Piknikai mieste: europietiška mada randa kelią į Lietuvą

Gyvenant Lietuvoje gali pasirodyti, kad čia kone kiekviena save gerbianti šeima turi sodybą už miesto, kur vasaros savaitgaliais traukia ilsėtis tarp kepamų šašlykų ir gausiai laistomų braškių. Vis dėlto europietiška mada mažais gamtos lopinėliais mėgautis ir mieste ateina į Lietuvą, nors ir nedidukais žingsneliais.

Pasakojimai iš svetur

Užsienyje gyvenantys ir su vietos įpročiais susipažinę įvairaus amžiaus lietuviai  "Kauno dienai" papasakojo apie piknikų tendencijas ten, kur patys gyvena.

Galbūt šiuose pasakojimuose ir jūs atrasite įkvėpimo įprastus darbo pietus kavinėje iškeisti į mėgavimąsi maistu netoliese čiulbant paukšteliams ar iš svetainės pasisėdėjimą su draugais perkelti ant žolės patiesto užkloto.

Juk lietuviška vasara – tokia trumpa, kad nori pasimėgauti kiekviena jos akimirka!

Parkų apgultis

"Danijoje piknikai yra labai populiarūs. Mano mieste žmonės renkasi miesto parke, kur leidžia muziką, kepa maistą, žaidžia žaidimus. Dėl parkuose leidžiamų pietų pertraukų nesu garantuotas, tačiau vakarais ar savaitgaliais visą laiką visi kažką kepa. Daugiausia renkasi jaunimas, vietiniai studentai ar atvykusieji iš kitų šalių", – pasakojo Gintaras, 26 metų didelės įmonės skyriaus vadovas, gyvenantis Odense, Danijoje.

"Visoje Škotijoje su pirmais saulės spinduliais visi traukia į parką gerti alaus ir valgyti ant žemės, ypač miesto centre, tai ypač populiaru per pietų pertraukas. Tai labai mėgsta visokio amžiaus žmonės – sumuštinius valgo ir studentai, ir pensininkai. Šalia parko yra daug parduotuvių, kuriose siūlomi specialūs valgių rinkiniai (sumuštinis, gėrimas ir užkandis)", – pastebėjimais apie škotų įpročius pasakojo Renatas, 24 metų studentas, turintis savo verslą ir gyvenantis Glazge, Škotijoje.

Tinka bet kuri diena

"Jaunimas, studentai leidžia laiką prie upės, kurios labai graži pakrantė Miuncheno mieste tęsiasi net daugiau kaip 8 km. Ten yra vietos ir grilio patiekalams kepti, ir degintis, taip pat vaikščioti upės promenada su mažais vaikais. Atskirai yra vietos sportuoti, dviračių takai. Miunchene populiarūs miesto sodai, pavyzdžiui, didžiulis Angliškas sodas, prie jau minėtos upės esantis rožių sodas, kur žmonės dažnai ateina ramiai paskaityti, pailsėti tarp įvairiausių gėlių", – pastebėjo 73 metų pensininkė Aleksandra, įsikūrusi Miunchene, Vokietijoje.

"Šiltesnę dieną Mastrichto parke greitai nelieka laisvų plotelių, visur nugulta jaunų žmonių, daugiausia studentų, kurie su užkandžiais ir alumi ar vynu tiesiog palaimingai drybso, rengia studentų susitikimus, žaidžia frisbį ar klausosi muzikos. Neimegene kiek kitaip, nes čia populiaresnė vieta yra paplūdimys ant upės kranto, kur keletą dienų per metus vyksta kiek hipiški festivaliai su maisto furgonėliais ir gyva muzika. Į paplūdimį susirenka labai įvairios kompanijos, vyksta barbekiu vakarai, žmonės deginasi, bendrauja, žaidžia žaidimus. Amsterdame toks laiko praleidimo būdas taip pat tikrai populiarus, nes yra daugybė gana nemažų parkų plotų, kuriuose specialiai įrengti griliai, taigi net darbo kolegos susirenka kartu leisti savaitgalių. Ir nė viename iš miestų nėra svarbu, ar pirmadienis, ar šeštadienis, kol geras oras, visi lekia laiko leisti gamtoje", – teigė Kamilė, 23 metų studentė, besimokanti Olandijoje.

Alkoholiu nepiktnaudžiauja

"Piknikai Italijoje, ypač pietuose, nėra labai populiarus dalykas, nors aplink Neapolį yra labai gražių vietų, bet žmonės dažniausiai renkasi būti mieste. Italai nėra dideli gamtos mėgėjai, jie labiau miesto žmonės. Jiems kur kas paprasčiau yra atvažiuoti metro ar autobusu ir visą dieną praleisti baruose, kavinėse ar aikštėse. Piknikai nėra labai populiarūs, tačiau yra vietų, tokių kaip Kapodimontė, kur yra didžiulis parkas, čia, ypač švenčių metu, žmonės dažnai atsineša užklotus, krepšelius ir su draugais ar šeimomis leidžia laiką. Jaunesni žmonės taip pat vis dažniau pasirenka tokią idėją ir pasimatymams ar laikui praleisti su draugais", – pasakojo Neapolyje, Italijoje, gyvenantis 23 metų studentas Rokas.

"Prancūzijoje žmonės dažnai ateina į parkus papietauti ar praleisti popietės. Darbo dienomis dažniau matyti pavieniai žmonės, valgantys kepyklėlėse pirktus prancūziško batono sumuštinius, o savaitgaliais renkasi poros ir draugų grupės, kurios čia užsiima sportu ar groja muziką. Parkuose retokai pamatysi alkoholį vartojančius asmenis, nors vyną prancūzai ir mėgsta. Parkuose žmonės yra skatinami sportuoti, juose yra futbolo, krepšinio aikštelės ir treniruokliai", – pastebėjo Viktorija, 23 metų studentė, besimokanti Nansi, Prancūzijoje.

Septynios pikniko taisyklės

Nešiukšlinkite. Sutikite, tikrai nemalonu įsitaisius ant žolytės netyčia užčiuopti prieš tai besilankiusiųjų paliktą neaiškios kilmės šiukšlę. Dar rengdamiesi iškylai ar pietums parke pasirūpinkite pasiimti maišelį, į kurį galėsite sudėti panaudotas servetėles, vienkartinius indus ar kitas šiukšles ir vėliau išmesti tam pritaikytoje vietoje. Beje, nepamirškite, kad net ir greitai suyrantys maisto likučiai taip pat yra šiukšlės, kurių nei matyti, nei, neduokdie, paliesti, tikrai nesinorėtų svetimiems žmonėms. Tad tokie dalykai, kaip obuolio graužtukas taip pat turėtų keliauti tik į šiukšliadėžę.

Netrukdykite kitiems. Net jei ir leidžiate pavakarę gamtoje su didele draugų kompanija, pasistenkite, kad jūsų leidžiama muzika ar pašnekesiai netrukdytų žmonėms, esantiems aplinkui. Galbūt netoliese yra žmonių, nusprendusių atsipalaiduoti su knyga ar tiesiog palaimingai besiklausant medžių lapų šnarėjimo, tad gerbkite ir juos – juk miesto parkai yra bendra visų nuosavybė.

Tinkamai apsirenkite. Parkai ar miškeliai – ne vieta itin puošniems drabužiams. Verčiau rinkitės paprastą, laisvą aprangos stilių, su kuriuo ne tik atrodysite "laiku ir vietoje", bet ir jausitės patogiai. Be to, verčiau rinkitės tamsesnių spalvų drabužius, su kuriais jausitės ramiau sėsdami ant žemės, o baltus trumpučius teniso sijonėlius ar batus aukšta pakulne palikite tinkamesnėms progoms.

Pasirūpinkite švara. Jei gamtoje ketinate pietauti ar užkandžiauti, pasirūpinkite, kad su maistu į jūsų skrandį nenukeliautų ir bakterijų, kurių gamtoje sunku išvengti. Tiesiog įsimeskite į pikniko pintinę drėgnų servetėlių ar rankų dezinfekavimo skysčio, kuriuo rankas nuvalykite prieš ir po valgio.

Atsargiai su ugnimi. Jei planuojate maistą kepti ant grilio, visų pirma išsiaiškinkite, ar tai daryti susiruošėte tinkamoje vietoje, ar kurti ugnį nėra draudžiama apskritai, antraip rizikuojate gauti nemažą baudą. Baigus kepti, anglis visuomet gausiai užliekite vandeniu ir supilkite į maišą, vėliau jį išmeskite tam tinkamoje vietoje. Beje, taip pat atsargiems vertėtų būti ir su cigaretėmis. Nesiimsime moralizuoti dėl rūkymo žalos, tačiau pasistenkite, kad ši žala nebūtų daroma bent jau aplinkiniams – rūkykite atokiau nuo kitų žmonių, iš anksto pasirūpinkite nešiojama pelenine. Juk į sausą žolę numesta nuorūka gali tapti ir gaisro priežastimi...

Neperšalkite. Ankstyvą vasarą žemė dar pakankamai įšalusi, tad jei gamtoje planuojate praleisti ilgesnį laiką, ant žolės klokite storesnį apklotą ar patieskite specialų pripučiamą turistinį kilimėlį. Pasirūpinkite, ką galėtumėte užsimesti ant sušalusių pečių – juk nesinorėtų nutraukti smagaus vakaro tik dėl to, kad nusileidus saulei atvėso oras.

Saugokite odą. Būnant lauke, ypač ankstyvą vasarą, net ir neilgai pasimėgavus saulės spinduliais kyla rizika nudegti, be to, tiesioginiai saulės spinduliai yra kenksmingi odai. Tad jei nusprendėte pietauti ar paskaityti knygą saulės atokaitoje, nepatingėkite drabužiais nepaslėptų kūno vietų patepti apsauginiu kremu.

Rinkinys tobulos pietų iškylos krepšiui

Vasariška šalta arbata. Užvirkite du puodelius stiprios mėgstamos juodosios ar žaliosios arbatos. Pagal skonį pasaldinkite medumi. Leiskite atvėsti, pagardinkite šviežių mėtų lapeliais, citrina ar sauja smulkintų braškių. Į termosą suberkite saują ledukų, supilkite arbatą.

Sotus pietų sumuštinis. Dviem porcijoms reikės: keturių riekių mėgstamos šviesios skrudintos duonos, maždaug 300 g vištos krūtinėlės, šiek tiek aliejaus, mėgstamų prieskonių, pusės avokado, pusės didelio pomidoro, šviežių kalendrų, pipirų, kelių valgomųjų šaukštų majonezo, arbatinio šaukštelio grūdėtųjų garstyčių. Paruošimas: Duoną apskrudinkite orkaitėje, vištieną, pabarstytą prieskoniais, iškepkite keptuvėje, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir leiskite atvėsti. Plonomis riekelėmis supjaustykite avokadą ir pomidorą. Sumaišykite garstyčias ir majonezą. Vieną duonos riekės pusę aptepkite majonezo padažu, sluoksniais sudėkite paukštieną bei daržoves, pabarstykite kalendromis, maltais pipirais ir uždenkite antra, padažu aptepta, duonos rieke. Sumuštinį tvirtai susukite į kepimo popierių – taip jį transportuoti ir valgyti lauko sąlygomis bus patogiau.

Gaivios krevečių salotos. Dviem porcijoms reikės: dviejų prinokusių pomidorų, didelės saujos špinatų, saujos gražgarsčių, saujos karališkų krevečių, ketvirčio baltojo svogūno, šviežių bazilikų, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį. Paruošimas: krevetes keletą minučių kepkite įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus. Dideliame inde sumaišykite norimo dydžio gabalėliais supjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotą svogūną, sudėkite pusiau perpjautas krevetes, žalumynus, apšlakstykite aliejumi bei pagardinkite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite.


Šiame straipsnyje: piknikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Užsieniečiams gerai, jie gali kepti, o pabandyk žmogau pas mus parke ką nors išsikepti... Tuoj gamtosauga nuskalpuos! Beje, ta pati "gamtosauga", kuriai masiškai kertami medžiai nė motais.

Vidas

Vidas portretas
Jokia mada iš užsienio. Paprasčiausiai pamirštas dalykas. Buvau vaikas. Ąžuoline rinkdavosi Kaunieciai, atsinešiau uztiesalus, vaišės ir piknikas, tad laikas prisiminti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių