Poapokaliptinių scenų autorius: lietuviai vis tiek išliks

Neseniai 30-ies metų gimtadienį paminėjęs iliustruotojas, dailininkas Vilius Petrauskas kalbėjo: "Man visada patiko pasakos, istorijos, viduramžiai, karžygiai, princesės, plazdančios karo vėliavos, estetiški, spalvingi vaizdai. Žiaurus, bet įdomus laikotarpis, kai vyrai buvo vyrai, o moterys – moterys."

Piešia kompiuteriu

Kompiuteriu pieštų V.Petrausko kūrinių ciklas apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilis tapo interneto hitais, o jo poapokaliptinis piešinys "Geležinio vilko sapnas", keisdamas pavadinimus, tapo savotišku 2008-ųjų sunkmečio Lietuvoje pranašu ir niūriu simboliu.

Šie kūriniai nutiesė tiltą naujiems projektams. Jais išgarsėjęs Vilniuje gyvenantis, iš Skuodo rajono kilęs, kompiuteriu kuriantis dailininkas dabar dirba su Lietuvos ir užsienio bendrovėmis, kuria iliustracijas filmams, žaidimams ir kitokio žanro srityse.

Daugelis filmų, reklamų ir žaidimų prasideda planuojant su dailininku būsimas scenas ir vaizdus.

Sudėtingi projektai, kuriuose dalyvauja šimtai žmonių, reikalauja labai aiškiai išreikštų minčių ir vaizdinių.

"Žmonių mintis, žodžius, vizijas paverčiu vaizdu", – sakė V.Petrauskas. Pagal nupieštus vaizdus kūrybiniams darbuotojams lengviau komunikuoti ir apskaičiuoti būsimus darbus bei išlaidas.

Piešdamas kompiuteriu Vilius naudoja pieštuką ir planšetę, ant kurios piešiama beveik taip pat, kaip ant popieriaus lapo.

Vaizdas matomas monitoriaus ekrane, dailininkas pasirenka tinkamą "teptuko" dydį, plonumą, spaudimo gylį ir kitus dalykus.

"Didelis pranašumas, kad tokius piešinius gali lengvai koreguoti, ištrinti nereikalingus plotus, keisti spalvas ir greičiau pasiekti rezultatą, – pripažino iliustruotojas. – Bet piešimo taisyklės lieka tokios pačios, kaip ir prieš šimtą metų, tik viskas daroma virtualiame piešimo lape."

Kičas – meno rūšis

Jau dvejus metus Vilius dirba prie "Sega" ir "Creative Assembly" bendrai kuriamos strateginių žaidimų serijos "Total Warrior", kuri plėtoja istorinės tematikos žanrą – tai senovės Romos ir Graikijos imperijos, tamsieji viduramžiai, Napoleono karai.

Žaidimą vertina istorijos ir žaidimų mėgėjai dėl savo istorinio tikslumo ir įspūdingų mūšių, vykstančių realiuoju laiku.

"Piešiau, kaip užpultam popiežiui Leonui III išplėšiamas liežuvis, kaip Adonio festivalyje ant stogo stovinčios graikų merginos kerpasi plaukus ir meta žemyn, romėnų karių aprangą, senovės Etiopijos kekšynus, pagoniškus slavų ritualus, anglų karaliaus karūnavimą", – vardijo dalį įvairiausių užduočių V.Petrauskas.

Vilius buvo animacinio filmuko "Gustavo nuotykiai" dailininkas, dabar dirba prie lietuvių, amerikiečių ir britų kuriamo filmo "Tarp pilkų debesų".

Ką jis atrėžtų tiems, kurie tikintų, kad tokie darbai – ne menas, o tuštybė?

"Šiuolaikiniame mene kičas taip pat yra meno rūšis. Fotografija prieš kelis šimtus metų jau perrašė meno technikos supratimo taisykles, dabar jas dar kartą perrašo kinas ir kompiuterinė grafika. Netrukus žmonės nekreips dėmesio į faktą, kad kūrinys sukurtas kompiuteriu ir į kiekvieną piešinį žvelgs kaip į savarankišką kūrinį", – įsitikinęs iliustruotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neringa

Neringa portretas
Šaunuolis, taip ir toliau. Mes tavimi didžiuojamės.

kikis

kikis portretas
o sita maciau maciau:))) kubiliaus krize
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių