A. Misevičiūtė: modelis, kuris vertina geriausius pasaulio restoranus

  • Teksto dydis:

„Kas pasakė, kad modeliai nevalgo?“ – tarė Aistė Misevičiūtė ir tapo žvaigžde, nurungusia žinomiausius pasaulio maisto kritikus. Vieno iš penkių populiariausių pasaulio maisto meno tinklaraščių „Luxeat“ autorė dabar laikoma bene svarbiausia persona gastronomijos pasaulyje. Ir yra vienintelis aukščiausios klasės modelis, pradėjęs karjerą, susijusią su restoranų šefų darbo vertinimu.

„Man visada buvo įdomu valgyti ir ragauti, tačiau kai augau Lietuvoje, nebuvo maisto kultūros. Prisimenu, kaip su tėvais stovėdavome eilėse prie bananų ir apelsinų. Kai išvažiavau dirbti į Paryžių, maisto kultūra, aukštoji gastronomija ir maisto menas mane sužavėjo. Tai ir paskatino domėtis geros kokybės restoranais, kurių šefai gyvenimą skiria kurti ir tobulinti patiekalus”, – LRT televizijos laidai „Stilius“ pasakoja viena garsiausių iš Lietuvos kilusių manekenių.

Visgi Aistė labai atsargiai kalba apie mūsų restoranų maisto kultūrą. Kaip tikra diplomatė. Į klausimą – ar kur pietavo Vilniuje, ar gali įvertinti patiekalus – ji atsako aplankiusi kelis žinomus restoranus. Bet itin aukštinamo šefo virtuvei tiesiai pataria, ko nereikia daryti gastronomijos srityje.

O kas vyksta, kai ši moteris pietauja pasaulinę šlovę pelniusiuose restoranuose? Šefai suka ratus aplink stalą, pasakoja, ką ir kodėl darė vienaip ar kitaip, ir trukdo ragauti bei vertinti, neslepia Aistė, išmanymu ir smalsumu pakerėjusi švedų prodiuserius. Būtent jie, rekomenduoti „Frantzen“, vieno iš garsiausių Stockholmo restorano  šefo, pakvietė Aistę filmuotis dokumentiniame filme „Foodies“ („Gurmanai“).

Filme penki garsiausi pasaulio maisto tinklaraštininkai keliauja po megapolius, lanko žinomus pasaulio restoranus ir ragauja. „San Sebastiano kino festivalyje į filmo peržiūrą susirinko pilnutėlė salė. Jaučiausi kaip vizito pas psichologą metu, tarsi psichoanalizės seanse – stebėti save iš šono buvo keista ir įdomu. Bet tai, ką darau, keliaudama ir ragaudama, man teikia didžiulį malonumą. Žmonės dėl sporto varžybų važinėja po pasaulį, kodėl to nedaryti dėl geros kokybės maisto?”

Labiausiai Aistė vertina japonų virtuvę. Į tolimosios šalies restoranus vakarieniauti ji skrido jau gal 15 kartų. „Europoje esančios japonų virtuvės supratimas neatitinka tikrovės. Esu valgiusi daugybėje Tokijo, Kioto restoranų, kurie pripažinti visame pasaulyje. Japonai apskritai laikomi kokybiško ir įdomaus maisto kūrėjai. O jų virtuvė turtinga, nes šefai naudoja natūralius produktus. Tokijuje gali vakarieniauti už tūkstančius jenų prabangiame restorane, bet tokios pat aukštos kokybės maisto gausi ir gatvėje. Viskas bus švariai paruošta ir kitaip, nei kituose pasaulio didmiesčiuose.”

Visas pasakojimas apie Aistę Misevičiūtę ir jos gurmaniškas keliones per įdomiausias pasaulio virtuves – šeštadienį, gruodžio 20 d., 19.30 val. per LRT televizijos  „Stilių“. Laidos autorė ir vedėja Violeta Baublienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių