Premjeros „Psichai“ aktoriai atsidūrė pas psichoterapeutą

  • Teksto dydis:

Kovo 6 dieną „Domino“ teatre įvyksiančioje aštrios komedijos „Psichai“ premjeroje žiūrovų laukia tikrai spalvingas reginys, o aktorių – nelengva užduotis: suvaidinti iš pažiūros sveikus, tačiau neįprastas diagnozes turinčius pacientus, susitikusius psichoterapeuto priimamajame.

Tam, kad galėtų įtikinamai atlikti savo vaidmenis, kūrybinė komanda nusprendė pagilinti žinias šioje srityje: lankėsi pas Santaros klinikų psichiatrijos skyriaus vedėją, gydytoją psichiatrą Edgarą Dlugauską.

„Sulaukęs skambučio iš „Domino“ teatro šiek tiek nustebau, tačiau gavęs paaiškinimą, kad šiuo metu aktoriai ruošiasi naujam spektakliui, kuriame personažai pristatomi su keistomis diagnozėmis, pagalvojau, kad laukia kažkas labai įdomaus. Pabendravęs su aktoriais supratau, koks sudėtingas ir atsakingas darbas jų laukia – sukurti juk reikia komediją, o spektaklio veikėjai – žmonės, turintys sunkias, neįprastas bei sudėtingas diagnozes“, – sako gydytojas psichiatras Edgaras Dlugauskas.

Aktoriai Juozas Gaižauskas, Valda Bičkutė, Gabrielė Malinauskaitė, Andrius Povilauskas, Neringa Varnelytė užvertė gydytoją klausimais apie keistąsias diagnozes, negirdėtais pavadinimais: Tureto sindromas, nozofobija, echolalija, obsesinis skaičiavimo sutrikimas, simetrofobija. Jiems buvo svarbu suprasti, kaip jaučiasi tokiais keistais sutrikimais sergantys žmonės, kaip į juos reaguoja aplinkiniai.

Aplinkiniams tikrai būna sunku bendrauti su tokiais nevalingais ir nešvankiais keikūnais, nors juk jie tai daro netyčia, nejučia.

„Besiruošiant spektakliui, susidūrėme su išties nelengva užduotimi – suvaidinti ne tik labai ryškius, charakteringus personažus, tačiau psichikos sutrikimų ir fobijų turinčius pacientus. Mums, aktoriams, įsijaučiant į savo personažą, labai svarbu jį pažinti, susigyventi su juo, o sužinojus apie kai kurias diagnozes pirmą kartą, net neįsivaizdavome, kaip gyvena, ką jaučia tokie žmonės, todėl buvo labai svarbu pasikonsultuoti su gydytoju ir išsiaiškinti, kaip jie elgiasi realiame gyvenime“, – sako N. Varnelytė, kurianti dievobaimingos bailės Mari vaidmenį.

Spektaklyje „Psichai“ aktorius J. Gaižauskas įkūnys nevaldomą keikūną Bernardą. Susitikimo metu jis nesusilaikė nepaklausęs, ar keiksmas ne laiku ir ne vietoje iš tikrųjų yra nevaldoma liga? Gydytojo E. Dlugausko atsakymas nepaliko abejonių: „Tai, deja, nepagydoma liga, kuri dažnai pasireiškia ne tik šūkaliojamais necenzūriniais žodžiais, bet ir motoriniais tikais – liežuvio kaišiojimu, veido, kaklo judesiais, atsikosėjimais. Aplinkiniams tikrai būna sunku bendrauti su tokiais nevalingais ir nešvankiais keikūnais, nors juk jie tai daro netyčia, nejučia“.

Aktorius A. Povilauskas, kuriantis Vernerio, žmogaus – skaičiuotuvo, vaidmenį, panoro išsiaiškinti, kaip žmonėms sekasi gyventi, turintiems maniją viską skaičiuoti. Gydytojas E. Dlugauskas pastebėjo, kad tokie pacientai nuolatos jaučia įtampą, negali atsipalaiduoti, nes tiesiog privalo viską susiskaičiuoti. Šioje vietoje jis nepabūgo ir pajuokauti: „Įkyrus ir visa ko skaičiavimas dažnai pastebimas ir kasdieniame gyvenime – juk mes visi masiškai skaičiuojame nueitus žingsnius, nubėgtus maratonus, perskaitytas knygas, surinktus pokemonus ar pan. – tai puiki pradžia link psichiatro kabineto (juokiasi)“.

Kaip kūrybiškai aktoriams pavyks panaudoti ir pritaikyti iš gydytojo psichiatro E. Dlugausko įgytas žinias apie tikus ir sindromus, bus galima išvysti aštrioje komedijoje „Psichai” jau nuo kovo 6 dienos. Spektaklį pristato režisierius Dainius Kazlauskas, kurio tikslas – ne šokiruoti, o sukurti nepamirštamą reginį netradicine tema. Jam padės Lietuvos žiūrovams gerai pažįstami ir talentingi aktoriai Edita Užaitė, Gytis Ivanauskas, Rokas Petrauskas, Andrius Povilauskas, J. Gaižauskas, N. Varnelytė, G. Malinauskaitė, V. Bičkutė ir Sandra Daukšaitė.


Šiame straipsnyje: DominospektaklisPsichai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių