Prarastų civilizacijų ar „Prarastojo miesto Z“ beieškant

Gera žinia aktoriaus Roberto Pattinsono gerbėjoms – jų numylėtinį, bandantį nutolti nuo vampyro amplua, pamatysime nuotykių filme "Prarastasis miestas Z".

Į XX a. pradžią

Panašu, kad populiarus aktorius R.Pattinsonas komfortiškai jaučiasi XX a. pradžios atmosferoje, todėl pastaruoju metu renkasi filmus, kuriuose atgyja būtent šis laikotarpis. Diktatorių fenomeno paslaptį bandančio įspėti filmo "Lyderio vaikystė" (2015 m., rež. Brady Corbetas) veiksmas prasideda 1918-aisiais, kai Pirmojo pasaulinio karo nugalėtojų atstovai rengiasi pasirašyti Versalio taikos sutartį. Smėlynų karščiu alsuojančioje biografinėje dramoje "Dykumos karalienė" (2015 m., rež. Werneris Herzogas) pagrindinė herojė yra garsi britų archeologė Gertruda Bel (akt. Nicole Kidman), Rytų kultūros tyrinėtojos profesiją sumaniai derinusi su šnipės misija, o beduino apdaru pasidabinęs Robertas Pattinsonas vaidino legendinį britų žvalgą Tomą Lawrence‘ą.

Naujoje nuotykių dramoje "Prarastasis miestas Z" R.Pattinsonas suvaidino keliautoją Henrį Kostiną, kuris XX a. trečiojo dešimtmečio pradžioje lydėjo Karališkosios geografijos draugijos narį pulkininką Percy Fawcettą jo pavojingoje ekspedicijoje po neaprėpiamos Amazonės platybes. Pulkininkas tikėjo, kad jam lemta džiunglėse surasti žmonijos dar neatrastos inkų civilizacijos įrodymus.

Viliojo Bolivijos paslaptys

Žmonėms nuo senų laikų ramybės neduoda troškimas sužinoti, kur yra paslaptinga šalis Eldoradas arba kokiose vandenynų gelmėse reikėtų ieškoti pasakiškos Atlantidos. Kol romantikai apie tokius žygdarbius tik svajoja, naujų teritorijų atradimo virusu užsikrėtę mokslininkai imasi darbo. Jie tyrinėja išlikusių rašytinių šaltinių užuominas ir mėgėjiškų žemėlapių fragmentus, kad patys galėtų pelnyti teisę vadintis žmonėmis, pramynusiais takus į anksčiau nežinomas teritorijas.

Panašus troškimas buvo užvaldęs britų kariškį ir keliautoją P. Fawcettą (apie jį ne kartą pasakojo "National Geographic"): norėdamas pajudinti įstrigusią karinę karjerą jis leidžiasi į pavojingą ekspediciją Bolivijon, iš kurios sugrįžta su upės Rio Verde žemėlapiu. Ramybės jam ilgai neduoda džiunglėse išgirsta istorija apie paslaptingą miestą ir savo akimis pamatyti artefaktai, priklausantys senai civilizacijai.

1925-aisiais tyrinėtojo aistros užvaldytas pulkininkas su vyriausiu sūnumi išvyksta į trečiąją – lemtingą – ekspediciją. Paskutinį kartą juos matė 1925 m. gegužės 29 d. Brazilijos Mato Groso apylinkėse.

Filmo autoriai nesivaiko sensacijų. Jie tik bando įsivaizduoti, su kokiais pavojais keliautojai buvo susidūrę. Bet klausimas – kas verčia žmones dėl aistros pasmerkti save pražūčiai – lieka be atsako.

Ne tik romantiškas vampyras

Vampyriškos "Saulėlydžio" sagos superžvaigžde tapęs jaunas aktorius R. Pattinsonas anksti pajuto ne tik pečius slegiančią populiarumo naštą, bet ir vieno amplua pinklių galią. Norėdamas iš jų ištrūkti jis vis bando bėgti kuo toliau nuo romantiško vampyro įvaizdžio. Bandymų įrodyti, kad jis gali vaidinti ir visai kitokius vaidmenis, R.Pattinsono biografijoje tikrai buvo. Pavyzdžiui, dramoje "Pelenų sauja" (2008 m.) jis suvaidino jauną Salvadorą Dali, anksti suvokusį savo genialumą. Guy de Maupassant‘o klasikinio romano "Mielas draugas" (2012 m.) pagrindinis herojus Žoržas Diurua iš visų karjeros darymo variantų renkasi patį maloniausią – tenkinti turtingų moterų seksualinius geismus ir parazituoti jų sąskaita. Šiuolaikinės tematikos dramoje "Prisimink mane" (2010 m.) R. Pattinsono suvaidintas studentas Taileris, niekaip negalintis pritapti jį supančiame pasaulyje, panašus į garsų pokario maištininką Holdeną Kolfildą, kultinės J. D. Salingerio knygos "Rugiuose prie bedugnės" herojų. Nustebino aktorius savo naujomis talento briaunomis ir režisieriaus Davido Cronenbergo filmuose "Kosmopolis" (2012 m.) bei "Kelias į žvaigždes" (2014 m.).


"Prarastasis miestas Z" ("The Lost City of Z") ***

 

Nuotykių drama. JAV, 2016 m. Rež. Jamesas Gray. Vaidina Charlie Hunnamas, R.Pattinsonas, Tomas Hollandas, Sienna Miller.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2

N-13



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių