A. Mamontovas: privalome savyje nugriauti „Berlyno sieną“ ir sujungti visus lietuvius

  • Teksto dydis:

Vasario 16-ąją LRT PLIUS eteryje startuoja naujas TV projektas „Misija – Pasaulio Lietuva“, kurį ves Andrius Mamontovas. Tai Pasaulio lietuvių metams skirtas dokumentinių filmų ciklas apie įvairiuose kraštuose gyvenančių lietuvių bendruomenes. Projekto autoriai siekia mažinti atskirtį tarp žmonių, gyvenančių teritorinėje Lietuvoje, ir tautiečių, išsibarsčiusių po įvairiausius pasaulio miestus, parodyti, kad tautinė tapatybė gali būti svarbi gyvenant svetur.

„Lietuva yra ten, kur gyvena lietuviai. Ar tai būtų Berlynas, Vilnius, Kopenhaga, ar Panevėžys. Neteisinga skirstyti tautą į dvi dalis: mes ir jie. Mes kviečiame statyti ne sienas, o tiltus, neklijuoti etikečių, tokių, kaip emigrantas ar išdavikas“, – teigia projekto „Misija – Pasaulio Lietuva“ prodiuseris Vladas Linauskas.

Pirmoji filmų ciklo dalis pasakos apie Berlyno lietuvius. „Berlyną pasirinkome neatsitiktinai. Nuo 1989 metų lankausi Berlyne kasmet, nes man čia labai patinka. Mačiau ir Berlyno sieną, mačiau, kaip ta siena griuvo, ir manau, kad ji svarbi ir mums, lietuviams. Ji iliustruoja, kaip mes kartais elgiamės su savo tautiečiais, kurie išvažiuoja: atskiriame juos, imame laikyti svetimais. Tuo tarpu yra ne taip jau ir daug dalykų, kurie mus iš tikrųjų skiria. Mes visi savyje privalome nugriauti šią sieną ir žvelgti į pasaulį atviresniais žvilgsniais“, – dalijasi Andrius Mamontovas.

Filmų ciklas pristato Andriaus Mamontovo ir kūrybinės komandos kelionę fiksuojant svarbiausių lietuvių bendruomenių Europoje gyvenimą, kasdienybę, įžvalgas ir svajones. Skambant A. Mamontovo muzikai ir keičiantis kelionės vaizdams bandoma atsakyti į klausimus, kas iš tiesų yra lietuviškoji tapatybė, kaip keičiasi jos supratimas, kas mus jungia ir ko galime pasimokyti iš tautiečių, gyvenančių svetur.

Berlyno lietuviai, pasak „Misija – Pasaulio Lietuva“ kūrėjų, vertina laisvę bei įvairovę. Pirmajame filme savo mintimis dalysis Berlyno lietuvių bendruomenės pirmininkas Petras Breimelis, rašytoja Lina Ever, klubo „Panke“ steigėjas Justas Rudžianskas, lietuviško kino festivalio Berlyne organizatorė Giedrė Simanauskaitė ir kiti. Juos visus patraukė šio miesto atvirumas kūrybiškoms iniciatyvoms. Šie žmonės – savotiški mūsų kultūros ambasadoriai vienoje svarbiausių Europos sostinių.

„Siekiame atkreipti dėmesį į tuos, kurie dažniausiai lieka diskusijų užribyje, nors savo darbais bei gyvenimu atstovauja Lietuvai visame pasaulyje. Ne moralizuoti ar pašiepti, bet parodyti platesnį vaizdą, kuriame žmonės, pasirinkę gyventi kitose šalyse, netampa svetimais“, – sako prodiuseris Vladas Linauskas.

Iš Vokietijos projekto „Misija – Pasaulio Lietuva“ maršrutas drieksis per Liuksemburgo, Belgijos, Danijos, Jungtinės Karalystės, Airijos, Olandijos, Austrijos, Čekijos, Vengrijos, Šveicarijos, Italijos ir Graikijos lietuvių bendruomenes.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

.....

..... portretas
Raudonoji skeuterė prarūges pankelis, šlamšto prikimšta galva jam toli iki lietuvio.

Antakalnis

Antakalnis portretas
Jaunimui jis gali kabint makaronus Koks jis Lietuvos gerbėjas, aš kartu augau su Mamutu sovietiniu subinlaižių, išverstakuriu. Tai soviėtinis reliktas. Hamelionas

Kauniokas

Kauniokas portretas
Čia grynas lietuvio bruožas mokyti kitus , kam čia idomus tas paukščių šriftas kalba eina ,kad mamutas komunisto gabalas ir mulkis, pučia migla i akis liaudžiai.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių