Mokslo naujienas pristatys ir kosmonautų skafandrus dėvintys personažai

  • Teksto dydis:

Jau birželio 7 d.  LRT kultūroje startuoja nauja laida apie Lietuvos mokslą, kurią rengs žurnalisto, kultūros apžvalgininko Ryčio Zemkausko vadovaujama kūrybinė grupė. Joje – ir du po kosmonautų skafandrais pasislėpę paslaptingi personažai.

Pasak „Projekto PI“ kūrėjų, mūsų mokslo tyrėjams viešojoje erdvėje skiriama nepelnytai mažai dėmesio, tad laida sieks užpildyti šią spragą.

„Mokslo naujienas“ mūsų šalyje dažnai atstoja pranešimai apie šveicarų, britų ir rumunų mokslininkų „išradimus“, – ironizuoja R. Zemkauskas. – Šie „mokslininkai“ dažniausiai tiria tokias keistenybes kaip konjako įtaka atminčiai, šviesiaplaukių kilmę iš Čingischano, čiupakabrų populiaciją Meksikoje. Kas ir kokiose redakcijose kuria šias mokslo „naujienas“, nėra taip svarbu, labiau svarbu, kad šios „naujienos“ užgožia tikrą informaciją apie mokslą.“

Mes pamirštame arba tiesiog nebeturime laiko pasidomėti, ką ir kokiomis sąlygomis iš tiesų kasdien tiria mūsų šalies mokslininkai.

Labai panašiai, anot R. Zemkausko, ją užgožia ir vaikiški televiziniai projektai, kur mokslas yra pateikiamas kaip smagus žaidimas – ten nuolat sprogdinama, laužoma ir griaunama, pakeliui įspėjant to nedaryti namie. Yra ir trečioji mokslo naujienų rūšis – didieji projektai iš tolimų zondų, Nobelio laureatų laboratorijų ir juodųjų skylių.

„Visa tai gerai ir įdomu, tačiau neretai susižavėję vandeniu Marse ar dar vienos paralelinės visatos galimybe mes pamirštame arba tiesiog nebeturime laiko pasidomėti, ką ir kokiomis sąlygomis iš tiesų kasdien tiria mūsų šalies mokslininkai“, – svarsto laidos autorius.

„Būtent todėl „Projektas PI“ nusprendė visą šį informacinį „kosmosą“ nuleisti į Žemę ir pakalbėti apie mūsų tyrėjų kasdienybę, – pasakoja R. Zemkauskas. – Padarėme tai tiesioginiu būdu  – laidos vedėjai yra du į Žemę sugrįžę kosmonautai – tyrėjai. Jie jau gerą mėnesį vaikšto po Lietuvą ir ją atranda. Sužavėtų praeivių asmenukės su šiais personažais jau užtvindė socialinius tinklus.“ Kas jie tokie, laidos kūrėjai kol kas neatskleidžia – žada tai padaryti netrukus vieša tapsiančioje projektui skirtoje paskyroje socialiniuose tinkluose.

„Projektas PI“ laidose apie Lietuvos mokslo problemas ir vykdomus tyrimus kalbės įvairių kartų ir sričių tyrėjai: nuo akademikų iki doktorantų Vilniuje ir Londone, nuo mokslo politikos formuotojų iki Vilniaus gatvę kasinėjančių archeologų.

Projektą kuria žinomi televizijos „tyrėjai“: prodiuseris, VDU docentas R. Zemkauskas, humanitarinių mokslų daktarė Sigita Trainauskienė, operatorius Gvidas Kovėra, režisierius Ričardas Rickevičius.

„Projektas PI“ – nuo birželio 7 d. trečiadieniais 19 val. per LRT kultūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių