- Agnė Kairiūnaitė, Bernardas Šaknys, LRT RADIJO laida „Radijo popietė“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Viena didžiausių madų yra dieta – žmonės prisiskaito ir staiga nusprendžia, kad būtinai reikia keisti savo mitybą, bet mada ateina, visi pasižaidžia, ir viso gero. Taip LRT RADIJUI sako virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.
Anot jo, sovietmečiu buvo madingas kotletas „Astra“, o štai neseniai buvusi madinga molekulinė virtuvė tėra paprasčiausias kosmonautų maistas.
– Ar egzistuoja maisto mados?
– Viena didžiausių madų – dieta. Žmonės prisiskaito apie kokią nors dietą ir staiga nusprendžia, kad jiems būtinai reikia keisti savo mitybą. Bet tos mados kai kada keistos.
– Kokių keistų madų yra?
– Atėjo tokios mados, kaip žaliavalgystė, vegetarizmas, nors pas mus labai nemažai tokių žmonių, kad nesuprasi, kokie jie vegetarai. Jie valgo viską, bet, pavyzdžiui, nevalgo kiaulienos arba raudonos mėsos. Tokių neapsisprendusių vegetarų pas mus daug.
– O kalbant apie patiekalų madas?
– Mados ateina, nes mes einame į pasaulį, pasaulis ateina pas mus. Anksčiau kotletas „Astra“ ir Kijevo kotletas buvo mada – jų eidavo valgyti į restoraną. Sovietmečiu, pamenu, agurkų salotų žiemą tik restorane galėjai gauti – namuose agurką matydavai tik atėjus šiltam laikotarpiui. Viena iš tų madų pasaulinėje restoraninėje virtuvėje – molekulinė virtuvė.
Paprasčiausias paaiškinimas – molekulinė virtuvė yra kosmonautų maistas.
– Kas tai yra?
– Paprasčiausias paaiškinimas – molekulinė virtuvė yra kosmonautų maistas. Ten giliniesi nebe į skonines produkto savybes, o į chemines, naudoji įvairius ingredientus, kurie greičiausiai niekada nebus įprastiniai namų virtuvėje. Ir darai dalykus, kurių pasigaminti paprastai namų šeimininkei nėra jokių galimybių, nebent ji turi didžiausią gyvenimo tikslą užsisakyti sau molekulinės virtuvės rinkinį iš užsienio ir atsisiuntusi paskui terliotis, kad sukurtų kokį daiktą, kuris tikrai nesukels didelio susižavėjimo atėjusiems draugams.
– Molekulinė virtuvė reikalauja cheminių žinių?
– Taip. Atsivertęs molekulinės virtuvės knygą staiga supranti, kad reikėjo mokytis chemiją mokykloje arba reikia mokytis iš naujo. Iš tiesų tai atskira mokslo šaka. Beje, kai ši mada atėjo, vienas iš pagrindinių Amerikoje molekulinės virtuvės šefų pasakė, kad tas, kas po 4–5 metų negamins pagal šitos virtuvės principus, bus užneštas laiko dulkėmis. Bet praėjo penkeri metai ir dabar jis pats užneštas tomis dulkėmis, nes tai nebėra populiaru. Mada atėjo, visi pasižaidė, ir viso gero.
– Ar gamindami patyrę šefai turi naudoja svarstykles ar viską deda iš akies?
– Labai norėčiau pamatyti, kaip iš akies atsveriate tokius dalykus, kaip druska. Žinoma, yra būdas druskinti įprastiniu būdu, kai beri, ragauji, beri, ragauji. Įdomiausias momentas, kad daugelyje Lietuvos virtuvių vis dar naudojama akmeninė druska, kurią aš vadinu „kelių barstymo druska“. Nėra ji pati sveikiausia ir pats laikas jos atsisakyti, bet įprotis – toks dalykas, kurį sunku išmušti. Bet kai močiutė virtuvėje paima saują tos druskos, ji žino, kad tokio kiekio užteks. Pakeisk druską, duok jai kitą, ir druskos arba neužteks, arba bus per daug.
– Kokias funkcijas maistas atlieka šiandien?
– Yra žmonių, kurie valgo tik tam, kad gyventų. Jau kuriami tokie dalykai, kaip buteliuke esantis visavertis skystis: per dieną įsišauni tris keturis buteliukus (skonis išvis neturi jokios reikšmės, tai tiesiog subalansuota kažkokia masė) ir gyveni. Bet mitybai kasdien skiri kokias tris minutes. Kai kam tai – prioritetas.
Kita vertus, maistas juk yra malonumas. Anksčiau buvo tokia tendencija: užbėgti, greitai pavalgyti, dar šokti – kaip čia neatnešė... Ukrainoje mane labai nustebino: atsiverti meniu, užsisakai, nespėji ištarti deserto pavadinimo, jau tau pirmą atnešė ir staiga tuo pat metu viskas ant stalo sugulė. Tada klausi – o negalite taip neskubėti, aš nebežinau, ką man čia pirma valgyti. Sako – pas mus čia gero aptarnavimo ir gero restorano požymis, kai nespėji panorėti, o tau viskas guli ant stalo.
Vis dėlto maistas malonumas, reikia nepamiršti, kad jis gali būti ir vakaro pokalbio tema – žmonės gali mėgautis maistu, kalbėti apie jį, planuoti, ką dar paragaus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Princas Williamas pirmą kartą po Kate vėžio diagnozės grįžo prie viešųjų pareigų1
Princas Williamas (Viljamas) ketvirtadienį pirmą kartą po žmonos vėžio diagnozės grįžo prie viešųjų pareigų, sustiprindamas karališkosios šeimos gretas karaliaus Charleso III (Karolio III) ir princesės Catherine (Ketrin) sveik...
-
EŽTT nepriėmė F. Kirkorovo skundo dėl draudimo atvykti į Lietuvą16
Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nutarė nepriimti Rusijos muzikos atlikėjo Filipo Kirkorovo, kurio koncertinė veikla įvardijama Kremliaus „minkštosios galios“ įrankiu, skundo dėl Migracijos departamento sprendimo uždrausti jam...
-
P. Gražulis apie romantiškų santykių atnaujinimą su dukters mama Birute: gal yra tas noras14
Prieš keturis mėnesius Petras Gražulis po 27-erių metų neteko darbo Seime, o kartu – ir gyvenamosios vietos Seimo viešbutyje. Kol kas buvęs politikas leidžia dienas gamtoje, mėgaujasi su vaikais leidžiamu laiku, o antros pusės neie...
-
S. Nainė: jei atsuktų metus atgal, aš tikrai taip nedrebėčiau
„Muzikinėje kaukėje“ – paskutinis žingsnis iki finalo. Būtent šį šeštadienį paaiškės, kurie keturi dalyviai keliauja į finalą, o nugalėtoją išrinks televizijos žiūrovai, balsuodami tiesiogiai. K...
-
Žinomi nuomonių formuotojai atskleidė, kiek uždirba socialiniuose tinkluose5
Socialinių tinklų žvaigždės dažnai vaizduojami kaip begalinės laimės ir sėkmės oazės gyventojai: prabangūs kelionių vaizdai, išskirtiniai renginiai, stulbinantys drabužiai ir prašmatnus gyvenimo būdas. Visa tai tarsi byloja apie le...
-
Iliuzionistas R. Bernatonis pamato sukčių pinkles, tačiau į Balį ar Italiją keliauti nebedrįsta
Iliuzionistas Rokas Bernatonis jau kurį laiką garsėja ne tik savo įspūdingais magijos triukais, bet ir dar viena veikla, kuri išgarsino jį visame pasaulyje. Vyras ėmė gaudyti tūkstančius žmonių apgavusius sukčius! Tiesa, visa tai turi savo ...
-
Lietuvių širdis ištirpdė eurovizinę dainą „Luktelk“ perdainavęs japonas1
Japonas Kotaro Hisada aktyviai kuria lietuvišką turinį socialiniame tinkle „Instagram“. Jo neaplenkė ir artėjančios Eurovizijos aktualijos – vaikinas perdainavo šių metų Lietuvai atstovaujančio Silvester Belt dainą &bdq...
-
Tūkstančius uždirbančiai grožio specialistei įkyrų gerbėją teko sodinti į kalėjimą: tai nesiliovė1
Karolina Meschino, Lukas Gricius, Jusė Arlauskaite-Jazzu ir daugelis kitų garsiausių Lietuvos žvaigždžių savo gerbėjus nuolat stebina besikeičiančiais įvaizdžiais, pasirodydami su ilgais, sveikais ir itin natūraliai atrodančiais plaukais. Už tai...
-
SEL apie pasirodymus Panevėžyje ir Marijampolėje: naktiniuose klubuose rengiami šou intymesni3
Jau šį savaitgalį grupės SEL gerbėjų lauks du visiškai kitokie pasirodymai – balandžio 19 dieną Egidijus Dragūnas su muzikantais surengs šou Panevėžio naktiniame klube „Afteris“, o šeštadienį, bal...
-
Kultinis vaidmuo – už grašius
Britų aktorius Christianas Bale’as 2000-aisiais atliko pagrindinį vaidmenį kultiniu tapusiame Mary Harron filme „Amerikos psichopatas“. Nedaugelis žino, kad tiek kuriant filmą, tiek ir po jo išleidimo būta tam tikrų iš&sc...