Prancūzijos sodų paroda: kvarco žiedai ir išdegusios žemės eksperimentai

Siena iš gėlių mozaikos, gaisro paveiktas sodas ir žiedai iš kvarco – tai tik nedaugelis įdomybių, kurias galima pamatyti apsilankius Centrinėje Prancūzijoje. Šomono miestelyje prie Luaros upės esanti pilis garsėja gražiausiais pasaulyje sodais, kuriuos kuria tarptautiniame sodų festivalyje dalyvaujantys garsiausi dizaineriai bei architektai.

Tik per 40 metrų nuo Luaros upės įsikūrusi Šomono pilis – ideali vieta garsiausiam Prancūzijos sodui. Čia nuo 1992-ųjų rengiamas tarptautinis sodų festivalis: teisėjų komisija iš šimtų paraiškų išrenka trisdešimt geriausių sodų projektų.

„Turime naujų augalų ir sodo dizaino pavyzdžių. Čia dirba ne tik landšafto architektai, bet ir dailininkai, dizaineriai, architektai, scenos dizaineriai: visi labai kūrybingi“, – atskleidžia festivalį kuruojanti parko direktorė Chantal Colleu-Dumond.

Vienas įdomiausių šiųmetinės ekspozicijos objektų – „Feniksas“ – sodas su išdegusio medžio sluoksniais. Jo autoriai norėjo pademonstruoti, kaip gėlės išgyvena gamtos nelaimes.

„Tyrinėjome, kaip gamta atsigauna po tokių stichinių nelaimių kaip gaisras, kaip pernai nutiko Marselyje. Tokios nelaimės nuolat kartojasi. Mūsų dizainas rėmėsi mintimi, kad per gaisrą žemėje išlikusi gėlės sėkla išdygsta ir kitą pavasarį vėl pražysta“, – tikina landšafto architektas Pierre`as Boisseninis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių