„Maistas ir aistros“: skaniau, sveikiau, pigiau

Tuo metu, kai Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždutės pasakojasi apie riebalų nusiurbimo ir skrandžio mažinimo operacijas bei naujas dietas, Indrė ir Erikas Tamašauskai laidoje "Maistas ir aistros" moko iš širdies mėgautis maistu, o į jo gamybos procesą įtraukti visus šeimos narius.

Daugybė vietų

"Geras, skanus maistas yra didžiulis malonumas, o jo gaminimas, produktų paieška gali būti viena šauniausių aistrų", – neabejoja kanalu "LRT Kultūra" transliuojamos laidos "Maistas ir aistros" rengėjai.

Indrę ir Eriką galima sutikti pievoje renkančius vaistines žoles arbatoms, šakeles vitaminingai naminei girai, giles kavai ar skabančius kiaulpienių žiedus (iš jų jie gamino naminį vyną). Arba – turguje perkančius vištos kojas ("Šaltienai, – paaiškina Indrė. – Tai yra geriausias dalykas plaukams ir nagams, maisto papildus galima mesti į šiukšlių dėžę.").

Per pirmąjį savo laidos sezoną jie apsilankė daugybėje įdomių vietų – ir kur malami grūdai, ir kur kepama duona, daroma gira, gaminamos trauktinės. Žiniomis laidos "Maistas ir aistros" rengėjai šeštadienio rytais dalijasi su savo žiūrovais.

Gaminti namuose

"Maistas turi būti ne tik malonumas, bet ir sveikata, – įsitikinęs E.Tamašauskas. – Tačiau tokio maisto prekybos centre nenusipirksi."

"Todėl mūsų laidos vienas tikslų – išmokyti žmones kuo daugiau gaminti namuose, – pratęsia I.Tamašauskienė. – Nes taip – nepalyginti skaniau, pigiau ir sveikiau."

Mūsų laidos vienas tikslų – išmokyti žmones kuo daugiau gaminti namuose.

Laidos "Maistas ir aistros" kūrėjai pataria namuose išsikepti naminės duonos, kuri ilgai nesužiedės, patiems gamintis majonezą, jogurtą, garstyčias, pomidorų padažą – visa tai, ką galima rasti ir prekybos centre, tik su galybe nepageidaujamų priedų ir kelis kartus brangiau.

"Kam brangiai pirkti produktą egzotišku pavadinimu "Ghi", jei mūsų seneliai jau kadaise žinojo, kaip jį pasigaminti? Juk tai –  lydytas sviestas, tik lietuviškai paprasčiau skamba", – juokiasi E.Tamašauskas. – Išmokėme savo žiūrovus jį gaminti, tai visiškai lengva."

"Kaip ir užsišaldyti naminio sultinio, – kalba I.Tamašauskienė. – Kokybiškas sultinys verda ilgai, tam reikia kelių valandų. O čia – prireikus sriubai ar padažui išsitrauki indelį iš šaldiklio, ir viskas."

Senelių palikimas

Žiūrovai sužinojo ir apie įmantrių patiekalų gamybą – pavyzdžiui, receptų iš Radvilų rūmų virėjų užrašų bei Oginskių dvaro virtuvės.  Grybų sūris, totoriškas ajero saldumynas, Radvilų virėjo migdolų tortas, aguonų skanėstas, įdarytos žąsų kaklų odelės, desertas "Snieguolė", kiauliena šiene, žąsies taukų saldainiai su šokoladu, alijošiumi ir medumi.

Bet juk žąsies taukų saldainiai ar migdolų tortas – tikri kūno linijų žudikai! Ar "Maistas ir aistros" yra laida, nukreipta prieš sveiką gyvenseną?

"Mes kaip tik už sveiką gyvenseną, – užtikrina Indrė. – Būtent todėl griauname mitus. Jus ragina kovą prisipirkti salotų, agurkų, pomidorų, kad gautumėte vitaminų? O mes sakome, kad kur kas  sveikiau valgyti sezonines daržoves ir sulaukti, kol salotos užderės natūraliai."

"Mūsų senoliai, – aiškina Erikas, – puikiai išmanė sezoninio maisto naudą, nors buvo baigę tik gyvenimo universitetus. Vasarą pilna burna valgę šviežias daržoves, rudenį jas turime paruošti šaltajam sezonui, kad daržovės organizmą veiktų šildančiai. Mes kviečiame prisiminti mūsų tėvų ir senelių rauginimo, sūdymo, džiovinimo būdus, kuriuos, deja, esame primiršę, nors tai – didelė vertybė."

Šviečiamosios kulinarijos laidos rengėjai neabejoja, kad daugybė ligų atsitrauktų ir nereikėtų jokių dietų, jei būtų laikomasi trijų taisyklių: 1. Rinktis kuo įvairesnius produktus (atsižvelgiant į sezoniškumą); 2. Maistą gamintis patiems; 3. Sumažinti maisto kiekį per pusę.


Radvilų virėjo tortas

Įdarui reikės:

200 g migdolų,

100 g razinų be kauliukų,

100 g figų, finikų arba kitokių džiovintų vaisių be kauliukų,

200 g meduolių,

50 g tarkuotos citrinos žievelės,

100 g sirupo (labai tinka medaus ir citrinos saldžiarūgštis sirupas),

muskato, cinamono.

Paruošimo būdas:

Tortinę iškloti sluoksniuota tešla, suformuojant dubenį (stengtis tešlą iškočioti iki 2–3 milimetrų storio). Jeigu neturite laiko pasigaminti tešlos, galima jos nusipirkti parduotuvėje.

Įdarui skirtus džiovintus vaisius užpilti karštu vandeniu ir palaikyti, kol vanduo atvės.

Meduolius susmulkinti elektriniu smulkintuvu arba sutarkuoti  burokine tarka.

Nupilti nuo vaisių vandenį ir jį nuspausti. Vaisius, sutrintus meduolius, sutarkuotą citrinos žievelę gerai išmaišyti dubenyje, užpilti sirupu ir dar kartą gerai permaišyti, kad visos sudėtinės dalys tolygiai pasiskirstytų.

Įdarą sukrėsti į tešla išklotą formą, išlyginti ir uždengti tešlos dangčiu. Dangtyje padaryti skylę garui išeiti.

Kepti, kol gražiai paruduos, prieš baigiant kepti aptepti viršų kiaušinio trynio plakiniu, kad tortas gražiai blizgėtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dėsnis

Dėsnis  portretas
Jie man gražūs. Tokie gerą energiją skleidžiantys žmonės negali būti nepozityvūs.

komentaras

komentaras portretas
neziuriu, nes maistas jau atsibodusi tema. Tiketi sunku, nes tai tiesiog verslas, prisimenu jo ketinimus del alkoholio ksi dar buvo seime. Dabar kai niekas neisrinko, itikineja kitoje srityje. Zmones be ambiciju, rytoj gal megztinius megs ir sakys kad tsi nuostabu. Tokios laidos zmonems nepadeda isgyventi. Erikas visada buvo verslus zmogus ir kai su Grazina gyveno, visokius darbus dirbo.

Diogenas

Diogenas portretas
Nuostabi pora.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių