Pakrikštyta Britanijos princesė Charlotte

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos princesė Charlotte (Šarlot) sekmadienį buvo pakrikštyta per privačią karališkosios šeimos ceremoniją ir buvo parodyta visuomenei antrąjį kartą, praėjus devynioms savaitėms po to, kai jos tėvai – princas Williamas (Viljamas) ir kunigaikštienė Catherine (Ketrin) – pademonstravo vos gimusią mažylę.

Tik 21 svečias dalyvavo santūriose krikštynose, vykusiose XVI a. Šv. Marijos Magdalietės bažnyčioje, priklausančioje Charlotte prosenelės karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) užmiesčio rūmų kompleksui. Smalsiems žiūrovams buvo leista stebėti bažnyčios šventoriuje.

Visą naktį laukę arba anksti ryte atvykę žmonės, kurių daugelis buvo apsigobę Britanijos vėliavomis, nepabūgo drėgnų orų ir stengėsi užimti geriausias vietas pievelėje prie bažnyčios, priklausančios Sandringamo rūmams Norfolko grafystėje Anglijos rytuose, prieš 14 val. 30 min. vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Williamas ir Kate atėjo į ceremoniją iš netoliese esančios karališkosios rezidencijos su Charlotte ir jos broliu George'u (Džordžu), suteikdami galimybę žmonėms antrąkart pamatyti mažąją princesę,kuri pirmą kartą buvo parodyta savo tėvų ant Švč. Mergelės Marijos ligoninės Londone laiptų tuojau po gimimo gegužės 2 dieną.

Charlotte buvo atvežta į ceremoniją senu vežimėliu, kuriame karalienė Elizabeth kadaise vežiodavo savo vaikus. Jį stūmė Kate, dėvėjusi elegantišką kremo spalvos kostiumėlį ir skrybėlaitę.

Premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) prisijungė prie iškilmių, savo „Twitter“ paskyroje parašęs: „Mano geriausi linkėjimai Kembridžo kunigaikščiui ir kunigaikštienei dėl šiandieninių princesė Charlotte krikštynų.“

Krikšto ceremonijai vadovavo Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (Džastinas Velbis), pasaulio anglikonų dvasinis vadovas, naudodamas puošnią sidabrinę paauksuotą Lelijų krikštyklą, kuri yra karališkųjų brangenybių dalis. Dvasininkas liejo ant mergaitės galvos švęstą vandenį, specialiai atskraidintą iš Jordano upės.

Ketvirtoji eilėje į Britanijos sostą buvo aprengta nėriniuotais atlaso krikšto rūbeliais, atkartojančiais tuos, kurie buvo naudojami per karalienės Victorios (Viktorijos) vyriausios dukros krikštynas 1841 metais.

Princas George'as, kuriame vėliau šį mėnesį sukaks dveji metai, dėvėjo raudonus šortus ir baltus siuvinėtus marškinius.

Trys potencialūs būsimi karaliai – dabartinis sosto įpėdinis princas Charlesas, jo sūnus Williamas ir anūkas George'as – dalyvavo ceremonijoje, kurioje buvo naudojama Victorios viešpatavimo laikų krikštykla.

Tarp svečių buvo 89 metų monarchė ir jos vyras princas Philipas (Filipas), taip pat Kate tėvai – Carole ir Michaelas Middletonai (Kerol ir Maiklas Midltonai).

Williamas ir Kate anksti sekmadienį paskelbė, kad Charlotte turės penkis krikšto tėvus, tarp jų Williamo pusseserę Laura Fellowes (Lorą Felouz) ir Kate pusbrolį Adamą Middletoną (Adamą Midltoną).

Kitais krikšto tėvais tapo Kate draugė Sophie Carter (Sofi Karter) ir du Williamo artimi draugai – Jamesas Meade'as (Džeimsas Midas) ir Thomas van Straubenzee (Tomas van Straubenzė).

Kembridžo kunigaikščiai sakė norintys, kad jų vaikai augtų kaip daugumos kitų šeimų atžalos, ir budriai saugojo jų privatumą. Šiuo metu šeima gyvena atokioje Anmer Holo viloje netoli bažnyčios, kurioje vyko krikštynų ceremonija.

Charlotte krikštynos labai skyrėsi nuo jos tėvų prabangių vestuvių 2011 metais, kurios buvo tiesiogiai transliuojamos televizijos visame pasaulyje. Per jas taip pat nebuvo didžiulio žiniasklaidos šurmulio, lydėjusio Williamo ir Kate abiejų vaikų gimimą.

Pati ceremonija vyko už uždarų durų, bet ją įamžino garsenybių fotografas Mario Testino (Marijus Testinas), kuris buvo artimas Williamo velionei motinai princesei Dianai ir padarė kai kurias žinomiausias jos nuotraukas 1997 metais, prieš pat princesės žūtį per automobilio katastrofą Paryžiuje.

Per ceremoniją buvo sugiedoti du himnai ir dvi giesmės bei perskaityta Evangelijos ištrauka, sakoma Kensingtono rūmų, oficialiosios Williamo ir Kate rezidencijos, pranešime.

Vėliau svečiai buvo vaišinami pyragu ir tortu Sandringamo rūmuose, karalienės užmiesčio rezidencijoje. Be kita ko, tarp krikštynų vaišių buvo gabalėlių iš Williamo ir Kate 2011 metais įvykusių vestuvių torto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonukas

Jonukas portretas
Cituoju: Tarp svečių buvo 89 metų monarchė ir jos vyras princas Philipas (Filipas), taip pat Kate tėvai – Carole ir Michaelas Middletonai (Kerol ir Maiklas Midltonai). Kas čia per pavardžių rašymas? Du skirtingi lietuviški variantai? O kur originalas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių