Liūdna elegija apie imigrantų vargus

Filmas "Kartą Niujorke" primena tuos laikus, kai ir iš Lietuvos į tolimąją Ameriką perpildytais laivais plaukė geresnio gyvenimo trokštantys emigrantai.

Rusų specifikos ekspertas

Pernai pagrindinėje Kanų kino festivalio programoje parodytą filmą "Kartą Niujorke" sukūręs režisierius Jamesas Gray Holivude yra laikomas rusiškos mafijos ekspertu ir žmogumi, kuris ne iš knygų žino, kuo ir kaip nuo seno Amerikoje verčiasi imigrantai iš Rusijos ir Rytų Europos šalių. Ir tai suprantama, juk režisieriaus seneliai tuoj po Rusijoje įvykusios revoliucijos paliko gimtinę ir išvyko laimės ieškoti į Ameriką.

Jų pasakojimai apie vargus, patirtus naujoje tėvynėje, neliko vien šeimyniniuose archyvuose. J.Gray neslepia, kad kurdamas filmus naudojasi savo artimųjų prisiminimais ir į siužetus vis įpina biografinius motyvus. Ypač jų daug naujausiame filme "Kartą Niujorke" (originalus pavadinimas "Imigrantė").

Jau pirmasis J.Gray darbas "Mažoji Odesa", 1994-aisiais Sidabro prizu apdovanotas Venecijos kino festivalyje, sukrėtė Bruklino rajone įsikūrusios išeivių iš Sovietų Sąjungos kriminalinės irštvos vaizdais ir sodriais rusiškais keiksmažodžiais, byrėjusiais iš aktorės Natalijos Andreičenko burnos. Tikrų rusų aktorių matėme ir kituose šio režisieriaus filmuose. Po ilgos pertraukos jo kriminalinėje dramoje "Mes valdome naktį" (2007 m.) regėjome, kaip dabar atrodo seniai į Ameriką emigravusi ir labai pasikeitusi romantiškų vaidmenų atlikėja Jelena Solovej, suvaidinusi narkobarono Bužajevo žmoną Kaliną. Nedidelį vaidmenį ji vaidina ir šį kartą.

Pagal tikrus įvykius

Filmas "Kartą Niujorke" (mūsų platintojai pakeitė originalų pavadinimą, kad naujasis iš karto žiūrovams primintų režisieriaus Sergio Leone‘s kriminalinį epą "Kartą Amerikoje") prasideda rūkuose skendinčios Laisvės statulos panorama ir tuoj po to –  scena Eliso saloje, kurioje visiems atvykėliams iš Europos prasidėdavo pirmoji pažintis su laisvės šalimi ir čia vyraujančiais įstatymais. 1921-ųjų sausį į šią pažadėtąją žemę iš perpildyto laivo su sergančia seserimi nužengė imigrantė iš Lenkijos Eva Cybulska (ją emocingai suvaidino žavioji prancūzė Marion Cotillard). Po žeminančių procedūrų nemaža dalis atvykėlių pripažįstami našta valstybei (dėl prastos sveikatos ar įtarimų anksčiau pažeidus įstatymus) ir turi laukti teismo arba deportacijos. Evai likimas buvo gailestingas – ją per selekciją įsidėmėjo Bruno Veisas (jį vaidina jau ketvirtą kartą su J.Gray dirbantis aktorius Joaquinas Phoenixas) – geraširdis perkeltųjų asmenų (vadinamųjų dipukų) bendrijos narys.

Filmo pagrindą sudaro gerai imigrantų vargus žinojusio Luco Sante knyga "Low Life" ("Sunkus gyvenimas"), o Evos Cybulskos prototipas buvo visame Manhatane žinoma lenkaitė, išgarsėjusi dėl laisvo elgesio ir dažnų proto aptemimų. Filmo prologas nufilmuotas tikruose Eliso saloje išlikusiuose filtracijos pastatuose, kurie jau seniai nebeatlieka pagrindinių funkcijų, bet, regis, iki šiol dvelkia čia per beveik šimtą metų sukaupta ir vis dar neišvėdinta kančių ir nusivylimų atmosfera.

Teatras, opera ir magija

Jau pirmuose filmo kadruose liūdną nuotaiką skleidžia ir būsimas dramas pranašauja graži klasikinė muzika. Giacomo Puccinio, Richardo Wagnerio ir Charles'o Gounod melodijos ir paties Enrico Karuzo pasirodymas filme yra nepaprastai svarbūs. Jie išduoda ir režisieriaus susižavėjimą klasikinėmis operomis, kuriose, anot J.Gray, "dominuoja perdėtos aistros ir ryškus tragizmas". Tarp šių dviejų polių plėtojasi ir filmo siužetas, kuriame žiauri gyvenimo realybė susipina su rafinuotai estetizuotu teatro pasauliu ir čia vyraujančiais melodramos konfliktais. Pasirodo, kad geraširdis Evos globėjas visai nėra paklydusių sielų gelbėtojas gerasis samarietis, o greičiau paprasčiausias suteneris. Bruno Veisas yra nedidelio kabareto savininkas, savo įstaigoje efektingus pasirodymus scenoje sumaniai derinantis su elitinio viešnamio teikiamomis paslaugomis.

Šiame Bruno Veiso kartu su įstaigos šeimininke (liūdna šiame epizodiniame vaidmenyje matyti buvusią rusiškų filmų aristokratę J.Solovej) sukurtame pasaulyje Evai bus skirtas turtingų klientų viliotojos vaidmuo, ir iš šio amplua spąstų jai pačiai ištrūkti neįmanoma. Nebent padėtų tikras meilės stebuklas arba kokie nors magiški triukai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių