Pristatyta 14-ojo Europos šalių kino forumo „Scanorama“ programa

  • Teksto dydis:

Spalio 27-ąją buvo pristatytas 14-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“, kuris lapkričio 3–20 dienomis kino mylėtojus iš visos Lietuvos pakvies į didžiausią rudens kino šventę. Festivalio repertuare – daugiau nei 100 žiūrovų emocijas žadinančių filmų.

Šiemet festivalis žiūrovus pasitinka pakeitęs savo įvaizdį ir siekiantis galutinai įtvirtinti dar 2009 metais pasirinktą festivalio raidos kryptį – rodyti ne tik Šiaurės šalių kiną, bet kultūriškai pažinti visą Europą nuo Šiaurės iki Pietų.

„Scanoramos“ edukacinė misija skatina mus ir toliau ne pataikauti žiūrovams, bet gerbti juos, siūlant iššūkių kupiną programą. Šių metų festivalis talpina istorinės sąmonės problemas, asmens tapatybės temas, tradicinių sąvokų prasmę, eksperimento erdvę, žvilgsnį iš atomazgos taško į turtingas biografijas retrospektyvų lauke, realybės suvokimo skirtumus tradicinėje ir eksperimentinėje dokumentikoje. Visa tai rado vietos ir jau žinomose, ir naujose šių metų programose. Šiais metais ypač ryškus ir įvairiaspalvis kino grandų ir jaunesniosios Europos kino balsų dialogas, tapęs programos turiniu“, – sako „Scanoramos“ meno vadovė Gražina Arlickaitė.

14-ąją „Scanoramą“ atvers vengrų režisieriaus Szabolcso Hajdu filmas „Šeimos šventė“. Karlovi Varų kino festivalyje „Krištolinį gaublį“ ir geriausio aktoriaus apdovanojimą pelniusi juosta apie viename bute gyvenančias šeimas, žiūrovams primins kasdienes namų situacijas, pakantumo ribas, kartų santykius. Filmo pristatyti atvyks ir pats režisierius. Festivalį užvers mūsų žiūrovams jau pažįstamo pasaulinio garso režisieriaus Alejandro Jodorowsky filmas „Nesibaigianti poezija“.

Su draudimo bendrove „If“ pristatomoje programoje „Viskas bus gerai“ žiūrovai turės galimybę išvysti nuotaikingus ir ryškiausius šių metų „Scanoramos“ filmus –  rež. Hannes Martin Holm „Gyveno kartą Uvė“, islandų režisierės Solveig Anspach prancūzišką komediją „Meilė baseine“, Izraelio rež. Asapho Polonskio juostą „Savaitė ir viena diena“, į festivalį atvykstančios režisierės Rachel Lang filmą „Baden Badenas“.

Europos kino grandai festivalio programoje bus pristatyti tokiais filmais kaip paskutinis Andrzejaus Wajdos kūrinys „Povaizdis“, brolių Dardenų drama „Nepažįstamoji“, Mia Hansen-Løve juosta „Ateitis“, Bruno Dumont'o sarkastiškieji „Seklieji vandenys“, ispano Alberto Serros istorinė drama „Liudviko XIV mirtis“. Šalia jų įdomiai nuskambės jaunojo Europos kino balsas, atsivers įdomios retrospektyvų erdvės (Andrzejus Żuławskis ir Donatas Banionis). „Specialieji seansai“ atvers langą į kritikų už originalumą ir novatoriškumą itin vertinamą Naująjį Irano kiną.

Pirmą kartą „Scanoramoje“ bus pristatyta vizualiojo meno kūrėjo Deimanto Narkevičiaus kuruojama programa „Tai nutiko čia“.

Ištvermingiausi kino žiūrovai naktį iš lapkričio 4 d. į 5 d. galės praleisti stebėdami legendinį kritikų pripažinimą pelniusį Larso von Triero miniserialą „Karalija“, skirtą paminėti danų režisieriaus 60-mečiui.

Festivalyje tradiciškai vyks ir konkursinė programa „Naujasis Baltijos kinas“, tradicinė programa „Europos kino akademijos nominantai ir laureatai 2015“. Festivalyje apsilankančioms šeimoms skiriama programa „Atsivesk mamą ir tėtį“.

Šių metų programoje ir dvi lietuviškos dokumentinio kino premjeros: tai jau apdovanojimais tarptautiniuose festivaliuose įvertintas ir Europos kino apdovanojimų nominaciją pelnęs bendras Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi darbas „Aš čia tik svečias“ bei Elžbietos Josadės trumpametražis debiutas „Dialogas su Jozefu“.

Pristatyti savo filmų bei susitikti su „Scanoramos“ žiūrovais atvyks ir užsienio kūrėjai: daugelio A. Wajdos filmų prodiuseris Michalas Kwiecinskis, filmo „Tėvas“ režisierius Visaras Morina, britų režisierius Andrew Steggallas ir kiti. Industrijos renginyje „Scanoramos kryptys“ su kino mylėtojais meistriškumo dirbtuvėse susitiks aiškias kryptis savo kūryboje turintys vokiečių dokumentinio kino režisierė Ulrike Ottinger ir portugalų režisierė Salomé Lamas bei italų animatorius Mauro Carraro.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 3–20 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Bilietus jau galima įsigyti kino teatrų kasose ar internetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių