – sakė dainininkė.

Visos treniruotės ir pasirodymai su delfinais turi būti derinami prie jų maitinimosi grafiko – gyvūnai maitinami tris kartus per dieną, tiksliai nustatytu laiku. Kiekvienam jų specialistai yra numatę ir individualias dienos maisto dozes: vyriausias delfinariumo patinas Argas paprastai gauna apie 6 – 7 kg žuvies, tačiau patelėms reikia daugiau – net iki 10-ties kg žuvies per dieną. Be to, gydytojas su savo specialistų komanda kasdien atlieka ir privalomą delfinų sveikatos apžiūrą.

Šią savaitę delfinariume verda gyvenimas – dalyviai naujus pasirodymus delfinariumo lankytojams pristatys jau šį savaitgalį, sausio 31 ir vasario 1 dienomis. Įtampą didina ir tai, kad šių pasirodymų metu paaiškės, kuris iš dalyvių pirmasis turės palikti delfinų kompaniją.

„Nuovargis jaučiasi, tačiau jis yra malonus – kai pagalvoji, kad keliesi tam, kad nuvažiuotum į delfinariumą, nuotaika iškart pasitaiso. Nors grįžusi namo po pirmųjų pasirodymų nulūžau bematant, turbūt greičiau nei per valandą“, – šyptelėjo L. Mondeikaitė.

„Tikiu, kad dalyviai po pasirodymų būna gerokai labiau pavargę nei jų partneriai delfinai“, – nusijuokė delfinų gydytojas ir vienas iš renginio komisijos narių Žilvinas Kleiva. „Delfinai yra itin ištvermingi gyvūnai, nuplaukiantys didelius atstumus, tad jiems žalingas būtų kaip tik veiklos ir aktyvumo stygius – kad taip nenutiktų, kartais patys turime specialiai paraginti juos būti aktyvesnius. Todėl šie renginiai jų tikrai nenuvargina“, – patikino specialistas.

„Klaipėdos delfinariume gyvena Juodosios jūros delfinai, kurie laisvėje dėl užterštumo, laivybos ir žvejybos sparčiai nyksta. Įprastai jie išgyvena iki 25 metų, tačiau delfinariumo patinui Argui, kuris dabar biologiškai yra pačiame savo jėgų žydėjime, jau 40. Mūsų renginių metu yra visiškai paisoma įprasto delfinų gyvenimo ritmo, repetuojama tiek valandų, kiek jie yra įpratę, nedaroma nieko, kas jiems neįprasta. Ten jie gyvena apsupti didelio dėmesio ir meilės“, – komentavo prodiuseris Laurynas Šeškus. Visi, norintys savaitgalį stebėti šį unikalų renginį, kviečiami bilietus įsigyti Jūrų muziejaus kasose, arba įsijungti LRT televiziją penktadienį, 18.45 val.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių