Pirmajame „Dainuoju Lietuvą“ pusfinalyje žiūrovų širdis palies jautrios dainos

„Ši daina gaus nepaprastai daug balsų. Tai lemia sentimentai, požiūris į mūsų egzistenciją, kuris užkoduotas šioje dainoje su Maironio tekstu“, – apie kūrinį „Lietuva brangi“ kalba kompozitorius ir dirigentas Vytautas Miškinis ir pasidalija įžvalga, kad būtent šis kūrinys gali laimėti projektą „Dainuoju Lietuvą“. Pirmadienio vakarą filmuotame pirmajame pusfinalyje nuskambėjo itin jautrios ir jausmingos, komisijos narių širdis palietusios, dainos.

Pirmadienio vakarą įvyko pirmasis projekto „Dainuoju Lietuvą“ pusfinalis, kuriame dalyvavo dešimt dalyvių, trys iš jų komisijos ir žiūrovų sprendimu pateks į finalą. Jei tarp šių trijų dainų nerasite savo favoritės, nenusiminkite, nes gruodžio 4-7 dienomis galėsite balsuoti portale LRT.lt ir suteikti galimybę daugiausiai balsų surinkusiai dainai keliauti tiesiai į finalą.

Nepriklausomybės prieaušrio daina

Dainas vertino muzikos apžvalgininkas, LRT OPUS laidų vedėjas Ramūnas Zilnys, aktorė Ilona Balsytė bei kompozitorius ir dirigentas V. Miškinis.

Atlikėjams akompanavo Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, kuriam diriguoja maestro Donatas Katkus ir Modestas Barkauskas, bei „LRT ritmo grupė“.

Povilas Meškėla ir Jeronimas Milius atliko kūrinį „Dar ne vakaras“. Profesorius V. Miškinis teigia, kad puiki mintis, jog solistams šįkart pritarė choras.

„Choro skambesys sustiprina kūrinį, atsiranda dar stipresnis emocinis užtaisas. Ši daina ir jos tekstas yra labai skausmingi. Tai mūsų nepriklausomybės prieaušrio daina. Visa tai man teko pergyventi, todėl aš labai asmeniškai priimu tokius tekstus ir dainas“, – kalba V. Miškinis.

Pirmajame pusfinalyje jausmingą dainą „Paukščiai“ atliko jos autorius, aktorius Kostas Smoriginas. Jis teigė, kad kiekvienąkart šį kūrinį dainuoja visiškai skirtingai.

„Žinau, kad kitiems atlikėjams kartu dainuoti labai sunku, nes niekad nedainuoju taip, kaip dainavau, nors jau tiek kartų dainavau šią dainą. Ar šią dainą skiriu visiems žmonėms, ar tik vienai komisijos narei, su kuria vaidinu spektaklyje „Meilės laiškai“, kiekvienas ją išgirsta taip, kaip nori girdėti“, – sako aktorius K. Smoriginas.

I. Balsytė negailėjo šilčiausių žodžių šiam kūriniui, teigė, kad tai – nuostabi daina.

Kostas yra aktorius iš didžiosios raidės, kuris improvizuoja. Šįkart vėl klausau ir širdį apima graudumas ir jautrumas.

„Galvoju, kad viena gražiausių dainų man yra „Paukščiai“. Man didžiulė garbė, kad ją taip pat yra tekę dainuoti. Netgi dainuojant, ne tik klausant, yra jautru ir pakylėta. Pats pakyli kartu su šia muzika. Kostas yra aktorius iš didžiosios raidės, kuris improvizuoja. Šįkart vėl klausau ir širdį apima graudumas ir jautrumas. Turbūt kiekvienas, gyvenantis ne Lietuvoje, klausydamas šią dainą taip pat verkia“, – kalba I. Balsytė.

 J.Šeduikytė pateikė visiškai kitokią versiją

Pirmadienio vakarą scenoje taip pat pasirodė Jurga Šeduikytė ir atliko kūrinį „Nebijok“, kuris šįkart nuskambėjo visiškai kitaip. Naują dainos spalvą gyrė V. Miškinis.

„Kiekvienąkart Jurga keičia melodiją, tai nėra taip paprasta. Ne kiekvienam duota padainuoti šį kūrinį. Man svarbus ne tik šios dainos tekstas, bet ir tai, kiek talentų turi Jurga. Ši atlikėja yra sukūrusi labai daug kūrinių, gavusi daug apdovanojimų, tai kalba apie talentą. Šis kūrinys gali nuskambėti įvairiausiais pavidalais, šiandien ji buvo visiškai kitokia“, – teigia V. Miškinis.

Vakaro metu taip pat nuskambėjo atlikėjos Iglės sudainuotas kūrinys „Kregždutės“.

R. Zilnys pastebėjo, kad tai gražus ir poetiškas kūrinys iš miuziklo „Ugnies medžioklė su varovais“.

„Gerai atsimenu, kai ją dainavo Andrius Mamontovas ir Atlanta. Pamenu, tuomet vienos gerai žinomos grupės dainininkas man paskambino ir klausė: „Ar girdėjai, kad A. Mamontovas parašė keistą dainą apie kregždutes?“ Aš taip nemanau, man atrodo, kad ši daina yra labai graži. Giriu Iglę už tai, kad ji dainuoja šią dainą, kurią gerai žino jos tėvų amžiaus žmonės“, – kalba R. Zilnys.

Paklausta, kokia daina turėtų laimėti projektą „Dainuoju Lietuvą“, aktorė I. Balsytė sako, kad tai turėtų būti kūrybiška, bet žinoma daina.

„Tai turėtų būti daina, kuri yra kūrybiškai įmantri, tačiau kurią galėtų dainuoti visi. Mano karta tikrai žino šią dainą. Savo laiku ją dainavo tikrai visi“, – sako I. Balsytė.

Andriaus Kulikausko sukurtą dainą „Gintarai“ atliko Žilvinas Žvalgulis ir Irena Starošaitė.

I. Balsytė su šypsena kalba, kad dainuodami šią dainą Ž. Žvalgulis ir I. Starošaitė turėtų vienas kitą pamilti iš naujo.

„Galvoju, kad Žvaguliai įsimylės vienas kitą iš naujo – tokie laimingi ir kokia graži daina. Jūs ir vėl romantiški dainuodami šią dainą. Manau, kad daug kas A. Kulikauską pažįsta būtent pagal šią dainą. Tai jo top daina, su kuria jis pasirodė Lietuvai“, – kalba I. Balsytė.

Galvoju, kad Žvaguliai įsimylės vienas kitą iš naujo – tokie laimingi ir kokia graži daina.

Maestro V. Miškinis atkreipė dėmesį, kad ši daina taip pat yra nuskambėjusi „Dainų šventėje“ ir tai rodo kūrinio sėkmę.

„Šiame projekte mums tenka vertinti labai skirtingus kūrinius, o gal padarykime skirtingų žanrų top 10. Kodėl negalėtų laimėti 10 dainų?“, – svarsto V. Miškinis.

Grupė „Colours of Bubbles“ atliko legendinį Marijono Mikutavičiaus kūrinį „Trys milijonai“.

R. Zilnys teigia, kad tokius pasirodymus vertinti tampa labai sunku.

„Kai išgirstu „Colours of Bubbles“, suprantu, kaip pasiilgau Zitos Kelmickaitės. Ji šį pasirodymą įvertintų geriau nei aš. Susimąsčiau, ką ji pasakytų? „Žiūriu ir nieko nematau, bet gal gerai viskas, vyrai juodai pasipuošę dainuoja. Balsuokim, paspauskim“. Turbūt taip ji sakytų“, – su šypsena kalba R. Zilnys.

Išgirdusi šį kūrinį I. Balsytė sako, kad kai studentų paprašo išsirinkti ir sudainuoti dvi lietuviškas dainas, kurias žino ir gali atlikti visi, jie išrenka „Tris milijonus“ ir „Du gaidelius“.

Daina, panaši į gimusį vaiką

Atlikėja Bjelle sudainavo Vytauto Kernagio kūrinį „Baltas paukštis“. Ji teigia, kad ši daina jai panaši į gimusį vaiką, kūrinys neša tik šviesą ir taiką. Atrodo, jei kas blogai pasaulyje, padainuokime „Baltą paukštį“ ir niekas nebenorės kariauti ar pyktis, turėti neigiamų emocijų.

R. Zilnys pastebėjo, kad apie kūrinį „Baltas paukštis“ yra pasakyta jau labai daug gerų žodžių, tad jis norėjo kalbėti apie Bjelle atlikimą.

„Kai ji atliko šią dainą praėjusį sykį, man labai įstrigo vieno mano bičiulio įrašas „Facebooke“. Jis labai susidomėjo šiuo projektu ir klausė: „Kaip yra, kad šiame projekte skamba fonograma?“ Jis negalėjo patikėti, kad Bjelle taip gerai gali šį kūrinį sudainuoti gyvai. Bičiulis nustebo sužinojęs, kad visa tai vyksta gyvai. Šiandien Bjelle vėl labai gerai sudainavo šį kūrinį. Ji turi geležinius nervus, nes aš įsivaizduoju, kad tikrai šis kūrinys teikia tam tikro jaudulio ir nėra lengva taip šią dainą sudainuoti, kaip tai padarė ji“, – sako R. Zilnys.

Rūta Ščiogolevaitė šį vakarą atliko kūrinį „Lietuva“. I. Balsytė sako mananti, kad nuostabu, kai tokie lyg ir paprasti žodžiai sudainuojami jautriai.

„Kai buvome Baltijos kelyje, kai kovojome ir išgyvenome anuometinius laikus, šios dainos žodžiai mums buvo labai svarbūs. Dabar žiūri, kad gal šiame uždainyje viskas labai paprastai pasakyta, bet Rūta netgi tokį uždainį atliko labai jautriai. Šią dainą buvo vėl smagu išgirsti“, – kalba I. Balsytė.

R. Zilnys pastebėjo, kad šis kūrinys – tas atvejis, kai puikiai dera ir muzika, ir tekstas, ir kūrinio nuotaika.

„G. Paškevičius, man atrodo, yra tokio charakterio žmogus, kuris turi labai nedaug draugų, bet tos draugystės yra labai, labai tvirtos, bent jau man susidaro toks įspūdis. Ši daina yra labai graži, ji – iš puikaus albumo „Baladės draugams“. Pagalvojau, kad Gytis labai protingai padarė, jis turi tokią dainą, su kuria gali sveikinti draugus per gimtadienius. Tai tas atvejis, kai muzika, tekstas ir nuotaika „susiklijavę“ labai puikiai“, – sako R. Zilnys.

Pirmajame pusfinalyje taip pat nuskambėjo kūrinys „Lietuva brangi“, kurį atliko Merūnas Vitulskis. Anot R. Zilnio, tai labai svarbus kūrinys, keliantis daugybę jausmų.

„Manau, kad M. Vitulskis šią dainą dainuoja nuostabiai. Neabejoju, kad šis kūrinys keliaus toliau ir norėčiau, kad ją visuomet atliktų M. Vitulskis“, – sako R. Zilnys.

V. Miškinis atskleidė manantis, kad būtent ši daina verta laimėti projektą „Dainuoju Lietuvą“.

„Neįprasta, kai kūrinys chorui dainuojamas solo. Tai per amžių amžius buvo solinis kūrinys ir antrasis Lietuvos himnas. Su šia daina konkuruoti neįmanoma, tai tiesiog yra Lietuvos himnas ir originalas, kurio reikėtų laikytis. Ši daina gaus nepaprastai daug balsų. Tai lemia sentimentai, požiūris, į mūsų egzistenciją, kuris užkoduotas šioje dainoje su Maironio tekstu. Šis kūrinys laimėjo penkis kartus daugiau [balų] negu kiti didžiausią balų kiekį laidose gavę kūriniai. Ji penkis kartus viršijo reitingus bet kurios labai sėkmingos pirmos vietos per visas laidas. Tai mes jau turime laimėtoją“, – sako V. Miškinis.

Projekto vedėjas Andrius Rožickas pastebėjo, kad kiekvienas šios laidos gerbėjas ar žiūrovas turi savo asmeninį favoritą ir laimėtoją.

Projektą „Dainuoju Lietuvą“ žiūrėkite šeštadieniais 21 val.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių