Prancūzijoje prasideda 70-asis Kanų kino festivalis

  • Teksto dydis:

Prancūzijos Rivjeroje trečiadienį prasideda 70-asis, 12 dienų truksiantis Kanų kino festivalis, į kurį atskrenda tokios žvaigždės kaip Nicole Kidman (Nikol Kidman), Clintas Eastwoodas (Klintas Istvudas) ir Willas Smithas (Vilas Smitas).

Festivalis, dėl kurio „Auksinės palmės šakelės“ varžysis 19 filmų ir kuriame taip pat bus parodyta dar šimtai juostų, vyksta labiau nei ankstesniais metais sugriežtinto saugumo sąlygomis.

Praėjus 10 mėnesių po atakos netoliese esančioje Nicoje, kai užpuolikas sunkvežimiu mirtinai sužalojo 86 žmones, siekiant užkirsti kelią panašiems išpuoliams buvo pastatyti betono barjerai – didžiuliai gėlių vazonai. Svarbiose didžiausio pasaulyje kino festivalio vietose budės snaiperiai.

Regiono saugumo aukščiausio rango pareigūnas Patrickas Mairesse'as (Patrikas Meresas) sakė, kad tikslas yra būti „kiek įmanoma nematomiems, kelti kiek įmanoma mažiau nepatogumų, kad šventė galėtų likti švente“.

Tačiau dislokuota be precedento daug policininkų ir karių, netoli kranto inkarą išmetė prancūzų karo laivas.

Festivalyje, kuris pritraukia Holivudo elitą ir dešimtis tūkstančių smalsių turistų, taip pat įrengti metalo detektoriai, panašūs į naudojamus oro uostuose, ir bus tikrinami krepšiai.

Po 2015 metų lapkričio teroro atakų Paryžiuje Prancūzijoje tebegalioja nepaprastoji padėtis. Iš viso per pastaruosius dvejus metus kelios džihadistų atakos šalyje pareikalavo 239 gyvybių.

Nepaisant griežtų priemonių, palmėmis apkraštuotoje Kruazetės krantinėje karaliauja spindesys, o ištikimiausi gerbėjai jau prieš 24 valandas pradėjo statyti skečiamąsias kopėčias prie suvažiavimų centro „Palais des Festivals“, vildamiesi progos pasidaryti asmenukių su mėgstamiausiomis žvaigždėmis, kai šios žengs festivalio raudonuoju kilimu.

Festivalio vertinimo komisijai vadovaus ispanų režisierius Pedro Almodovaras (Pedras Almodovaras); joje taip pat dirbs W.Smithas, filmo „Tarp žvaigždžių“ (Interstellar) žvaigždė Jessica Chastain (Džesika Čestein) ir kinų aktorė Fan Bingbing.

Triukšmas dėl „Netflix“

Šiemetinio Kanų kino festivalio programa atspindi kino pramonę purtančias permainas, tarp jų – srautinio siuntimo milžinių „Netflix“ ir „Amazon“ žygį į Holivudą bei virtualiosios realybės technologijų išplitimą.

Prieš festivalį virė ginčas dėl „Netflix“, kuri dviejų savo filmų priėmimą į Kanus vadino savo naujojo statuso – svarbios žaidėjos šioje industrijoje – įrodymu.

Amerikiečių platforma atsisakė šiuos du filmus rodyti Prancūzijos kino teatruose dėl griežtų taisyklių, pagal kurias filmų šioje šalyje negalima siųstis iš prenumeruojamų paslaugų tiekėjų, kol praeina treji metai nuo jų tradicinio išleidimo.

Dėl prancūzų kino teatrų tinklų priešiškos reakcijos Kanų organizatoriai pakeitė festivalio taisykles. Numatoma, kad nuo kitų metų bus reikalaujama, kad atrenkami filmai turi būti išleisti kino teatruose. Tokie pakeitimai ateityje iš esmės galėtų reikšti draudimą „Netflix“ dalyvauti.

Ši interneto svetainė, turinti 100 mln. prenumeratorių, atkirto, kad kino industrija turi priimti pokyčius, o jos vadovas Reedas Hastingsas (Ridas Hastingsas) prancūzų kino isteblišmentą apkaltino prieš ją „susitelkus“.

Vis dėlto „Netflix“ filmas „Okja“ apie paslaptingą didžiulį žvėrį, kuriame vaidina Tilda Swinton (Tilda Svinton) ir Jake'as Gyllenhaalas (Džeikas Džilenhalas), yra tarp labiausiai aptarinėjamų Kanuose – kaip ir Sofios Coppolos (Sofijos Kopolos) trileris apie Amerikos pilietinį karą „The Beguiled“, kuriame vaidina Colinas Farrellas (Kolinas Farelas) ir N.Kidman.

Ši australų aktorė neabejotinai yra šiemetinio Kanų festivalio karalienė: ji vaidina trijuose filmuose ir televizijos seriale „Top of the Lake“, kuriam rengiama speciali peržiūra.

Tarp kitų pretendentų į pagrindinius apdovanojimus yra „Meilės“ (Amour) režisieriaus Michaelio Haneke (Michaelio Hanekės) „Happy End“, vaizduojanti Europos migrantų krizę. Režisierius pretenduoja į rekordinę – trečiąją – „Auksinę palmės šakelę“.

Kitas akcentas bus meksikiečių režisierius Alejandro Gonzalezas Inarritu (Alechandras Gonsalesas Injaritu) ir virtualiosios realybės projektas, sudarantis sąlygas žiūrovui eiti pabėgėlių pėdomis.

Festivalio atidarymo ceremoniją trečiadienį vakare ves italų aktorė Monica Bellucci (Monika Beluči), atidarymo filmu buvo parinkta prancūzų drama „Ismaelio vaiduokliai“ (Les Fantomes d'Ismael) , kurioje vaidina Marion Cotillard (Marion Kotijar).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių