Lietuvos krepšinio jubiliejui – šou K95 ir filmas apie Š. Marčiulionį

Lietuvos tikrąja religija vadinamam krepšiniui sukanka 95-eri! Lygiai tiek praėjo nuo 1922 m. balandžio 23 d. įvykusių pirmųjų krepšinio rungtynių, laikomų Lietuvos krepšinio istorijos pradžia.

Išskirtiniam jubiliejui – išskirtinis šou „K95“ Kauno „Žalgirio“ arenoje. Šventės svečių ir TV3 žiūrovų laukia nusipelniusių krepšinio asmenybių ir komandų, padovanojusių sirgaliams įspūdingiausias pergales ir geriausias emocijas, apdovanojimai, beveik šimtametės populiariausios Lietuvos sporto šakos istorijos apžvalga, kuriai vadovaus Marijus Mikutavičius. Daug gražių žodžių galima pasakyti ne tik apie olimpinį dvyliktuką, Barselonoje išplėšusį bronzą, ar 2003-iųjų komandą, laimėjusią Europos auksą, bet ir apie strategus, komentatorius ar legendinį trenerį Vladą Garastą, kuris kovo 11-ąją „Lietuvos garbės“ ceremonijos metu pagerbtas už viso gyvenimo nuopelnus.

Pasididžiavimą savo šalimi keliančius prisiminimus lydės grandiozinis ryškiausių žvaigždžių koncertas. Jį su žinomais kviestiniais svečiais ir krepšinio legendomis rengia didžiausios scenos žvaigždės: Linas Adomaitis, kurio hitai nuskambės visiškai kitaip, Džordana Butkutė, tikinanti, kad garsiąją dainą „Dėl tavęs“ trauks visa arena, ir po dvejų metų pertraukos į Lietuvos sceną sugrįžtantis „Sel“ – tą pačią dieną gimtadienį švęsiantis Egidijus Dragūnas šmaikštauja, kad pirmą kartą jame dalyvaus pats Arvydas Sabonis. Šou metu vyks ir dviejų didžiausių nesutaikomų oponentų – „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ komandų šokėjų choreografinė dvikova.

„K95“ – sekmadienį 19.30 val. per TV3.

Dovana – filmas apie Š. Marčiulionį

Krepšinio šventės ateina ir praeina, o krepšininkų nuopelnus norisi įamžinti ir palikti ateičiai.

Solidžiam krepšinio jubiliejui ypatingą dovaną parengė 25-erių sukaktį sausį minėjusios legendinės laidos „Krepšinio pasaulyje“, kurią dabar rodo „Lietuvos ryto“ televizija, kūrėjas Vidas Mačiulis.

Po filmo „Atėjo... Sabas“, į kurį sudėta Lietuvos krepšinio ikonos Arvydo Sabonio gyvenimo ir karjeros istorija ir kuris autoriui pelnė Vinco Kudirkos premiją, atėjo metas įamžinti kitą krepšininką – Šarūną Marčiulionį. Į paprastą dokumentinę juostą jo istorijos nepavyko sudėti – atsirado net keturios filmo dalys, kurias keturis sekmadienius galės įvertinti TV žiūrovai.

„Nežinau, ar įmanoma rasti spalvingesnį krepšininko portretą. Šarūnas žaidė krepšinį, studijavo žurnalistiką, dainuoja, groja, gimęs Kaune niekada nežaidė „Žalgiryje“, vingiuotu keliu ėjo į SSRS rinktinę, pirmas iš postsovietinės krepšinio aikštelės įšoko tiesiai į NBA, įrašytas į krepšinio Šlovės muziejų, įkūrė Lietuvos krepšinio lygą (LKL), pirmą privačią krepšinio mokyklą. Jo gyvenimas spalvingesnis nei 30-ies ar net 50-ies krepšininkų kartu sudėjus“, – „TV dienai“ sakė V. Mačiulis. Jis pabrėžė, kad filmas nėra autobiografinis – jame nėra nė vieno paties Š. Marčiulionio komentaro ir jį sudaro svarus pluoštas archyvinių kadrų bei apie krepšininką išsakyti komentarai būrio garsių žmonių: aktorių Ilonos Balsytės ir Rolando Kazlo, filosofo Arvydo Juozaičio, pramogų pasaulio veterano Arūno Valinsko ir kt.

Iš viso Š. Marčiulionio portretą tapė net 33 žmonės. Vienas svarbiausių momentų – jau Anapilin iškeliavusių krepšininko tėvų Laimos ir Juozo Marčiulionių, su kuriais V. Mačiulis artimai bendravo, – interviu. Filme prisimintas ir paaugliškas Š. Marčiulionio eksperimentas, kai su bendraamžiais pasigamintas sprogmuo smarkiai nudegino rankas, akis ir tik stebuklas išgelbėjo nuo apakimo.

„Kai prasitariau Šarūnui, kad kursiu filmą, jis sakė, kad nereikia, ir aš jį suprantu. Bet man filmo reikia. Kartais, atsimušdamas į duris, manau, kad tik man reikia kurti, daryti, įprasminti, bet tikiuosi, ir žmonės tai įvertins. Krepšinio šventės ateina ir praeina, o krepšininkų nuopelnus norisi įamžinti ir palikti ateičiai“, – kalbėjo V. Mačiulis. Paklaustas, ar tas vidinis variklis padės sukurti ir kitų krepšinio legendų portretus, jis atsargiai užsiminė: „Mane į priekį veda ožiaragiškas užsispyrimas, jei ne jis, matyt, taip ir liktų viskas nuošaly. Tikrai norėčiau sukurti filmus apie Rimą Kurtinaitį, Valdemarą Chomičių ir dar daug kitų.“

„Šarūnas Marčiulionis. Daina – gyvenimo metafora“ – sekmadienį 15 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

krepsinio fane

krepsinio fane portretas
Butinai ziuresiu!

Jo

Jo portretas
Kažkas iš šio kičo pasidarys gražaus pinigėlio o durniai pirkę bilietus jiems tuos pinigėlius suneš

dekojam uz informacija

dekojam uz informacija portretas
seniai turime bilietus i svente]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių