Protų mūšių asų žaidimu domisi ir emigrantai

  • Teksto dydis:

Arūno Valinsko ir Andriaus Tapino vedamas protų kovas jau pamėgo ne tik Lietuvos publika, bet ir Ispanijoje, Anglijoje, Danijoje, Norvegijoje bei kitose šalyse gyvenantys emigrantai.

Užsienyje gyvenantys lietuviai pasakoja LRT.lt „Mediatekoje“ mielai žiūrintys „Auksinį protą” ir sustabdę įrašą netgi patys bando dalyvauti žaidime – atsakyti į klausimus. Anot emigrantų – Manto iš Danijos, Ramunės iš Vokietijos, Daivos iš Norvegijos, Ispanijoje įsikūrusių tautiečių ir daugelio kitų – šis žaidimas – viena jų žiūrimiausių TV laidų ir vienas mėgstamiausių laisvalaikio užsiėmimų.

Prieš keletą metų itin išpopuliarėję protų mūšiai iki šiol yra vienas mėgstamiausių intelektualų laisvalaikio užsiėmimų ir Lietuvoje. Vakarais Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir kitų miestų kavinėse šurmuliuoja smagiais ir išradingais vardais pasivadinusios komandos, o trečiadienių vakarais prie televizorių ekranų stebimas ir aptarinėjamas vienintelis protų kovų žaidimas eteryje – LRT „Auksinis protas”.

TV žaidimo populiarumą liudija ir augantys reitingai. Intelektinis žaidimas „Auksinis protas” nesitenkina geriausios premjeros statusu LRT – projektas turi ambicijų tapti viena populiariausių laidų tarp visų Lietuvos televizijų. Rinkos tyrimų bendrovės TNS LT duomenimis, po Naujųjų metų laidos auditorija išaugo pusantro karto – nuo 76 tūkst. iki beveik 115 tūkst. (vyresnių nei 4 metų) Lietuvos gyventojų. Preliminariai vertinant, paskutinė „Auksinio proto“ laida ne tik pasiekė savo žiūrimumo rekordą – 132 tūkst. žiūrovų, bet ir tapo lydere tarp visų tuo metu transliuojamų laidų, pritraukdama 14,4 proc. visos TV auditorijos.

Iš pradžių gana atsargiai ir skeptiškai (neva, čia žaidžia tik „savi”) televizijos protų kovas vertinę šių žaidimų mėgėjai ir asai jau aktyviai dalyvauja atrankose, tad konkurencija tarp dalyvių didėja. O finalai artėja, ir įtampa auga.

Šį trečiadienį „Auksiniame prote” dalyvaus rinktinė vyrų komanda. Jei už dalyvavimus intelektiniuose žaidimuose būtų dalijami medaliai (o „Auksinis protas” juos duoda!) – ne vieno jų krūtinę puoštų visa eilė.

Daugiausiai pasiekimų šioje srityje priklauso 27 metų vilniečiui teisininkui Augustinui Žemaičiui. Jis – Tarptautinės viktorinos asociacijos atstovas Lietuvoje ir Pasaulio viktorinos čempionato Lietuvos etapų organizatorius, knygos „Pasaulio raštų sistemos" autorius, angliško portalo apie Lietuvą (Truelithuania.com) autorius, informacijos apie lietuvišką paveldą užsienyje rinkėjas (Global.truelithuania.com), tinklaraštininkas (Augustinas.net), tinklalapių apie Lietuvos teisę bendraautorius (Zemaiciuteise.lt, Lithuanialaw.com), tinklalapio apie pasaulio šalių himnus šeimininkas (Himnai.lt). Spėkite, ar į kokį Arūno Valinsko ir Andriaus Tapino klausimą jis galėtų neatsakyti? Tačiau gudrieji „Auksinio proto” kūrėjai rado spragą ir paleido ne vieną užnuodytą strėlę Augustino Achilo kulną…

20 metų teisės studentas iš Kauno Mindaugas Naučius jau yra Lietuvos mokinių geografijos olimpiados III vietos laimėtojas, taip pat – Kauno miesto geografijos olimpiados I ir III vietų laimėtojas bei Kauno miesto istorijos olimpiados II vietos laimėtojas. Kartu su savo komanda Mindaugas aktyviai dalyvauja tiek universiteto inicijuojamuose, tiek ir kituose protų mūšiuose.

„Esame triumfavę viename VDU Studentų atstovybės organizuotame „protmūšyje" praeitais metais, o šiemet – tokio pat pobūdžio turnyruose iškovojome I ir II vietas,” – pasakoja Mindaugas Naučius ir pritaria posakiui, jog  „nežengti į priekį – reiškia žengti atgal“.

Apdovanojimai jau gali didžiuotis ir jauniausias šio trečiadienio „Auksinio proto” dalyvis – 18 metų Marijampolės marijonų gimnazijos gimnazistas Ignas Kriaučiūnas. Jis dalyvauja žinių viktorinose, moksleivių olimpiadose ir kituose konkursuose. Pernai vaikinas dalyvavo 11-oje tarptautinėje geografijos olimpiadoje Krokuvoje.

„Auksiniame prote” jėgas bandys ir dar trys rimti protmūšių mėgėjai: 25 metų IP tinklo inžinierius iš Vilniaus Dainius Jonaitis, 27 metų marketingo projektų vadovas iš Kauno Paulius Kazakauskas ir 41 metų finansų konsultantas ir dėstytojas iš Vilniaus Minijus Tilindis. Kova bus intriguojama ir įtempta, tad kaip rimtame mūšyje reikalinga ir strategija, ir taktika. O gal pasiteisins kauniečio Pauliaus Kazakausko gyvenimo moto: „Geriausia gynyba – puolimas?”

Įkvėpti pastarųjų laidų sėkmės, laidos vedėjai Arūnas Valinskas ir Andrius Tapinas puoselėja dar didesnes ambicijas ir žada dar labiau intriguojančią kovą. Juk netrukus „Auksiniame prote“ prasidės finaliniai žaidimai dėl titulo ir svajonių kelionės aplink pasaulį!

Laidos anonsas:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių