- Jūratė Kuzmickaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tuo metu, kai Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždutės pasakojasi apie riebalų nusiurbimo ir skrandžio mažinimo operacijas bei naujas dietas, Indrė ir Erikas Tamašauskai laidoje "Maistas ir aistros" moko iš širdies mėgautis maistu, o į jo gamybos procesą įtraukti visus šeimos narius.
Daugybė vietų
"Geras, skanus maistas yra didžiulis malonumas, o jo gaminimas, produktų paieška gali būti viena šauniausių aistrų", – neabejoja kanalu "LRT Kultūra" transliuojamos laidos "Maistas ir aistros" rengėjai.
Indrę ir Eriką galima sutikti pievoje renkančius vaistines žoles arbatoms, šakeles vitaminingai naminei girai, giles kavai ar skabančius kiaulpienių žiedus (iš jų jie gamino naminį vyną). Arba – turguje perkančius vištos kojas ("Šaltienai, – paaiškina Indrė. – Tai yra geriausias dalykas plaukams ir nagams, maisto papildus galima mesti į šiukšlių dėžę.").
Per pirmąjį savo laidos sezoną jie apsilankė daugybėje įdomių vietų – ir kur malami grūdai, ir kur kepama duona, daroma gira, gaminamos trauktinės. Žiniomis laidos "Maistas ir aistros" rengėjai šeštadienio rytais dalijasi su savo žiūrovais.
Gaminti namuose
"Maistas turi būti ne tik malonumas, bet ir sveikata, – įsitikinęs E.Tamašauskas. – Tačiau tokio maisto prekybos centre nenusipirksi."
"Todėl mūsų laidos vienas tikslų – išmokyti žmones kuo daugiau gaminti namuose, – pratęsia I.Tamašauskienė. – Nes taip – nepalyginti skaniau, pigiau ir sveikiau."
Mūsų laidos vienas tikslų – išmokyti žmones kuo daugiau gaminti namuose.
Laidos "Maistas ir aistros" kūrėjai pataria namuose išsikepti naminės duonos, kuri ilgai nesužiedės, patiems gamintis majonezą, jogurtą, garstyčias, pomidorų padažą – visa tai, ką galima rasti ir prekybos centre, tik su galybe nepageidaujamų priedų ir kelis kartus brangiau.
"Kam brangiai pirkti produktą egzotišku pavadinimu "Ghi", jei mūsų seneliai jau kadaise žinojo, kaip jį pasigaminti? Juk tai – lydytas sviestas, tik lietuviškai paprasčiau skamba", – juokiasi E.Tamašauskas. – Išmokėme savo žiūrovus jį gaminti, tai visiškai lengva."
"Kaip ir užsišaldyti naminio sultinio, – kalba I.Tamašauskienė. – Kokybiškas sultinys verda ilgai, tam reikia kelių valandų. O čia – prireikus sriubai ar padažui išsitrauki indelį iš šaldiklio, ir viskas."
Senelių palikimas
Žiūrovai sužinojo ir apie įmantrių patiekalų gamybą – pavyzdžiui, receptų iš Radvilų rūmų virėjų užrašų bei Oginskių dvaro virtuvės. Grybų sūris, totoriškas ajero saldumynas, Radvilų virėjo migdolų tortas, aguonų skanėstas, įdarytos žąsų kaklų odelės, desertas "Snieguolė", kiauliena šiene, žąsies taukų saldainiai su šokoladu, alijošiumi ir medumi.
Bet juk žąsies taukų saldainiai ar migdolų tortas – tikri kūno linijų žudikai! Ar "Maistas ir aistros" yra laida, nukreipta prieš sveiką gyvenseną?
"Mes kaip tik už sveiką gyvenseną, – užtikrina Indrė. – Būtent todėl griauname mitus. Jus ragina kovą prisipirkti salotų, agurkų, pomidorų, kad gautumėte vitaminų? O mes sakome, kad kur kas sveikiau valgyti sezonines daržoves ir sulaukti, kol salotos užderės natūraliai."
"Mūsų senoliai, – aiškina Erikas, – puikiai išmanė sezoninio maisto naudą, nors buvo baigę tik gyvenimo universitetus. Vasarą pilna burna valgę šviežias daržoves, rudenį jas turime paruošti šaltajam sezonui, kad daržovės organizmą veiktų šildančiai. Mes kviečiame prisiminti mūsų tėvų ir senelių rauginimo, sūdymo, džiovinimo būdus, kuriuos, deja, esame primiršę, nors tai – didelė vertybė."
Šviečiamosios kulinarijos laidos rengėjai neabejoja, kad daugybė ligų atsitrauktų ir nereikėtų jokių dietų, jei būtų laikomasi trijų taisyklių: 1. Rinktis kuo įvairesnius produktus (atsižvelgiant į sezoniškumą); 2. Maistą gamintis patiems; 3. Sumažinti maisto kiekį per pusę.
Radvilų virėjo tortas
Įdarui reikės:
200 g migdolų,
100 g razinų be kauliukų,
100 g figų, finikų arba kitokių džiovintų vaisių be kauliukų,
200 g meduolių,
50 g tarkuotos citrinos žievelės,
100 g sirupo (labai tinka medaus ir citrinos saldžiarūgštis sirupas),
muskato, cinamono.
Paruošimo būdas:
Tortinę iškloti sluoksniuota tešla, suformuojant dubenį (stengtis tešlą iškočioti iki 2–3 milimetrų storio). Jeigu neturite laiko pasigaminti tešlos, galima jos nusipirkti parduotuvėje.
Įdarui skirtus džiovintus vaisius užpilti karštu vandeniu ir palaikyti, kol vanduo atvės.
Meduolius susmulkinti elektriniu smulkintuvu arba sutarkuoti burokine tarka.
Nupilti nuo vaisių vandenį ir jį nuspausti. Vaisius, sutrintus meduolius, sutarkuotą citrinos žievelę gerai išmaišyti dubenyje, užpilti sirupu ir dar kartą gerai permaišyti, kad visos sudėtinės dalys tolygiai pasiskirstytų.
Įdarą sukrėsti į tešla išklotą formą, išlyginti ir uždengti tešlos dangčiu. Dangtyje padaryti skylę garui išeiti.
Kepti, kol gražiai paruduos, prieš baigiant kepti aptepti viršų kiaušinio trynio plakiniu, kad tortas gražiai blizgėtų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Eurovizija“ sulaukė daugiau kaltinimų: paaiškino sprendimo priežastis5
Internete pasipylė kritika Eurovizijos organizatoriams, mat jie leidžia Izraelio atstovei Eden Golan dalyvauti dainų konkurse, esant tokiai politinei situacijai. Tiesa, tiesioginį nepasitenkinimą iš žmonių gavo ir pati atlikėja – už dalyv...
-
Princas Williamas pirmą kartą po Kate vėžio diagnozės grįžo prie viešųjų pareigų1
Princas Williamas (Viljamas) ketvirtadienį pirmą kartą po žmonos vėžio diagnozės grįžo prie viešųjų pareigų, sustiprindamas karališkosios šeimos gretas karaliaus Charleso III (Karolio III) ir princesės Catherine (Ketrin) sveik...
-
EŽTT nepriėmė F. Kirkorovo skundo dėl draudimo atvykti į Lietuvą18
Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nutarė nepriimti Rusijos muzikos atlikėjo Filipo Kirkorovo, kurio koncertinė veikla įvardijama Kremliaus „minkštosios galios“ įrankiu, skundo dėl Migracijos departamento sprendimo uždrausti jam...
-
P. Gražulis apie romantiškų santykių atnaujinimą su dukters mama Birute: gal yra tas noras19
Prieš keturis mėnesius Petras Gražulis po 27-erių metų neteko darbo Seime, o kartu – ir gyvenamosios vietos Seimo viešbutyje. Kol kas buvęs politikas leidžia dienas gamtoje, mėgaujasi su vaikais leidžiamu laiku, o antros pusės neie...
-
S. Nainė: jei atsuktų metus atgal, aš tikrai taip nedrebėčiau
„Muzikinėje kaukėje“ – paskutinis žingsnis iki finalo. Būtent šį šeštadienį paaiškės, kurie keturi dalyviai keliauja į finalą, o nugalėtoją išrinks televizijos žiūrovai, balsuodami tiesiogiai. K...
-
Žinomi nuomonių formuotojai atskleidė, kiek uždirba socialiniuose tinkluose5
Socialinių tinklų žvaigždės dažnai vaizduojami kaip begalinės laimės ir sėkmės oazės gyventojai: prabangūs kelionių vaizdai, išskirtiniai renginiai, stulbinantys drabužiai ir prašmatnus gyvenimo būdas. Visa tai tarsi byloja apie le...
-
Iliuzionistas R. Bernatonis pamato sukčių pinkles, tačiau į Balį ar Italiją keliauti nebedrįsta
Iliuzionistas Rokas Bernatonis jau kurį laiką garsėja ne tik savo įspūdingais magijos triukais, bet ir dar viena veikla, kuri išgarsino jį visame pasaulyje. Vyras ėmė gaudyti tūkstančius žmonių apgavusius sukčius! Tiesa, visa tai turi savo ...
-
Lietuvių širdis ištirpdė eurovizinę dainą „Luktelk“ perdainavęs japonas1
Japonas Kotaro Hisada aktyviai kuria lietuvišką turinį socialiniame tinkle „Instagram“. Jo neaplenkė ir artėjančios Eurovizijos aktualijos – vaikinas perdainavo šių metų Lietuvai atstovaujančio Silvester Belt dainą &bdq...
-
Tūkstančius uždirbančiai grožio specialistei įkyrų gerbėją teko sodinti į kalėjimą: tai nesiliovė1
Karolina Meschino, Lukas Gricius, Jusė Arlauskaite-Jazzu ir daugelis kitų garsiausių Lietuvos žvaigždžių savo gerbėjus nuolat stebina besikeičiančiais įvaizdžiais, pasirodydami su ilgais, sveikais ir itin natūraliai atrodančiais plaukais. Už tai...
-
SEL apie pasirodymus Panevėžyje ir Marijampolėje: naktiniuose klubuose rengiami šou intymesni3
Jau šį savaitgalį grupės SEL gerbėjų lauks du visiškai kitokie pasirodymai – balandžio 19 dieną Egidijus Dragūnas su muzikantais surengs šou Panevėžio naktiniame klube „Afteris“, o šeštadienį, bal...