N. Kazlaus laidoje – čekų kino grandas, „Oskaro“ laureatas J. Menzelis

  • Teksto dydis:

Šį sekmadienį LRT laidoje „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus” – pokalbis su iškiliuoju čekų kino klasiku, „Oskaro“ laureatu už filmą „Ypatingo sekimo traukiniai“  Jiříu Menzeliu.

Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje jis pelnė „Auksinį lokį” už filmą „Vieversiai ant siūlo'' , kuris komunistų režimo buvo slepiamas nuo žiūrovų visus dvidešimt metų. Jo filmuose humanizmą atskleisti padeda sarkazmas ir provokuojančios kinematografo priemonės. Nors pats Jiřís (Jiržis) Menzelis kalba tik viena – gimtąja čekų kalba, kuria ir vyko pašnekesys Lietuvoje, jo kinematografinę kalbą supranta visas pasaulis.

„Man buvo didelis iššūkis kalbinti Menzelį čekų kalba, bet tiesiog nebuvo jokios kitos išeities. Esu garsaus čekų kompozitoriaus A. Dvořáko(Dvoržako) vardo dainininkų tarptautinio konkurso laureatė, todėl yra tekę dainuoti įvairių arijų bei dainų čekų kalba, taigi šią kalbą teko prisiminti darant interviu“, –  pasakoja laidos autorė ir vedėja, Lietuvos operos primadona Nomeda Kazlaus.

Nors filmai, už kuriuos J. Menzelis gavo prestižiškiausius pasaulinius apdovanojimus – nespalvoti, tačiau žmogiškų emocijų skalė juose trykšta visomIs ryškiausiomis spalvomis. Pats režisierius sako: „Kuriu filmus tam, kad žmonės eitų jų pasižiūrėti.  Jei ateina daug žmonių, tai man yra sėkmė.”

Ekscentriškasis čekų kino grandas vieninteliame interviu Lietuvos žiūrovams primena, kad gėrį reikia puoselėti kiekvieną akimirką. Kartais – net tuomet, kai žinai, kad tavo kūrinį vargu ar išvys žiūrovas. Kodėl jo šedevrai buvo slepiami nuo žiūrovų ilgus dešimtmečius?

Apie tai – laidoje „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“ šį sekmadienį 21 val. per LRT KULTŪRĄ.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių