Planuojame 2018-ųjų vasaros keliones: ką aplankyti būtina?

  • Teksto dydis:

Neseniai bendrovės „Kantar TNS“ atliktas poilsiautojų iš Lietuvos elgsenos tyrimas atskleidė, jog lietuvių susidomėjimas naujomis, dar nepažintomis kryptimis šiemet gerokai išaugo.

Tuo tarpu 2018-ųjų vasaros sezono asortimentą jau pristatantis tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour siekia ir toliau patenkinti keliautojų smalsumą bei naujų potyrių troškimą. O tarp medžiotojams siūlomų išbandyti naujovių ir viena geidžiamiausių tyrimo dalyvių šalių – daugiau kaip 800 km pakrante apdovanota Portugalija.

Keliautojų „apetitas“ auga

Remiantis tyrimo duomenimis, dalis poilsiautojų iš Lietuvos jau yra pabuvoję populiariosiose kelionių organizatorių siūlomose šalyse, todėl atsiranda natūralus įdomesnių, dar nematytų krypčių poreikis.

„Pastebime, kad poilsiautojai iš Lietuvos darosi vis labiau smalsūs, o jų aplankytų šalių žemėlapis gerokai prasiplėtęs. Augantį keliautojų „apetitą“ naujomis kryptimis stengiamės patenkinti kone kiekvieną sezoną. Vis tik naujienas planuojame itin atsakingai ir prieš pasiūlydami poilsiautojams įsivertiname daugybę rodiklių: ar galėsime suteikti kokybišką produktą, ar šalis bus pajėgi aptarnauti mūsų srautus bei ar pasiteisins naujas produktas Lietuvos rinkoje“, – kalbėjo „Tez Tour“ Produkto vystymo ir plėtros departamento vadovė Šarūnė Bružaitė bei pabrėžė, kad ligi šiol nė viena naujai pasiūlyta kelionių organizatoriaus kryptis dar nebuvo atšaukta.

Praėjusią vasarą, kaip ir kasmet, populiariausia kokybės ir kainos santykio (to, kas už tą kainą gaunama) prasme kryptis buvo Turkija. Ne ką mažiau populiarumo sulaukė Graikijos salos – Kreta ir Rodas, taip pat Ispanija ir jai priklausančios salos. Puikiai rinkoje įvertintos bei turistų sutiktos ir „Tez Tour“ 2017 m. vasaros sezono naujienos – Sicilija bei Emilija Romanija regionui priklausantis Riminis Italijoje.

Tyrimas parodė, kad ir 2018-ųjų vasarą populiariausios kryptys ir toliau išliks Italija, Ispanija, Graikija bei Turkija. 

Pabuvoti Portugalijoje geidžia kas penktas

Bene karščiausia 2018-ųjų vasaros sezono naujiena – žemyninei Portugalijai priklausantis Algarvės regionas, į kurio sostinę Farą skrydžiai bus pradėti vykdyti jau kitų metų rugsėjį. Pasak Š. Bružaitės, šios krypties pasirinkimą padiktavo ne kas kita, o patys keliautojai.

Iš tyrimo rezultatų matyti, kad kone kas penktas apklaustasis norėtų apsilankyti būtent Portugalijoje. Pastebime, kad poilsiautojai iš Lietuvos noriai renkasi ne tik paplūdimio malonumus, bet ir pažintines keliones, tuo tarpu ištisus metus saulę ir malonų klimatą garantuojanti šalis neabejotinai leidžia viską suderinti.

Itin universalia atostogų kryptimi laikoma Portugalija poilsiautojus iš viso pasaulio traukia vienomis vaizdingiausių pakrančių. Kiekvienam pagal norus ir pomėgius čia siūloma apsistoti viešbučiuose šalia išpuoselėtų auksinio smėlio paplūdimių ar visiškai laukinių, įsispraudusių tarp uolų ir paslaptingų grotų. Abejingų nepalieka ir autentiški, istorija alsuojantys miesteliai ar, priešingai, judrūs šalies temperamentą atspindintys didmiesčiai.

„Poilsiautojus skraidinsime į piečiausią, bene geriausiais paplūdimiais apdovanotą šalies regioną Algarvę, tačiau pažintinės programos kvies aplankyti ir garsiausias Portugalijos lankytinas vietas. Pavyzdžiui, Ericho Marijos Remarko knygoje aprašytą antrą pagal senumą Europoje sostinę Lisaboną ir joje esantį ilgiausią Senajame žemyne Vasco da Gamos tiltą ar šalia Douro upės slėnio įsikūrusį Portą, kurį išgarsino iš vietinių vynuogių gaminamas tradicinis gėrimas portveinas. Beje, iš Algarvės itin patogu pasiekti ir Ispanijai priklausančią Seviliją su visomis jos grožybėmis. Išskirtinės gamtos mėgėjams įspūdį paliks pasivaikščiojimas skardingomis pakrantėmis – medinėmis lentelėmis išklotu Alvoro pažintiniu taku, apsilankymas netoli Faro miesto esančioje Švyturio saloje, delfinų stebėjimas bei gausybė kitų pramogų“, – vardijo Š. Bružaitė.

Heraklio pėdomis po tikrąją Graikiją

Tie, kas pamėgo Graikijos salas, jau kitų metų vasarą turės progą geriau pažinti ir žemyninę šios šalies dalį – labiausiai į Pietus nutolusį Peloponeso pusiasalį. Kitaip nei centrinė Graikija, atokiau įsikūręs pusiasalis nėra masinė turizmo vieta, o jame esantys miestai, tarp jų ir Patrai, – kur kas mažiau paliesti žmogaus rankos. Tad norint pajusti „gyvąją“ Graikiją, Peloponesas šiam tikslui idealiai tinka.

Būtent Peloponeso pusiasalyje užgimė didinga Mikėnų civilizacija, iškilo ir žlugo vyriškumo mokyklą puoselėjusi Sparta, klestėjo olimpinių žaidynių idėją padovanojusi Olimpija, o jei tikėsime legendomis, šiame pusiasalyje gimė ir Dzeuso sūnus Heraklis. Ir nors milijonai turistų šiandien plūsta į Peloponesą prisiliesti prie antikinio pasaulio liekanų, šia kryptimi patrauklu keliauti ne tik dėl šlovingos praeities.

Peloponesas – tai ir kalnai su įspūdį paliekančiais skardingais tarpekliais, ir vieni geriausių Viduržiemio jūros paplūdimių su netoli esančiomis Zakinto bei kt. salomis, ir vynuogynai, pramaišiui besikeičiantys alyvmedžių bei apelsinmedžių giraitėmis.

Poilsiautojus traukia ir Peloponese vyraujanti ramybė – pabėgti nuo miesto šurmulio iš centrinės žemyno dalies atvyksta ir patys graikai.

Neatrasti Italijos regiono klodai

2018 m. vasarą ketinantieji apsilankyti Italijos kurorte Riminyje bus skraidinami ne į Riminio, o į Ankonos oro uostą. „Šis pokytis kartu praplečia ir mūsų paslaugų spektrą, kadangi, be Emilija Romanija regiono, kuriam priklauso Riminis, poilsiautojams atsiveria dar nepažinti šalia esančio Markės regiono klodai“, – kalbėjo kelionių agentūros atstovė.

Šio regiono pakrantės kraštovaizdį formuoja iš vienos pusės supantys kalnai, o kitoje – skalaujanti Adrijos jūra. 180 km besidriekianti pakrantė garsėja paplūdimių įvairove – nuo smulkaus smėlio iki žvirgždo ar akmenukų. Poilsiautojams bus siūloma apsistoti ir šalia geriausių, mėlynos vėliavos įvertinimu pažymėtų, paplūdimių įsikūrusiuose viešbučiuose.

Markės regionas, kuriam ir priklauso Ankona, pamėgta atostogų kryptis ir tarp vertinančiųjų gastronomiją. Didžioji dalis restoranų vadovaujasi vadinamuoju „0 kilometrų“ principu, kuomet maistas gaminamas tik iš vietoje esančių produktų. Pavyzdžiui, viešint Ankonoje ar šalia jos esančiuose kurortuose tiesiog privalu paragauti čia pat jūroje sugautų gėrybių, tradicinės tepamos dešros „Ciauscolo“, keptų įdarytų alyvuogių „Olive ascolane“, sūrio „Casciotta d'Urbino“ ar skrandžius palepinti gardžiaisiais triufeliais.

Žemės brangakmeniais praminti grybai – šiame regione palyginti dažnai aptinkama gėrybė, tad norintieji išbandyti jėgas gali sudalyvauti organizuojamose triufelių rinkimo varžybose. Regionas ne mažiau garsus ir odos dirbinių, o ypač avalynės, tradicijomis. Tik Markės regione garsus batų gamintojas Silvano Lattanzi atlieka itin autentišką natūralaus odos sendinimo procedūrą, užkasant batus po žeme.

Sakoma, kad dėl itin gerų savybių šiame regione siuvamą avalynę rinkosi net vienas popiežių, o gamybos technologijas iš arčiau pažinti galima esančiame muziejuje.

Į Turkiją – ne tik paplūdimio malonumų?

Tuo tarpu, be pamėgtų Turkijos kurortų, 2018-ųjų vasarą taip pat bus siūloma aplankyti ir trečiąjį pagal dydį Turkijos miestą – Izmirą. Pats Izmiras yra uostamiestis, tad jame tradicinių paplūdimio malonumų ar poilsio be rūpesčių su „Viskas įskaičiuota“ nerasite. Kadangi šio miesto istorija skaičiuoja 3,5 tūkst. metų, jame bent dieną pasisvečiuoti palanku pažinimo mėgėjams. Izmire gausu senovės laikų palikimo: laikrodžio bokštas „Saat Kulesi“, pastatytas dar XX a. pradžioje, archeologijos muziejus, antikinė Agora, Aksomo pilis ir kiti žymūs objektai.

Iš Izmiro oro uosto, į kurį ir bus skraidinami poilsiautojai, patogu aplankyti ir kaimynystėje esantį istorinį antikinį miestą Efesą, taip pat kur kas lengviau ir greičiau pasiekti poilsiautojų pamėgtą Kušadasio kurortą. Pasak „Tez Tour“ atstovės, tiek jis, tiek netoliese esantis kurortas Češmė poilsiautojams iš Lietuvos turėtų būti patrauklūs dėl kokybiškų viešbučių ir itin prieinamos kainos. Juolab kad išankstiniai 2018-ųjų vasaros sezono pardavimai jau gerokai įsibėgėjo, o kelialapius įsigijusiesiems iš anksto garantuojamos ne tik mažesnės kainos, bet ir didžiausias kelionių krypčių, datų, viešbučių ir kt. ingredientų asortimentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vile

Vile portretas
Och, kaip noreciau pabuti visose minetose salyse. Kkeliones - mtai puiku ir geriau uz kelione yra tik kita kelione!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių