Ryga: penkios mažiau žinomos, bet vertos aplankyti miesto vietos

  • Teksto dydis:

Lietuviai noriai savo atostogas leidžia įvairiuose Europos miestuose, tačiau nepamiršta ir kaimyninės šalies – Latvijos. Ši šalis turistams iš Lietuvos – artima ir gerai pažįstama, bet kartu nenustoja stebinti savo išskirtinėmis vietovėmis.

Viena tokių – Latvijos sostinė Ryga, garsėjanti savo Laisvės paminklu bei besididžiuojanti senamiesčiu, įtrauktu į UNESCO paveldo sąrašą. Šiame mieste gausu lankytinų vietų, tačiau norintiems pamatyti kažką naujo ir įdomesnio, siūlome mažai turistams žinomų vietų penketuką.

Vasarą vis daugiau lietuvių renkasi keliones į Rygą autobusu, skelbia tarptautinės greitųjų autobusų maršrutų bendrovės „Lux Express“ atstovai, priduriantys, kad turistai į šį miestą keliauja trumpam – savaitgaliui ar kelioms dienoms, tad apžiūri tik populiariausias Rygos vietas kaip Šv. Petro bažnyčia, Rygos katedra, Latvijos nacionalinės dailės muziejus, Laisvės paminklas, Melngalvių rūmai.

Bendrovės atstovai mato, kad Latvijos sostinė daugeliui pažįstama, bet pastebi, jog lietuviai Rygoje domisi ne tik kultūra, menu, bet ir keliauja į koncertus, prekybos ir pramogų centrus. Atrodytų, kad kaimyninėje šalyje pamatyti kažką naujo nėra lengva, tačiau, kaip ir bet kuriame Europos mieste, Rygoje gausu neatrastų muziejų, meno oazių, kurios domina ne tik jaunimą, bet ir šeimas su mažais vaikais.

Kviečiame susipažinti su mažiau žinomomis, bet vertomis aplankyti Rygos vietomis.

Buvusi KGB būstinė

Brivibas gatvėje, Rygos centre, 1912 m. pastatytame „art nouveau“ stiliaus pastate buvo įsikūrusi KGB būstinė, arba dar vadinamas Kampinis namas. Daug metų šis pastatas stovėjo kaip priminimas apie baisią Latvijos istorijos dalį, tačiau 2014 m. namas buvo atidarytas „Rygos – Europos kultūros sostinės“ renginių proga.

Šiuo metu pastatas atviras turistams, norintiems susipažinti su KGB veikla Latvijoje.  Kampiniame name vyksta parodos, ekskursijos, kurių metu galima pamatyti išlikusius tardymo kambarius, kalinimo kameras, rūsius, darbuotojų kabinetus. 

Įėjimas į Kampinį namą – nemokamas, o ekskursijos kaina – 5 eurai.

Rygos Motorų muziejus

Mokėtumėte surinkti variklį? Nuolat stebite automobilių sporto varžybas? O gal jūsų vaikai negali atitraukti akių nuo keturračių transporto priemonių? Tuomet būtinai turite užsukti į Rygos Motorų muziejų, kur eksponuojami prabangūs tarybinių laikų automobiliai, karinė technika.

Muziejuje taip pat galėsite išvysti seniausio pasaulyje patentuoto automobilio „Benz Patent Motorwagen“ repliką.

Apsilankę šiame muziejuje ne tik pripildysite savo telefoną įvairių motorinių priemonių nuotraukomis, bet ir sužinosite svarbiausią automobilių pasaulio istoriją bei išgirsite istorijų apie legendines asmenybes. Bilieto kaina – 10 eurų.

Rigas Motormuzejs/„Facebook“ nuotr.

Alaus muziejus

Tvaika gatvėje įsikūręs moderniausias ir vienintelis Latvijoje alui ir jo gaminimui skirtas muziejus „Aldaris“.

Išskirtiniame muziejuje galima pamatyti nuo 1938 m. nepasikeitusią pagrindinę daryklos salę, pamatyti kaip šiais laikais gaminamas šis gėrimas ir patiems prisidėti prie gamybos proceso. Pastate esanti paroda supažindins su pagrindiniais alaus ingredientais bei šiais laikais naudojamomis technologijomis. Gamyklos lankytojai turės galimybę paragauti skirtingų alaus rūšių bei pasimėgauti Latvijoje gaminamu alumi šalia esančiame bare. Ekskursijos kaina 7 eurai.

Didžiausias grafitis Baltijos šalyse

2014 m., kai Ryga tapo Europos kultūros sostine, Barona gatvė buvo papuošta didžiausiu grafičiu Baltijos šalyse.

Menininkai Rudens Stencil ir Kiwie šiam 800 kv. m dydžio kūriniui panaudojo daugiau nei 1,5 tūkst. skardinių dažų. Kūrinys atspindi senosios ir naujosios latvių kartos idėjas, kurios sujungia ir piešinį vainikuoja latviška tautinė juosta.

Menininkai kūriniui idėjų sėmėsi iš 1938 m. Latvijos dainų šventės reklaminio plakato. Aplankę šį grafitį pasižvalgykite po šalia esančius rajonus – Spargelu gatvėje taip pat galima pamatyti išskirtinių gatvės menininkų kūrinių.

Naktis kino miestelyje

Jei nuvykus į Rygą pramogų neužteks, netoli Jūrmalos, jus kviečia apsilankyti Cinevilla miestelis. Tai vienintelė Baltijos šalyse filmavimo aikštelė, kurioje veikia viešbutis, siūlantis kino filmavimo aikštelėje praleisti ne tik dieną, bet ir naktį.

Kino miestelis sukurtas taip, kad atspindėtų Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų laikotarpį.

Bilieto kaina – 3 eurai. Dviviečio kambario nakvynės kaina viešbutyje – nuo 45 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių